Η καθημερινότητα



Αντιπερισπασμό στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε την περασμένη βδομάδα και στα άλλα που σχεδιάζει να ψηφίσει μέχρι τις 24 Μάη, επιχειρεί η κυβέρνηση, προπαγανδίζοντας ότι μετά τη συμφωνία στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ, «ξεκινά ο πραγματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης» και «η μάχη του εσωτερικού μετώπου».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η «μάχη» αυτή αφορά στην «καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες μετά από έξι χρόνια βίαιης υποβάθμισης της ζωής τους» και τώρα η κυβέρνηση καλείται να «αναμετρηθεί με το αριστερό της όραμα, που δεν εξαντλείται στην επούλωση των πληγών της ελληνικής κοινωνίας, αλλά κυρίως επεκτείνεται στο να τροχοδρομήσει τη χώρα σε μια νέα σελίδα», όπως γράφει η χτεσινή «Αυγή».

«Τα δύσκολα τελείωσαν», έλεγε χτες σε ραδιοφωνική της συνέντευξη και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δίνοντας και αυτή το στίγμα της κυβερνητικής προπαγάνδας, ότι «μετά από αυτά τα δύσκολα βήματα, θα μπορέσει η ελληνική κοινωνία σιγά σιγά να ανακάμψει».

Ο στόχος τους είναι διπλός: Από τη μια να αποσπάσουν την ανοχή, αν όχι την επιδοκιμασία του λαού, στα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισαν και στα άλλα που ετοιμάζονται να ψηφίσουν, με το επιχείρημα ότι ήταν αναγκαία για να βγουν η οικονομία και η κοινωνία στο ξέφωτο.

Καλλιεργούν την εντύπωση ότι αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία, όταν την ίδια στιγμή νομοθετούν το λεγόμενο «κόφτη», που προαναγγέλλει μνημόνια και μέτρα διαρκείας, άμεσα συνδεδεμένα με την πορεία των δημοσιονομικών στόχων. Κοροϊδεύουν ωμά το λαό ότι οι θυσίες για την ανάκαμψη τελείωσαν, όταν έχουν μπροστά τους τα Εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Από την άλλη, η κυβέρνηση λέει ότι τώρα προσανατολίζεται στη βελτίωση της καθημερινότητας του λαού και ότι αυτό υπηρετεί το «αριστερό της όραμα». Δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει.

Η «καθημερινότητα» της εργατικής – λαϊκής οικογένειας διαμορφώνεται πρωτίστως από τα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που νομοθετεί η σημερινή κυβέρνηση και τα άλλα που πήραν οι προηγούμενες, χωρίς κανένα από αυτά να καταργηθεί ή να ανασταλεί από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Για παράδειγμα, η καθημερινότητα του χαμηλοσυνταξιούχου θα γίνει ακόμα χειρότερη, τώρα που θα μειωθεί και άλλο η σύνταξή του με το νέο Ασφαλιστικό και το ίδιο ισχύει για το δημόσιο υπάλληλο, που θα δει το μισθό του μειωμένο εξαιτίας του νέου μισθολογίου.

Η αύξηση των εισφορών, που επίσης προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο, θα εξαϋλώσει το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, χαντακώνοντας την καθημερινότητα κυρίως στην ύπαιθρο, ενώ η αύξηση της έμμεσης φορολογίας θα πλήξει συνολικά το λαό.

Επομένως, μάταιος ο κόπος της κυβέρνησης να πείσει ότι «από εδώ τα μέτρα κι από εκεί η καθημερινότητα του λαού». Τα βάρβαρα μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας και την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου είναι αυτά που διαμορφώνουν την καθημερινότητα του λαού και οι δυσκολίες που πολλαπλασιάζονται, δεν μπορούν να αναιρεθούν από τα μέτρα – «ασπιρίνες» που προωθεί η κυβέρνηση, για να διαχειριστεί την ακραία φτώχεια που μεγαλώνει εξαιτίας και της δικιάς της πολιτικής.

Τέτοια μέτρα είναι, για παράδειγμα, τα μέτρα του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος», τα οποία η κυβέρνηση σερβίρει «ξαναζεσταμένα» ως μέτρα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων! Κοροϊδεύουν ωμά το λαό και αυτή η κοροϊδία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Βελτίωση της καθημερινότητας σημαίνει οργάνωση της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, αντιπαράθεση με την πολιτική που υπηρετεί την ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ , ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός