Συνεχείς οι περικοπές στις συντάξεις



Από το 80% στο 50% του μηνιαίου εισοδήματος των δώδεκα τελευταίων μηνών Ασφάλισης, που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, θα είναι η προσωρινή σύνταξη που θα δίνεται σε όσους έχουν κάνει ή θα κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 12 Μάη και μετά. Η μείωση που περιγράφεται σε σχετική εγκύκλιο του ΟΑΕΕ γίνεται κατ’ εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016.

Ακόμα, στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι προσωρινή σύνταξη θα παίρνουν όσοι δεν έχουν καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή, είχαν κατά την αίτηση συνταξιοδότησης αλλά στη συνέχεια την εξόφλησαν ή έχουν οφειλή μόνο από αναγνώριση πλασματικών χρόνων. Για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αναμένονται απαντήσεις από το υπουργείο Εργασίας για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται παρακρατήσεις οφειλών από την προσωρινή και οριστική σύνταξη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την εγκύκλιο ο ΟΑΕΕ με δελτίο Τύπου διευκρίνισε ότι προσωρινή σύνταξη δίνεται και σε όσους οφείλουν μέχρι 20.000 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές.

Σε άλλη εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι η εισφορά 6% την οποία καταβάλλουν οι συνταξιούχοι υπέρ ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζεται στο εξής, για όσους παίρνουν πάνω από μία κύρια σύνταξη, επί του αθροίσματος των κύριων συντάξεων και όχι μόνο στη μία από αυτές, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Το νέο ψαλίδισμα, μεταξύ άλλων, αφορά και συνταξιούχους που εκτός από τη δική τους κύρια σύνταξη παίρνουν και κύρια σύνταξη θανάτου από το/η σύζυγο που έχει πεθάνει. Στην πράξη σημαίνει μία ακόμα μείωση της σύνταξης.

Ο εμπαιγμός συνεχίζεται και με το ΕΚΑΣ. Σε μια άλλη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι «απαλλάσσονται από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι στερούνται την παροχή ΕΚΑΣ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του ν.4387/2016 (Α’ 85), όπως ισχύει». Δηλαδή, σε χαμηλοσυνταξιούχους, από τους οποίους η κυβέρνηση έκοψε μέχρι και 230 ευρώ το μήνα ΕΚΑΣ έρχεται τώρα να τους πει ότι τους απαλλάσσει από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (για όσους παίρνουν φάρμακα), η οποία είναι 10% επί του κόστους αγοράς των φαρμάκων. Μια απαλλαγή που σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει το κομμένο ΕΚΑΣ. Ο εμπαιγμός όμως δε σταματά εδώ. Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι η απαλλαγή από τις κρατήσεις ισχύει μόνο μέχρι και το 2019! «Η διάταξη αυτή ισχύει από την 1η Αυγούστου 2016 και μέχρι την τελική κατάργηση του ΕΚΑΣ, δηλαδή την 1/1/2020». Δηλαδή, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατάργηση του ΕΚΑΣ και προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις.

 http://www.rizospastis.gr

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός