Αντεργατικά χούγια…



Οι καπιταλιστές έχουν σε όλα τα κράτη τα ίδια αντεργατικά χούγια. Ετσι, οι Βρετανοί εργοδότες έχουν πληρώσει τα τελευταία 17 χρόνια στους εργαζόμενούς τους συνολικά 68 εκατ. στερλίνες (86,3 εκατ. ευρώ) λιγότερα απ’ όσα θα έπρεπε να τους έχουν πληρώσει, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία και τον κατώτατο μισθό.

Τα στοιχεία αποκαλύπτει η έκθεση του Εθνικού Γραφείου Λογιστών της Βρετανίας, ενώ αναφέρει ότι κατά το 2015 υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των εργαζομένων στους οποίους χρωστά δεδουλευμένα ο εργοδότης τους σε σχέση με το 2014. Σε σχέση με το ύψος των χρωστούμενων δεδουλευμένων, ανέρχεται στα 10,3 εκατ. στερλίνες (13 εκατ. ευρώ), από τα 4,1 εκατ. ευρώ το 2014. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Λογιστών στον τομέα της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, το 11% των εργαζομένων στον κλάδο πληρώνεται λιγότερο και από τον κατώτατο μισθό που ισχύσει στη Βρετανία. Διπλή κλοπή των εργαζομένων: Η «νόμιμη» κλοπή της υπεραξίας και τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους. Αλλωστε, η Βρετανία φημίζεται για την εφαρμογή των λεγόμενων βέλτιστων (σ.σ. αντεργατικών) πρακτικών στα Εργασιακά, που αυξάνουν την εκμετάλλευση, αυτών που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μελετά για να εφαρμόσει και στην Ελλάδα. Ολο δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους…

… και οι «βέλτιστες πρακτικές»

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι στη Βρετανία, που έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ (πάνω από 2%), η πραγματική αξία του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης μειώθηκε κατά 487 λίρες το 2014 και ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης έχει μειωθεί κατά 2.509 λίρες από το 2010 – δηλαδή περίπου 50 λίρες τη βδομάδα. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 68 αυξήθηκαν στα 70, ενώ ενισχύεται δραματικά το ποσοστό των συνταξιούχων που αναγκάζονται να ξαναδουλέψουν. Ιδιαίτερα «δημοφιλή» για τους Βρετανούς εργοδότες είναι τα λεγόμενα «συμβόλαια μηδενικών ωρών», δηλαδή ελαστική απασχόληση, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν όποτε και για όσο τους καλέσει το αφεντικό, χωρίς κανένα κατοχυρωμένο ωράριο. Εφαρμόζονται κατά κόρον στον επισιτισμό, στο εμπόριο. Από τις θέσεις απασχόλησης που παρέχει ο βρετανικός ΟΑΕΔ, πάνω από το 1/4 είναι «συμβόλαια μηδενικών ωρών». Συνολικά 8,27 εκατομμύρια δουλεύουν με μερική απασχόληση. Από τους ανέργους, 800.000 παίρνουν επίδομα ανεργίας, αν και έχουν κάνει αίτηση για επίδομα 3,94 εκατομμύρια. Σχετικά με τη συνδικαλιστική δράση, προβλέπεται ότι η απόφαση για μια απεργία θα είναι «νόμιμη» εφόσον στη σχετική ψηφοφορία συμμετέχει το 50% των εγγεγραμμένων μελών ενός συνδικάτου και για το Δημόσιο να υπερψηφίσει την απεργία το 40% των εγγεγραμμένων μελών. Οροι, ουσιαστικά, απαγορευτικοί για να κηρυχτεί μια απεργία!

Αναδημοσιεύεται απο την στήλη «Απο μέρα σε μέρα του Ριζοσπάστη»

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός