Σαν σήμερα… 19 Αυγούστου



Σαν σημερα1923 Πεθαίνει ο Ιταλός κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Βιλφρέντο Παρέτο.

1931 Κλεισμένος μέσα σε μια σφαίρα ο Αύγουστος Πικάρ υψώνεται με αερόστατο σε ύψος 16.200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαπιστώνοντας ότι η έλλειψη οξυγόνου δεν τον αφήνει να πάει ψηλότερα.

1936 Εκτελείται από τους φασίστες του Φράνκο ο Ισπανός ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο Λόρκα είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του φασισμού και των πραξικοπηματικών σχεδίων της Φάλαγγας. Στις 17 Αυγούστου 1936 συνελήφθη από τους φαλαγγίτες στη Γρανάδα και το πρωί της 19ης τουφεκίστηκε στο Βιθνάρ. Έτσι έκλεισε ο σύντομος κύκλος της ζωής ενός εκ των μεγαλύτερων ποιητών του αιώνα μας.

1944 Στο Παρίσι ξεσπά λαϊκή εξέγερση, η οποία καταλήγει νικηφόρα με την παράδοση των Γερμανικών αρχών κατοχής στις 25 Αυγούστου.

1945 Παλλαϊκή εξέγερση με επικεφαλής τους Βιέτ Μιν πραγματοποιείται στο Ανόι του Βιετνάμ. Στις 25/8 ο αυτοκράτορας Μπάο Ντάι παραιτείται από τον θρόνο και το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Δημοκρατία.

1960 Με το σοβιετικό δορυφόρο «Βοστόκ-1Κ νο.2» εκτοξεύονται στο διάστημα και δύο μικρές σκυλίτσες, οι Στρέλκα και η Μπέλκα. Μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και επέστρεψαν σώες και αβλαβείς.

1960 Το σοβιετικό δικαστήριο καταδικάζει σε δέκα χρόνια φυλάκιση τον Αμερικανό πιλότο Γκάρι Πάουερς, ο οποίος με το αεροπλάνο του πραγματοποιούσε κατασκοπευτική πτήση πάνω από τη Σοβιετική Ένωση.

1974 Ένα μήνα μετά την τουρκική εισβολή, δολοφονείται στη Λευκωσία ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο Ρότζερ Ντέιβις. Είχε παίξει σημαντικό ρόλο στα γεγονότα που είχαν προηγηθεί.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός