«ΛΟΚ ΑΟΥΤ» ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΒΓΑ : Με συνέχιση των κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι – Κύμα καταγγελιών από συνδικάτα



Με «λοκ άουτ» επιχείρησε να απαντήσει η εργοδοσία της ΕΒΓΑ στην απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων για δίωρες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα και Γενική Συνέλευση, με αφορμή τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία (δεν έχουν πληρωθεί την εξόφληση Νοέμβρη και οφείλεται όλος ο Δεκέμβρης). Ως αποτέλεσμα του «λοκ άουτ» οι εργαζόμενοι βρήκαν τις πόρτες του εργοστασίου στο Βοτανικό κλειδωμένες το πρωί της Δευτέρας 21 Δεκέμβρη.

Η εργοδοσία όχι μόνο αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους, αλλά από πάνω τους «τιμωρεί» κιόλας με ανταπεργία, επειδή αποφάσισαν αγωνιστικά και συλλογικά να διεκδικήσουν το μισθό τους. Το γεγονός, εξάλλου, ότι η κίνηση αυτή της εργοδοσίας γίνεται σε μια περίοδο που εντείνεται η συζήτηση για νέες ανατροπές στα Εργασιακά (π.χ. νέος συνδικαλιστικός νόμος κλπ.) δείχνει ότι η στάση της κυβέρνησης είναι αυτή που ενθαρρύνει την εργοδοτική επιθετικότητα και ως τέτοια πρέπει να απαντηθεί.

Εκβιασμοί και τρομοκρατία από την εργοδοσία

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο, από το βράδυ της Κυριακής 20 Δεκέμβρη, την ώρα που ξεκινούσαν οι βάρδιες στην παραγωγή, η εργοδοσία επέβαλε «με παράνομο, καταχρηστικό και αυθαίρετο τρόπο» το κλείσιμο του εργοστασίου, επικαλούμενη ότι υπάρχει απεργία. «Όλο το Σαββατοκύριακο, 19 και 20 Δεκεμβρίου, μέσω τηλεφώνου τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους και τους έλεγαν να μην έρθουν στην εργασία τους» σημειώνεται στην καταγγελία.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται: «Η στάση αυτή για εμάς τους εργαζόμενους είναι προκλητική και στόχο έχει την προσπάθεια ενός «λοκ άουτ». Στόχος της εργοδοσίας είναι να παρεμποδίσει να γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση, να φοβίσει τους εργαζόμενους ώστε να μη διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του Σωματείου και να τους οδηγήσει να αποδεχτούν αυτή την κατάσταση».

Το Σωματείο αντέδρασε άμεσα και ζήτησε την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, κλιμάκιο της οποίας βρέθηκε χτες στο εργοστάσιο και διαπίστωσε την προσπάθεια επιβολής «λοκ άουτ». Στη Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν με 4ωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια και νέα Συνέλευση στη 1 μ.μ., την Πέμπτη 24 Δεκέμβρη. Εξάλλου την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ., θα συγκεντρωθούν έξω από το ΣΕΠΕ (οδός Αγησιλάου), όπου έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση.

Οι προγραμματισμένες στάσεις ανά βάρδια έχουν ως εξής:

  • Σήμερα Τρίτη 22 Δεκέμβρη: 02.00 – 06.00, 10.00 – 14.00 και 18.00 – 22.00.
  • Την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη: 02.00 – 06.00, 10.00 – 14.00 και 14.00 – 18.00. Στη 1 μ.μ. συγκέντρωση έξω από το ΣΕΠΕ λόγω τριμερούς συνάντησης.
  • Την Πέμπτη 24 Δεκέμβρη: 02.00 – 06.00, 10.00 – 14.00 και 14.00 – 18.00. Στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκ νέου έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση των δεδουλευμένων του μήνα Νοέμβρη και την καθυστέρηση του μισθού του μήνα Δεκέμβρη, αλλά και την παράνομη και τρομοκρατική πράξη της εταιρείας να επιβάλει ανταπεργία (λοκ άουτ) (Διαβάστε στα Συνημμένα Αρχεία την καταγγελία του Σωματείου προς το ΣΕΠΕ)

Αλληλεγγύη από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία

Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της ΕΒΓΑ εκφράζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την εργοδοσία «που προχώρησε προκλητικά σε ανταπεργία (Lockout)».

«Η μεγαλο-ιδιοκτησία της ΕΒΓΑ κάνοντας ένα βήμα μπροστά προλαβαίνει στην ουσία την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα επιτελεία τους που εδώ και καιρό συζητάνε και επεξεργάζονται πώς θα διευκολύνουν το κεφάλαιο να αντιμετωπίζει τις απεργίες και τους αγώνες των εργαζομένων», αναφέρει.

Προσθέτει επίσης ότι «η σκληρή στάση της μεγαλοεργοδοσίας δεν είναι τυχαία. Δείχνει τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Στο όνομα των «αντοχών» της οικονομίας, της δημιουργίας «ανταγωνιστικών» επιχειρήσεων, στο όνομα των «επενδύσεων και των επενδυτών» θα τσακιστούν ακόμα παραπέρα μισθοί και μεροκάματα».  (Διαβάστε στα Συνημμένα Αρχεία ολόκληρη την ανακοίνωση).

Το «λοκ άουτ» καταγγέλλουν 15 Εργατικά Κέντρα και απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Το κείμενο υπογράφουν τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αμαλιάδας, Άρτας, Β. Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κεφαλονιάς -Ιθάκης, Λάρισας, Λαυρίου, Λευκάδας, Νάουσας, Λέσβου, Σάμου και Φωκίδας.

Όπως τονίζουν, «ο δρόμος του ταξικού αγώνα που επέλεξαν οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ απέναντι στην εργοδοσία είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς για κάθε πρόβλημα, αλλά και συνολικά απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και της εργοδοσίας που τσακίζει την Κοινωνική Ασφάλιση, στις ΣΣΕ, τους μισθούς και κάθε άλλο δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες».

(Διαβάστε στα Συνημμένα Αρχεία ολόκληρη την ανακοίνωση)

Να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους όλα τα σωματεία του κλάδου καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών. Όπως τονίζει, «η αντεργατική πρόκληση της ΕΒΓΑ να επιβάλει ΛΟΚ ΑΟΥΤ, δεν αποτελεί μια μεμονωμένη ενέργεια, αλλά αποτελεί τον προπομπό του νέου νόμου που θα χτυπά την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση στους τόπους δουλειάς, που ετοιμάζει να φέρει στη Βουλή η συγκυβέρνηση μετά τις γιορτές» (Διαβάστε στα Συνημμένα Αρχεία ολόκληρη την ανακοίνωση)

«Το γεγονός ότι η κίνηση αυτή της εργοδοσίας γίνεται σε μια περίοδο που κορυφώνεται η συζήτηση για νέες ανατροπές στα Εργασιακά, δείχνει ότι η στάση της κυβέρνησης είναι αυτή που ενθαρρύνει την εργοδοτική επιθετικότητα και σαν τέτοια πρέπει να απαντηθεί» τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους (Διαβάστε στα Συνημμένα Αρχεία ολόκληρη την ανακοίνωση)

«Με αυτόν τον τρόπο η εργοδοσία θέλει να τιμωρήσει τους εργαζόμενους που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι, να τους τρομοκρατήσει για να αποδεχτούν σαν δεδομένη αυτή την κατάσταση» τονίζει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου – Βιομηχανίας Χάρτου και τονίζει ότι με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι «θα σπάσουν την εργοδοτική τρομοκρατία και τους εκβιασμούς, θα είναι νικητές» (Διαβάστε στα Συνημμένα Αρχεία ολόκληρη την ανακοίνωση)

«Δηλώνουμε απερίφραστα και προειδοποιούμε, προς κάθε κατεύθυνση, πως αυτές οι ενέργειες δεν θα λυγίσουν το ταξικό κίνημα» τονίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων και καλεί τους εργαζόμενους «να παλέψουν ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατία από την πλευρά των εργοδοτών» (Διαβάστε στα Συνημμένα Αρχεία ολόκληρη την ανακοίνωση)

«Η κορύφωση της εργοδοτικής τρομοκρατίας με ανταπεργία δείχνει ότι είναι αδίστακτοι αλλά και το φόβο τους απέναντι στη συλλογική διεκδίκηση, το δρόμο του αγώνα που διάλεξαν οι συνάδελφοι στη γαλακτοβιομηχανία της ΕΒΓΑ» τονίζει η Ομοσπονδία Εργατουπαλλήλων Κλωστουφαντουργίας- Ιματισμού – Δέρματος. Σημειώνει ακόμη ότι «ο μεγαλοβιομήχανος βγήκε μπροστά ως λαγός συνολικά της τάξης του για να προετοιμάσει το έδαφος για τις αντιδραστικές – αντεργατικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και τις περαιτέρω ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που ετοιμάζουν κατ’ απαίτηση τους τα επιτελεία της Κυβέρνησης και της ΕΕ» (Διαβάστε στα Συνημμένα Αρχεία ολόκληρη την ανακοίνωση)

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΒΓΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΕΠΕ

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας

Η κοινή ανακοίνωση των 15 Εργατικών Κέντρων

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τροφίμων – Ποτών – Γάλακτος

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου – Βιομηχανίας Χάρτου

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργατουπαλλήλων Κλωστουφαντουργίας – Ιματισμού- Δέρματος

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός