Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών – Όλοι στην απεργία στις 6 Απρίλη



«Οι ζωές των εργατών μετράνε! Δε θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους, δεν θα θυσιάσουμε τη ζωή και την υγεία των εργατών για τα κέρδη των αφεντικών», τονίζει το ΠΑΜΕ με αφορμή το γεγονός ότι την τελευταία βδομάδα 7 εργαζόμενοι έχουν σκοτωθεί εν ώρα εργασίας.

Πρόκειται για «εργοδοτικά εγκλήματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να είχαν γυρίσει στις οικογένειές τους, αλλά έπεσαν θύματα του «ακήρυχτου πολέμου» για τα κέρδη των αφεντικών», επισημαίνει το ΠΑΜΕ και καλεί τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να δυναμώσουν τις πρωτοβουλίες, τη δράση και τις παρεμβάσεις ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων. Να δυναμώσει ο αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, προστασία του λαϊκού εισοδήματος και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 6 Απρίλη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Μέσα στην τελευταία εβδομάδα η εργατική τάξη έχει μετρήσει 7 νεκρούς! Εργοδοτικά εγκλήματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να είχαν γυρίσει στις οικογένειές τους, αλλά έπεσαν θύματα του «ακήρυχτου πολέμου» για τα κέρδη των αφεντικών.

Στην καπιταλιστική ειρήνη η εργατική τάξη μετρά καθημερινά θύματα, νεκρούς και σακατατεμένους, με περιστατικά που αυξάνονται καθώς αυξάνεται η πίεση της εργοδοσίας, η εντατικοποίηση της παραγωγής, ενώ την ίδια ώρα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ξηλώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά το πλαίσιο προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Το κυνήγι του κέρδους έχει κάνει κανόνα την ελαστική απασχόληση, τις εργολαβίες και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους ειδικά σε βαριές, επικίνδυνες και εξειδικευμένες εργασίες. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» όπου σχεδόν το 49% των νέων συμβάσεων εργασίας τον Φλεβάρη του ’22 ήταν εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης και από το υπόλοιπο 51% που ήταν πλήρους απασχόλησης ένα μεγάλο μέρος ήταν ορισμένου χρόνου.

Παράλληλα, η πίεση της ακρίβειας, των αυξημένων λογαριασμών και του κόστους ζωής οδηγεί τους εργαζόμενους σε δουλειά μέχρι εξαντλήσεως, διπλοβάρδιες, δύο και τρεις δουλειές, στο κυνήγι του μεροκάματου με τεράστιες συνέπειες για την υγεία και την ασφάλειά τους. Ακόμη πρόσφατα είναι περιστατικά εργοδοτών να λένε «Πάρε ένα «Ντεπόν» και έλα για δουλειά» σε εργαζόμενους με κορονοϊό!

Οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων αναδεικνύονται και από την υπονόμευση του ρόλου του ΣΕΠΕ με τη μείωση του προσωπικού και διάλυση των υπηρεσιών του μέχρι τη μετατροπή του σε δεξί χέρι της εργοδοσίας.

Από την άλλη έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία διώξεων, απολύσεων και τρομοκρατίας των εργαζομένων και των συνδικάτων που κινητοποιούνται και αγωνίζονται για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Μια εξέλιξη που πατά στους νόμους ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, για τη φίμωση των αγωνιστικών συνδικάτων και απαγόρευση των απεργιών.

Οι ζωές των εργατών μετράνε! – Δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους – Δεν θα θυσιάσουμε τη ζωή και την υγεία των εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!

Καλούμε τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να δυναμώσουν τις πρωτοβουλίες, τη δράση και τις παρεμβάσεις ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων. Να δυναμώσει ο αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, προστασία του λαϊκού εισοδήματος και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών. Όλοι στην απεργία στις 6 Απρίλη».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός