Σαν σήμερα… 21 Ιούλη



1832 Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ο Σουλτάνος αποδέχεται τη Συνθήκη του Λονδίνου που αφορούσε τη συγκρότηση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

1899 Γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1954).

1904 Ολοκληρώνεται έπειτα από εργασίες 13 χρόνων ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, μήκους 4.607 μιλίων.

1917 Ο Αλεξάντερ Κερένσκι γίνεται πρωθυπουργός της Ρωσίας, στη θέση του πρίγκιπα Λβοφ. Ο τελευταίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος των αυξανόμενων κινητοποιήσεων των εργατών και των στρατιωτών, που απαιτούσαν το σταμάτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ. Ο διορισμός λοιπόν του πιο «σοσιαλίζοντα» Α. Κερένσκι στην πρωθυπουργία δεν ήταν παρά ένας ακόμα ελιγμός της αστικής τάξης στην ενσωμάτωση των μαζών. Ωστόσο, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει τη ριζοσπαστικοποίησή τους, που, με οργανωτή και καθοδηγητή το κόμμα των Μπολσεβίκων, έφτασε έως την επαναστατική ρήξη (Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1919 Η εργατική τάξη της Γιουγκοσλαβίας κατεβαίνει σε διήμερη απεργία για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ρωσίας και της Σοβιετικής Ουγγαρίας. Οι προσπάθειες για τη χρησιμοποίηση του γιουγκοσλαβικού στρατού στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Επανάστασης ματαιώνονται.

1925 Ένας καθηγητής βιολογίας, ο Τζον Σκόουπς, καταδικάζεται στις ΗΠΑ σε πρόστιμο επειδή δίδασκε στους μαθητές του τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.

1928 Αυτοκτονεί ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.

1930 Εγκαινιάζεται ο σταθμός της Ομόνοιας και του υπογείου σιδηροδρόμου που πλέον ένωνε τη γραμμή από Πειραιά έως Κηφισιά.

1933 Οι εργάτες τριών καπνομάγαζων της Καβάλας κατεβαίνουν σε στάση εργασίας εναντίον των απολύσεων. Η αστυνομία πολιορκεί τους απεργούς και ανοίγει πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός καπνεργάτη. Την άλλη μέρα σε ένδειξη αλληλεγγύης κατεβαίνουν σε απεργία πάνω από 2.500 καπνεργάτες, ενώ στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι επαγγελματίες της πόλης. Την τρίτη μέρα η απεργία των καπνεργατών γενικεύεται. Οι επαγγελματίες της πόλης κηρύσσουν και εκείνοι 24ωρη απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης. Το ίδιο και οι λιμενεργάτες. Η πόλη στρατοκρατείται. Εκδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται στο μεταξύ σε όλη την Ελλάδα. Κατόπιν αυτών, οι καπνέμποροι αναγκάστηκαν τελικά να κάνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των απεργών, ενώ η σύμβαση που υπογράφτηκε εφαρμόστηκε στη συνέχεια και στα υπόλοιπα καπνεργατικά κέντρα της χώρας.

1940 Εγκαθιδρύεται σοβιετική εξουσία σε Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.

1954 Η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ και οι λαϊκές δυνάμεις της Καμπότζης και του Λάος, με την ενεργό συμπαράσταση της ΕΣΣΔ και παρά την αντίδραση των ΗΠΑ, οδήγησαν τη Γαλλία σε συνθηκολόγηση στη διεθνή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, μετά από τη συντριβή των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ντιεν Μπιεν Φου.

Με βάση τη συμφωνία που υπογράφτηκε, ορίστηκε γραμμή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στους Βιετ-Μινχ (κομμουνιστές) και τον αυτοκράτορα Μπάο Ντάι που υποστηριζόταν από τους Γάλλους ιμπεριαλιστές. Η συμφωνία όριζε ότι ο διαχωρισμός του Βιετνάμ σε βόρειο και νότιο θα ήταν προσωρινός έως τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών τον Ιούλη του 1956. Η συμφωνία υπογράφτηκε από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την ΕΣΣΔ, την Κίνα, το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ, την Καμπότζη και το Λάος.

1965 Ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ανακτόρων («κίνημα των 70 ημερών» – «Ιουλιανά») κορυφώνονται, η αστυνομία δολοφονεί τον φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

1969 «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» λέει ο Νιλ Άρμστρονγκ, καθώς το βράδυ της 20ής προς την 21η Ιούλη, ως επικεφαλής του πληρώματος του «Απόλλων 11», κάνει το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη.

1974 Η Ελλάδα δέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για ανακωχή, μια μέρα μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

1992 Στο Κάιρο ολοκληρώνεται, ύστερα από έξι χρόνια διακοπής των μεταξύ τους σχέσεων, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου – Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Μουμπάρακ συμφώνησε να επισκεφθεί το Ισραήλ.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός