ICAO: Απαγορεύεται η αερομεταφορά μπαταριών λιθίου



Πηγή φωτογραφίας (A.P)Την υποχρεωτική απαγόρευση της μεταφοράς προϊόντων με μπαταρίες λιθίου (που υπάρχουν πχ σε ορισμένα ρολόγια) από επιβατικά αεροσκάφη σε ένα δίμηνο αποφάσισε σήμερα ο 36μελής Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) του ΟΗΕ μετά από κρούσματα περιορισμένων εκρήξεων και πυρκαγιών σε αεροπλάνα που έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι μεταλλικές μπαταρίες λιθίου δεν είναι επαναφορτιζόμενες, όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου σχεδιαστεί ένα νέο πρότυπο πυρίμαχων συσκευασιών για τη μεταφορά των μπαταριών λιθίου, που αναμένεται να είναι έτοιμο ως το 2018.

Έκθεση που συνέταξαν πέρσι ειδικοί οργανισμού που εκπροσωπεί τις αεροναυπηγικές βιομηχανίες διαπίστωνε πως τα σημερινά συστήματα πυρόσβεσης στα επιβατικά αεροσκάφη δεν είναι σε θέση «να θέσουν υπό έλεγχο ή να κατασβέσουν μια πυρκαγιά στην οποία εμπλέκεται μεγάλη ποσότητα μπαταριών λιθίου».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός