ΟΓΕ : Παραστάσεις διαμαρτυρίας για το επίδομα τοκετού και τη λήψη μέτρων για τις γυναίκες πρόσφυγες



OGE_LogoΠαράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας έκανε το πρωί της Παρασκευής 4 Μάρτη η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, διεκδικώντας να σταματήσει κάθε διαδικασία απαίτησης του ποσού του επιδόματος τοκετού και οι απειλές για κατασχέσεις σε μητέρες που το έλαβαν μετά την κατάργησή του, το 2012. Η ΟΓΕ παλεύει για επίδομα τοκετού σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες και ανασφάλιστες.

Σύμφωνα με καταγγελίες στους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας, γυναίκες που γέννησαν στα τέλη του 2012 και στους πρώτους μήνες του 2013 λαμβάνουν ειδοποιήσεις να επιστρέψουν το ποσό του επιδόματος και μάλιστα με τόκους ενώ απειλούνται με κατασχέσεις. «Έτσι δεκάδες μητέρες που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, την ανεργία να τις απειλεί, τα έξοδα της οικογένειάς τους να αυξάνονται, βρίσκονται χρεωμένες», με το ποσό του επιδόματος καταγγέλλει η ΟΓΕ.

«Κοινωνική Ασφάλιση για μας και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση κι εμάς δικαίωμά μας», «Θέλουν να γεννάμε στο σπίτι τα παιδιά μας, μας κόβουν το επίδομα που ‘ναι δικαίωμά μας», με αυτά τα συνθήματα και ανακοινώσεις έξω από το υπουργείο ενημέρωσαν για τα αιτήματα της κινητοποίησης, ενώ κάλεσαν στη συγκέντρωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, που διοργανώνεται από κοινού με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ, την Τρίτη 8 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο μέλος της Εκτελεστικής του Γραμματείας. Στο υπόμνημά της η ΟΓΕ σημειώνει: «Το επίδομα τοκετού αποτελούσε μια ελάχιστη συνεισφορά στο νέο ζευγάρι, στη μητέρα που αποφασίζει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί και αντιστοιχούσε σε ένα μικρό τμήμα των δυσβάσταχτων εξόδων που χρειάζονται για τις πρώτες μέρες της ζωής του. Η κατάσταση για τις νέες μητέρες και ζευγάρια επιβαρύνεται σημαντικά από την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, καθώς και από τη δραματική κατάσταση στην Υγεία, τις ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων, τα έξοδα της εγκυμοσύνης και του τοκετού». Ακόμα σημειώνει τις δυσοίωνες εξελίξεις που δρομολογεί η προώθηση του νομού-λαιμητόμου για την Κοινωνική Ασφάλιση από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός δήλωσε σύμφωνος με το αίτημα για επαναφορά του επιδόματος, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν χρήματα και επομένως απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει η παροχή αυτή προς τη λαϊκή οικογένεια. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, είπε πως οι σχετικές παροχές θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο ενός νέου κανονισμού παροχών, αναφορά που η αντιπροσωπεία σχολίασε ως προμήνυμα νέων περικοπών. Όσο για τα σημειώματα με τα οποία το ΙΚΑ ζητά την επιστροφή του ποσού, υποσχέθηκε να δώσει μια λύση ώστε οι γυναίκες που έχουν «αντικειμενική αδυναμία» να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα» χρήματα.

Στη συνέχεια έγινε παρέμβαση στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με αιχμή το ζήτημα των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών. Η γενική γραμματέας, Φωτεινή Κούβελα, απουσίαζε κι έτσι οι γυναίκες επέδωσαν το υπόμνημά τους με τα αιτήματά τους για την προστασία ιδιαίτερα των γυναικών, των εγκύων, των βρεφών και των μικρών παιδιών που παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς και φώναξαν συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός