«ELDORADO GOLD» – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Πεδίο ανταγωνισμών για τον πλούτο της περιοχής



Φαίνεται ότι οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου για το ποιος και με τι όρους θα βάλει στο χέρι τον ορυκτό και τον φυσικό πλούτο της χώρας, μέσα από τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που πυροδότησε η ανακοίνωση της «Eldorado Gold» για αναστολή των επενδύσεών της στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Eldorado», Πολ Ράιτ, ανακοίνωσε την αναστολή των επενδύσεων της πολυεθνικής στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ενδεχόμενη αναστολή των επενδύσεων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής (αν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 δεν δοθεί η εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται) και μαζικές απολύσεις, περίπου 1.000 εργαζομένων. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την αξιολόγηση του προγράμματος ανάπτυξης γεωτρήσεων στο Μεταλλείο Στρατωνίου, που απαιτούνται για να έχει παράταση ζωής πέραν των τριών ετών, ενώ για τις επενδύσεις στο Πέραμα και τις Σάπες της Θράκης είπε ότι θα τεθούν σε καθεστώς συντήρησης για τη διαφύλαξη των τίτλων και δικαιωμάτων της. Ο Π. Ράιτ ξεκίνησε κύκλο συναντήσεων με κόμματα και φορείς και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σχολιάζοντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, είπε ότι η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, και πρόσθεσε ότι «εκείνο με το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος», ενώ το υπουργείο, θέλοντας να δείξει ότι τάχα προστατεύει το περιβάλλον, ανακοίνωσε την έγκριση προστίμων στην «Ελληνικός Χρυσός», ύψους 1.734.300 ευρώ, για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας.

Στην ίδια γραμμή, με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα μοντέλο σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον», ενώ τα άλλα αστικά κόμματα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι διώχνει ξένες επενδύσεις και βλάπτει την ανάπτυξη και αποτρέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας έσπευσαν να καλέσουν την κυβέρνηση να καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και επενδυτών. Από κοντά και η ΓΣΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση να «παραμερίσει ιδεοληψίες και τακτικισμούς, λαμβάνοντας μέριμνα για τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων». Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστας, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει λύση στο ζήτημα.

Κανένα όφελος για τους εργαζόμενους και το λαό

Πίσω από τη σύγκρουση, που συνδέεται με τη σκληρή αντιπαράθεση τμημάτων του μονοπωλιακού κεφαλαίου, κρύβεται η συμφωνία όλων των κομμάτων της άρχουσας τάξης στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα συνεχίζουν να εξαπατούν τους εργαζόμενους λέγοντας ότι η επιστροφή στη λαϊκή ευημερία θα γίνει εάν πετύχουμε προσέλκυση ξένων καπιταλιστικών επενδύσεων, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανάκαμψη της κερδοφορίας.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των μονοπωλίων, που για τη διασφάλιση και αύξηση της κερδοφορίας τους θυσιάζουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Χαλκιδικής μπορούν να δουν όφελος μόνο μέσα από έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης, όπου ο πλούτος που παράγεται και τα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική, κρατική περιουσία, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός