Συνέντευξη του Ν. Παπαγεωργίου, απερχόμενο πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής



Με στόχο να ανέβει η συσπείρωση και να δυναμώσει η ταξική γραμμή πάλης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής προετοιμάζει την εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση, που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Με αφορμή την εκλογοαπολογιστική διαδικασία και τις αρχαιρεσίες που θα ακολουθήσουν, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον απερχόμενο πρόεδρο του Συνδικάτου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Νίκο Παπαγεωργίου.

 «Το Συνδικάτο μας είναι σήμερα ένα από τα πιο μαζικά σωματεία και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜΕ», σημειώνει ο συνδικαλιστής και συνεχίζει: «Εχει δεσμούς με τους εργαζόμενους από μεγάλους χώρους, κυρίως ξενοδοχεία και catering, ενώ κάνει προσπάθεια να επεκτείνει την απεύθυνσή του στις αλυσίδες στον Επισιτισμό. Συντονίζει τη δράση 14 επιχειρησιακών σωματείων και έχει και πέντε παραρτήματα».

Το Συνδικάτο συσπειρώνει μεγάλο μέρος εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας και στο πλαίσιό του έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Νέων, με δεδομένο ότι πολλοί νεολαίοι εργάζονται στον κλάδο ή βρίσκονται στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων. Τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στις διοικήσεις των παραρτημάτων, περισσότεροι από τους μισούς είναι νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι.

Υλοποιούν το σχεδιασμό της εργοδοσίας

Για τις άλλες δυνάμεις που δρουν στο Συνδικάτο, ο Νίκος Παπαγεωργίου σημειώνει: «Οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ εκφράζονται στον κλάδο ενιαία, ακόμα και με κοινό ψηφοδέλτιο. Οσον αφορά το Συνδικάτο, αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια, ενώ το ίδιο γίνεται και σε επίπεδο Ομοσπονδίας από φέτος».

 Στην Ομοσπονδία, όπου αυτές οι δυνάμεις αποτελούν την πλειοψηφία, πρόσφατο «δείγμα γραφής» έδωσαν με την κλαδική σύμβαση που υπέγραψαν με τους ξενοδόχους, διατηρώντας τις μειώσεις που οι ίδιοι επέβαλαν το 2012. «Η κύρια «συμβολή» τους όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να πέσει πιο κάτω η απαιτητικότητα των εργαζομένων, να κατέβει ο πήχης των διεκδικήσεων, να καλλιεργηθεί κλίμα αναμονής», σημειώνει ο συνδικαλιστής.

Παράλληλα, εξηγεί πως η στάση αυτή όχι απλά συνεχίζεται, αλλά εντείνεται ενόψει των αρχαιρεσιών: «Αυτές οι δυνάμεις, με απόφαση της παράταξής τους στο Συνδικάτο («Δημοκρατική Συμμαχία»), αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές. Στόχος τους είναι να υπονομεύσουν το Συνδικάτο. Η μεθόδευση αυτή φτάνει έως την προσπάθεια να δημιουργήσουν διασπαστικό σωματείο.

Κυκλοφορούν χαρτιά με τα οποία πιέζουν εργαζόμενους εκεί που έχουν το πάνω χέρι, όπως στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης και στο Καζίνο της Πάρνηθας, να εξουσιοδοτήσουν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ να καταθέσουν αιτήσεις διαγραφής από το Συνδικάτο. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα σωματείο – όργανο της εργοδοσίας και μέσα από αυτό να υπογράψουν τοπική κλαδική σύμβαση που να δέσει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους, να περάσουν και στην Αττική οι μειώσεις που πέρασαν σε όλη την Ελλάδα. Ο στόχος τους είναι να υλοποιήσουν το σχεδιασμό της εργοδοσίας».

Δίνουμε παράλληλα τη μάχη της 48ωρης απεργίας

Στον αντίποδα, στόχος των ταξικών δυνάμεων που πλειοψηφούν στο Συνδικάτο «είναι η ολόπλευρη ενίσχυσή του, το ανέβασμα της συμμετοχής και της δράσης των εργαζομένων. Αυτό παλεύουμε να εκφραστεί και μέσα από τις αρχαιρεσίες. Οι μάχες που δώσαμε το προηγούμενο δίχρονο, η επαφή με εκατοντάδες εργασιακούς χώρους, δίνουν ώθηση στην κατεύθυνση αυτή. Μαζί με τις αρχαιρεσίες δίνουμε και τη μάχη της 48ωρης απεργίας. Ηδη το Συνδικάτο και όλα τα επιχειρησιακά σωματεία που συντονίζονται μαζί του, έχουν πάρει απόφαση να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία της. Ολη η συζήτηση ενόψει των αρχαιρεσιών είναι παράλληλα κάλεσμα δράσης για την επιτυχία της απεργίας».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός