Υπόθεση «Bacardi»



  κουβαΣτις παραπλανητικές της διαφημίσεις για το λευκό ρούμι που παράγει, η ποτοποιία «Bacardi» προσπαθεί να πείσει το κοινό παγκοσμίως οτι βρίσκεται στην καρδιά της Κούβας. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο απο την αλήθεια. Η εταιρεία «Bacardi- Martini» έχει, στην πραγματικότητα διαρρήξει κάθε δεσμό με την Κούβα μετά την επανάσταση του 1959, όταν οι άνθρωποί της στην Αβάνα, στελέχη της λαομίσητης δικτατορίας του Μπατίστα, ανατράπηκαν απο το λαικό αντάρτικο κίνημα, του οποίου ηγήθηκαν ο Φιντέλ Κάστρο και ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα. Η έδρα της μεταφέρθηκε στις Μπαχάμες, ενώ τα εργοστάσιά της στο Πουέρτο Ρίκο, στο Μεξικό, στην Ισπανία και σε άλλες χώρες. Εκτοτε, η «Bacardi- Martini» στήριξε χρηματοδοτικά, αλλά και στην πράξη, πρότεινε και σχεδίασε (!) αναρίθμητες απόπειρες ανατροπής της Επανάστασης.

Όταν η επαναστατική κυβέρνηση εθνικοποίησε τους πόρους της «Bacardi» στην Κούβα, η εταιρεία προσχώρησε στο αντίπαλο στρατόπεδο. Η πιο «τρανταχτή» ενέργειά της περιγράφεται σε ‘εγγραφο του Συμβουλίου ασφαλείας των ΗΠΑ στις 15-6-1964, που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Κάλβο Οσπίνα σε βιβλίο του για τα «έργα και ημέρες» της εν λόγω εταιρείας. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο πρόεδρος της «Bacardi» εισηγήθηκε στη CIA απο κοινού χρηματοδότηση ενός σχεδίου δολοφονίας του Φιντέλ, του Ραούλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα απο «στοιχεία της Μαφίας» με τα οποία ήταν σε επαφή. Η πρόταση προέβλεπε την καταβολή 100.000 δολαρίων απο τον προεδρό της, Πεπίν Μπός, κι άλλων 50.000 απο τη CIA. Το σχέδιο (επίσημα) δεν εγκρίθηκε, αλλά η «Bacardi» δεν σταμάτησε εκεί…

 Απο τις αναρρίθμητες ενέργειές της κατά της Επανάστασης, αξίζει να αναφερθούν δύο: 1) Η εμπλοκή του εκπροσώπου της, Πεπίν Μπός, στις διεργασίες που οδήγησαν στην οργανωμένη απο τη CIA  εισβολή του «Κόλπου των Χοίρων» (1961). Μνημόνιο της CIA τρείς βδομάδες πριν την εισβολή καταγράφει τον Π. Μπος ως μέλος του πολιτικού σκέλους των επιδρομέων («Δημοκρατικό Επαναστατικό Μέτωπο»), με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Κάστρο, την απαγόρευση του ΚΚΚ και το ξερίζωμα του κομμουνισμού. 2) Η εμπλοκή του Μπος στη συνένωση των διαφόρων αντεπαναστατικών ομάδων σε μια ενιαία Εξόριστη Κουβανική Αντιπροσωπεία (RECE) με χρηματοδότηση του FBI,της CIA και της «Bacardi»!

 Απο το 1981, η ‘Bacardi- Martini» είναι απο τους κύριους χρηματοδότες του «Εθνικού Κουβανικού- Αμερικανικού Ιδρύματος», μιας ακροδεξιάς οργάνωσης εξορίστων του Μαιάμι που είναι υπέυθυνη για συστηματικές πράξεις- μιας ολόκληρης καμπάνιας- τρομοκρατίας σε βάρος της Κούβας. Δικηγόροι της εταιρείας βοήθησαν στην κατάρτιση του Νόμου «Χέλμς- Μπάρτον», που επεκτείνει τον αποκλεισμό της Κούβας σε διεθνές επίπεδο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Ο ρόλος του Ιγνάθιο Σάντσεζ- μέλους του «Εθνικού Κουβανικού-Αμερικανικού Ιδρύματος» και δηκηγόρου της «Bacardi-Martini»-, στην κατάρτιση του νόμου «Χέλμς-Μπάρτον» υπήρξε τόσο πολύ ουσιαστικός, που ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ουίλιαμ Ντέγκ δήλωσε πως ο νόμος θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Νόμο «Χέλμς- Μπα(κάρντι)»! Ο ίδιος ο Χέλμς , εξάλλου, είναι συνεργάτης του RECE.

Η «Bacardi-Martini»εφάρμοσε βρώμικα κόλπα και στο επιχειρηματικό  επίπεδο, επιχειρώντας να εκμεταλευτεί το εμπορικό σήμα της κουβανικής ποτοποίας «Havana Club». Aν ο εμπορικός αποκλεισμός που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σημαίνει πως το Κουβανέζικο ρούμι δεν μπορεί να εισαχθεί στις ΗΠΑ, το 1974 η»Cubaexport» κατωχύρωσε το εμπορικό σήμα «Havana club» στις ΗΠΑ, για να αποτρέψει τη χρήση του απο άλλες εταιρείες. Τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος αγόρασε η γαλλική επιχείρηση «Pernod Ricard», που προχώρησε σε κοινοπραξία με τη «Havana Club Holdings» το 1994, παρά τις απειλητικές επιστολές, σε μαφιόζικο στύλ, απο την «Bacardi-Martini». Παρ’ ‘ολα αυτά, η τελευταία άρχισε να προβάλλει και να διαφημίζει το … δικό της «Havana Club», με αποτέλεσμα η «Pernod Ricard» να της ασκήσει μήνυση. Η υπόθεση κρίθηκε βάσει ενός άρθρου του εμπορικού νόμου των ΗΠΑ που ουσιαστικά υπαγόρευσαν οι δηκηγόροι της «Bacardi-Martini». Σύμφωνα με αυτο (άρθρο 211) «κανένα δικαστήριο στις ΗΠΑ δεν μπορεί να αναγνωρίσει η να επικυρώσει με οποιονδήποτε τρόπο εμπορικά σήματα η εμπορικές επωνυμίες που σχετίζονται με περιουσίες που έχει κατασχέσει η κυβέρνηση της Κούβας»

Η «Pernod Ricard» κατέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου χωρίς μέχρι σήμερα να πετύχει την αντιστροφή της πρακτικής αυτής, η οποία παραβιάζει το διεθνές εμπορικό δίκαιο.

Ο Φιντέλ Κάστρο σχολίασε την υπόθεση με σαρκασμό και δηκτικότητα: «Ελπίζω να μην παραπονεθεί κανείς αν αρχίσουμε να προωθούμε στην αγορά την κουβανική «Κόκα Κόλα»…

Από τη συγκέντρωση στην Αβάνα (φωτό: AP)ΠΗΓΗ: «Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός