ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Μετατοπίζει και αναπτύσσει δυνάμεις από τη Βαλτική έως την Ανατολική Μεσόγειο «με πείρα από το Αιγαίο»



Ο Γενς Στολτενμπεργκ με τον υπ. Άμυνας των ΗΠΑ (πηγή: ΑΡ)Το τελευταίο βήμα για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία, πραγματοποιούν οι Υπουργοί Άμυνας της λυκοσυμμαχίας, με τη διήμερη Σύνοδό τους στις Βρυξέλλες. Η μεταφορά των «δομών άμυνας και αποτροπής», στη συνοριογραμμή της Ρωσίας, ήταν το αντικείμενο της πρώτης ημέρας της Συνόδου, με τους υπουργούς Άμυνας να καταλήγουν τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για τα 6 μέτρα τα οποία θα τεθούν υπό έγκριση στη σύνοδο κορυφής της Βαρσοβίας.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γένς Στόλτενμπεργκ, τα μέτρα τα οποία συζητιόνται στη Σύνοδο είναι:

  • Ανάπτυξη εκ περιτροπής τεσσάρων ενισχυμένων πολυεθνικών ταγμάτων σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία.
  • Προσαρμοσμένη παρουσία στα νοτιο-ανατολικά, με άξονα μια πολυεθνική ταξιαρχία – πλαίσιο στη Ρουμανία.
  • Υιοθέτηση πλαισίου για την «περαιτέρω προσαρμογή του ΝΑΤΟ στις προκλήσεις από το Νότο».
  • Εξέταση τρόπων για την περαιτέρω βελτίωση της ελεύθερης κυκλοφορίας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
  • Ενίσχυση της άμυνας στον κυβερνοχώρο
  • Επανεξέταση της προόδου στην εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την «άμυνα».

Ο γγ της λυκοσυμμαχίας, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου, μίλησε για «πρωτοφανείς απειλές» που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ΝΑΤΟ από τα ανατολικά και τα νότια. Προδιέγραψε, μάλιστα, για τη Βαρσοβία, ότι «σε αυτή τη Σύνοδο ορόσημο θα λάβουμε αποφάσεις για την ενίσχυση της αποτροπής και την άμυνα μας σε ολόκληρη τη ζώνη που καλύπτει η Συμμαχία κατά των απειλών από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Κι επίσης θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση της σταθερότητας πέρα από τα σύνορά μας».

Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο

Η επικινδυνότητα της απόφασης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να φέρει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της πολιτικής γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου, αναδείχθηκε ξεκάθαρα από τον Γένς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος, αφού ξεκαθάρισε ότι «ψάχνουμε το πώς μπορούμε να αυξήσουμε την παρουσία μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», τόνισε ότι «έχουμε και περισσότερη ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο», παραπέμποντας ευθέως στην ανάπτυξη στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2. Μάλιστα ο γγ του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στην επιχείρηση στο Αιγαίο, φέρνοντας την ως παράδειγμα, διασύνδεσης των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ με αυτές της ΕΕ: «Ακριβώς τους τελευταίους μήνες έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ για την άμυνα στον κυβερνοχώρο και έχουμε επίσης συμφωνήσει σε όλα τα επιχειρησιακά ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία μας στο Αιγαίο, όπου πλοία του ΝΑΤΟ συνεργάζονται με τον Frontex και την ελληνική ακτοφυλακή.

Έτσι, τους τελευταίους μήνες καταλήξαμε σε συμφωνίες πάνω σε περισσότερα ζητήματα απ’ ό,τι όλα μαζί τα προηγούμενα δεκατρία χρόνια. Έτσι σημειώνουμε πρόοδο και θα ήθελα να δω, επίσης, μεγαλύτερη πρόοδο στη Μεσόγειο.

Και αυτό είναι ακριβώς ό,τι ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς επιτελείς μας, να καταλήξουν με μια σύσταση, με μια εκτίμηση τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε με βάση την πείρα από το Αιγαίο πέλαγος και στη συνέχεια να κινηθούμε ενδεχομένως προς την Κεντρική Μεσόγειο.

Το ΝΑΤΟ έχει διαθέσιμα μέσα, έχουμε πλοία, έχουμε δυνατότητες, έχουμε πληροφορίες, έχουμε δυνατότητες επιτήρησης, όλα ενδεχομένως χρήσιμα για τη στήριξη της αποστολής της ΕΕ «ΣΟΦΙΑ»».

Μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο επιδιώκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Τη μονιμοποίηση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με πρόσχημα την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, επιδιώκει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, στη Λιβύη, αλλά και με την αυξανόμενη αβεβαιότητα στη Μ. Ανατολή, «ανέδειξαν τη σημασία της Ελλάδας», τόσο ως ναυτική δύναμη, όσο και ως παράγοντα σταθερότητας και συνέβαλαν στην οικοδόμηση ενός «πολύ καλού κλίματος για τη χώρα στο ΝΑΤΟ».

Για να υποστηρίξει την αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης, η κυβέρνηση οικοδομεί, σύμφωνα με τον Π. Καμμένο, «άξονα σταθερότητας, τόσο στα βόρεια σύνορά της με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όσο και νότια με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία», ενώ πυκνώνει τις επαφές της με το Λίβανο και το Μαρόκο. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό, η Ελλάδα, αποδεχόμενη πρόταση της ΕΕ, θα αναλάβει την εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης σε ελληνικό έδαφος,

Ο Π. Καμμένος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παράτασης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πιστεύοντας ότι έχει συμβάλει στη μείωση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και έχει παίξει γενικότερα «θετικό ρόλο». Επιπλέον τάχθηκε υπέρ της μονιμοποίησης της παρουσίας της λυκοσυμμαχίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, η κυβέρνηση επιδιώκει τη συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μέσω του συνδυασμού των επιχειρήσεων Endeavor και Sophia και θέλει «καλύτερους ελέγχους στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σουέζ, Κρήτης, Κύπρου, Σικελίας», υποτίθεται για την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου, ναρκωτικών και όπλων του «Ισλαμικού Κράτους» καθώς και των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

Τέλος ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι έχει προτείνει να δημιουργηθεί μια «υπηρεσία πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με κομβικό ρόλο της Ελλάδας» δείχνοντας ξεκάθαρα την πρόσθεση της κυβέρνησης να εμπλέξει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικού σχεδιασμούς.

http://www.902.gr/eidisi/politiki/100059/metatopizei-kai-anaptyssei-dynameis-apo-ti-valtiki-eos-tin-anatoliki-mesogeio

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός