Δημιουργία εταιρείας με 400.000 πελάτες όλων των κατηγοριών και πώληση σε ιδιώτη ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ χτες



Την ώρα που ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, ανακοίνωνε από το συνέδριο του «Economist» πως η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας στη χώρα θα είναι «αξιοζήλευτο παράδειγμα» για ολόκληρη την Ευρώπη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμ. Παναγιωτάκης, σκιαγραφούσε πώς θα είναι αυτό το… παράδειγμα στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι δημιουργούνται εταιρείες λιανικής στις οποίες θα δοθούν πελάτες της ΔΕΗ από όλες τις κατηγορίες, χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, και οι οποίες θα επωφελούνται από την προμήθεια ρεύματος με εγγυημένες τιμές χονδρικής για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (φαίνεται ότι οι τιμές χονδρικής σε σχέση με τις τιμές λιανικής θα τους δίνουν μεγάλα κέρδη) και οι οποίες στη συνέχεια θα διατεθούν με διαγωνισμό έναντι ανταλλάγματος σε ιδιώτες προμηθευτές. Οπως φαίνεται, το σχέδιο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αφού όπως συμπλήρωσε ο Εμ. Παναγιωτάκης, ήδη «η πρώτη εταιρεία με μερίδιο 6-7%, δηλαδή περίπου 400.000 πελάτες, επιδιώκουμε να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο. Πιστεύουμε ότι όσοι προμηθευτές αντιμετωπίζουν την αγορά στρατηγικά, θα ανταποκριθούν».

Θετικά αντιμετώπισε φυσικά την πρωτοβουλία της ΔΕΗ για περαιτέρω «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ο Roberto Poti, αντιπρόεδρος του ιταλικού ενεργειακού ομίλου «Edison», σημειώνοντας την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για να γίνει «ανταγωνιστική» η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού και να αποτραπούν «πρωτοβουλίες που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση και επιβραδύνουν την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θέτοντας εμπόδια».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στα χιλιοειπωμένα περί «πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής» που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που στοχεύουν στην έρευνα και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, στην προώθηση των έργων του TAP, καθώς και στην έμφαση που δίνεται στις προοπτικές υλοποίησης του IGB, του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού. Επίσης, αναφέρθηκε και στην ενεργειακή σύνδεση Ισραήλ και Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, «μπορεί να βοηθήσει ως ενεργειακός κόμβος, που διακρίνεται για τη σταθερότητά τoυ σε έναν ασταθή κόσμο». Για τον αγωγό East Med, που θα συνδέει τα κοιτάσματα αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα και ευρύτερα την ΝΑ Ευρώπη, επισήμανε ότι ο αγωγός «εξετάζεται με συγκεκριμένο τρόπο, ενώ μελετάται και η εναλλακτική λύση των σταθμών υγροποιημένου αερίου LNG».

Για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη ΝΑ Μεσόγειο και την Κύπρο μίλησε ο Γ. Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, αναφερόμενος στην ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, που απέδειξε ότι υπάρχει κι ένα νέο κοίτασμα στην περιοχή. Πρόσθεσε πως αναμένονται εξελίξεις και στο κυπριακό κοίτασμα της «Αφροδίτης», ίσως και σε άλλα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντική για την ΕΕ, καθώς μπορεί να αποτελέσει «πηγή εφοδιασμού» υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη.

http://www.rizospastis.gr

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός