Καταγγέλλουν πιέσεις από την εργοδοσία για εργασία τις μέρες αργίας



Πιέσεις από την εργοδοσία για εργασία των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους του ιδιωτικού τομέα τις μέρες της αργίας (Τρίτη και Τετάρτη) λόγω κακοκαιρίας, καταγγέλλουν σωματεία εργαζομένων της Αττικής.

«Ενώ λοιπόν, η σημερινή (25/01) και αυριανή (26/01) ημέρα ανακηρύχθηκαν σε αργία, η εργοδοσία στον κλάδο αξιοποιώντας την τηλεργασία υποχρεώνει τους εργαζόμενους να εργαστούν ακόμα και αυτές τις ημέρες. Επιχειρήσεις όπως η Vodafone, η Teleperformance, η CQS, η Sword, η chanel vasμε διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να εργαστούν σε ημέρα αργίας», σημειώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής.

Όπως επισημαίνει το Συνδικάτο, «διευκρινίζουμε ότι κανένας εργαζόμενος σε ημέρα αργίας ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ, εκτός από τους συναδέλφους που εργάζονται σε έργα που είναι 24/7, για έργα δηλαδή που έχουν να κάνουν με την εξασφάλιση της λειτουργίας του δικτύου και της επικοινωνίας. Συγκεκριμένα για την Τρίτη 25/01 και την Τετάρτη 26/01, ισχύει ΚΑΝΟΝΙΚΑ ό,τι ισχύει και για τις υπόλοιπες αργίες (πχ Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Κυριακή του Πάσχα κτλ), πόσο μάλλον τις ημέρες αυτές που ολόκληρη η Αττική είναι μπλοκαρισμένη εξαιτίας της ανυπαρξίας υποδομών και σχεδίου από το κράτος για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης». «Καλούμε την επιθεώρηση εργασίας να παρέμβει άμεσα και να σταματήσει την απαράδεκτη προσπάθεια της εργοδοσίας να χρησιμοποιήσει την τηλεργασία, ακόμα μια φορά, σαν μοχλό καταστρατήγησης δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι που εργάζονται σήμερα δικαιούνται να αμειφθούν την ημέρα ως αργία», καταλήγει το ΣΕΤΗΠ.

«Η εργοδοσία της Vodafone στις παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις, από σήμερα το πρωί ανακοινώνει μέσω προϊσταμένων σε μια σειρά από τμήματα (bo, παράπονα, soho retention κ.α.) πως εργάζονται κανονικά», επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων Vodafone – 360 Connect ΚΛΘ. «Αποδεικνύεται πως πίσω από τα παχιά λόγια της εργοδοσίας για την δήθεν μέριμνα της για την υγεία και την ασφάλεια μας, αυτό που πραγματικά τη νοιάζει είναι να μη χαθεί ούτε ευρώ», προσθέτει.

«Όπως μας καταγγέλλουν εργαζόμενοι, εργοδότες στέλνουν μηνύματα και παίρνουν τηλέφωνα, πιέζοντας εργαζόμενους να πάνε αύριο Τετάρτη για δουλειά!», καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου Αττικής. «Το συνδικάτο μας δεν θ αφήσει κανέναν να παίζει με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζόμενων για να βγει με κάθε θυσία η παραγωγή, όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κακοκαιρία. Κανένας εργαζόμενος να μην αναγκαστεί να διακινδυνεύσει την ασφάλειά του και να μην υποκύψει στις πιέσεις της εργοδοσίας. Να πληρωθούν κανονικά τα μεροκάματα για τις 3 ημέρες που οι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να εργαστούν, λόγω της ανύπαρκτης «κρατικής ετοιμότητας»», τονίζει το Συνδικάτο.

«Ήδη έχουν έρθει καταγγελίες στο Σωματείο μας για δικηγορικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν με τηλεργασία, παρά την απόφαση για αργία και παρά τη χθεσινή ταλαιπωρία», επισημαίνει το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων Αττικής (ΣΜΔ). Υπογραμμίζει ότι, «δεν επιτρέπουμε σε κανένα να ρισκάρει την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητά μας! Καλούμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο που θα δεχθεί πίεση για παροχή εργασίας με οποιονδήποτε τρόπο, είτε από τον εργοδότη του είτε από προϊστάμενο , να επικοινωνήσει άμεσα με το Σωματείο μας». «Οργανώνουμε άμεσα και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας για κάθε συνάδελφο που αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα, λόγω της κακοκαιρίας. Οι συνάδελφοι να επικοινωνήσουν με το Σωματείο, στα τηλέφωνα: 6979526780 και 6987182025», καταλήγει το ΣΜΔ.

«Καλούμε κάθε συνάδελφο να μην σκύψει το κεφάλι, αν ασκηθεί πίεση από την εργοδοσία να πάει στην εργασία του κάτω από αυτές τις συνθήκες. Προτεραιότητα μας είναι η ζωή μας, η υγεία μας και η ασφάλεια μας και δεν την διαπραγματευόμαστε για να αυξήσει τα κέρδη του το κάθε αφεντικό, αναφέρει το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής. «Καλούμε όσους συναδέλφους πιεστούν από την εργοδοσία να εργαστούν να επικοινωνήσουν άμεσα με το Συνδικάτο», προσθέτει το Κλαδικό Συνδικάτο.

«Επειδή είναι γνωστή η πρακτική των φροντιστηριακών επιχειρήσεων στην καταστρατήγηση αργιών και στην ένταση του φαινομένου με την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε άμεση επαφή με το σωματείο μας, σε περίπτωση που οι εργοδότες τους εκβιάσουν να εργαστούν με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτές τις συνθήκες», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων. «Καλούμε το ΥΠΑΙΘ, την κυβέρνηση και όλους τους αντίστοιχους φορείς να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των συναδέλφων, των οικογενειών μας και των μαθητών μας», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

«Για ακόμα μία φορά, η διοίκηση δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, ενώ κρύφτηκε πίσω από το τμήμα HR του Ομίλου, το οποίο «παίρνει τις αποφάσεις». Ταυτόχρονα, στάλθηκε ένα email από το HR της Πειραιώς Direct Services προς τους συναδέλφους που έχουν αντίστοιχη σύμβαση, με το οποίο καλούνται να «εργαστούν κανονικά» με τηλεργασία ή ακόμα και από τα κτίρια (!) «αν είναι στο πρόγραμμα», τονίζει η Σωματειακή Επιτροπή PDS του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής. «Κανένας συνάδελφος να μην δεχτεί να εργαστεί αύριο αν κανονικά δεν δουλεύει τις αργίες (π.χ. μητέρες) ή αν δεν έχει βγει πρόγραμμα αργίας με μειωμένο προσωπικό στο οποίο να είναι δηλωμένος ότι δουλεύει. Να μην δεχτούμε να γίνει η τηλεργασία ο δούρειος ίππος για να καταργηθεί σήμερα στην πράξη η αυριανή αργία, αύριο η ειδική άδεια covid, μεθαύριο η αναρρωτική άδεια και η άδεια μητρότητας! Όποια συναδέλφισσα ή συνάδελφος δεχτεί πιέσεις για να εργαστεί αύριο αν δεν είναι σε ειδικό πρόγραμμα αργίας, να επικοινωνήσει με τη σωματειακή επιτροπή στα τηλέφωνα των συναδέλφων: Μαυροθαλασσίτη 6974382580 – Κοκορδέλης 6978710560», καταλήγει.

«Σήμερα 25/1 διαπιστώνουμε πως σε πάρα πολλές επιχειρήσεις, με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες, πιέζουν τους εργαζόμενους να εργαστούν», σημειώνει η Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΑΣΚ) στις Ασφαλιστικές Εταιρείες. Όπως τονίζει, «δεν μιλάμε μόνο για μικρότερες επιχειρήσεις και ασφαλιστικά πρακτορεία, όπου οι πιέσεις για τηλεργασία είναι αυξημένες, αλλά και για τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κλάδου. Αλλού το HR έστειλε μήνυμα πως τμήματα που έχουν επαφή με πελάτες πρέπει να λειτουργήσουν και πως «όσοι εργαστούν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της αργίας σε επόμενο εύλογο χρονικό διάστημα». Αλλού δεν στάλθηκε καμία επίσημη ανακοίνωση, με τους προϊσταμένους να πιέζουν την Τρίτη τους συναδέλφους να εργαστούν». «Να το ξέρουν πως δεν θα τους περάσει. Την Τρίτη 25/1 και την Τετάρτη 26/1 ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ», καταλήγει.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός