ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ: Επιστολή – υπόμνημα προς την υπουργό Πολιτισμού



Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε σήμερα, Δευτέρα 19 Δεκέμβρη, στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, επιστολή – υπόμνημα στο οποίο αναφέρει τα εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Σας παραθέτουμε μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Δήμο Πατρέων και άπτονται των αρμοδιοτήτων σας, τα οποία απαιτούν λύσεις. Ενδεχομένως, ορισμένα θα σας είναι γνωστά, αφού έχετε υπηρετήσει από τη θέση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

1) Συντήρηση Θεάτρου «Απόλλων» – Μεγάρου Λόγου και Τέχνης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΒΑΑ που θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ 2014-2020 συμπεριλαμβάνεται και το έργο που αφορά στη Συντήρηση Θεάτρου «Απόλλων» – Μεγάρου Λόγου και Τέχνης.

Το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» κατασκευάστηκε το 1872, από το Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ, σαν αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου. Βρίσκεται στην Πλατεία Γεωργίου Α’, αποτελεί ένα δείγμα εξαίρετης αρχιτεκτονικής και ένα από τα πρώτα θέατρα όπερας της Ευρώπης.

Για την υλοποίηση της Πράξης προβλέπεται να συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση του Δήμου Πατρέων (ως Δικαιούχος της Πράξης και Κύριος του Έργου) με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Φορέας Υλοποίησης). Ο Δήμος Πατρέων θα είναι ο Φορέας Λειτουργίας της Πράξης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Η συντήρηση είναι απαραίτητη, προκειμένου αφ’ ενός να αποκατασταθούν οι φθορές λόγω παλαιότητας αφ’ ετέρου δε να καταστεί δυνατή η επανάκτηση – επαναλειτουργία του Θεάτρου.

Προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες αποκατάστασης του Θεάτρου που αφορούν:

– Εργασίες επισκευής των ξύλινων εξωστών και των εξωτερικών κουφωμάτων ή αντικατάστασης, εφόσον δεν καθίσταται δυνατή η επισκευή τους με νέα στην ίδια μορφή και χρωματισμό με τα υφιστάμενα.

– Εργασίες θερμομόνωσης, στεγάνωσης και πυροπροστασίας των κτιρίων.

– Εργασίες αποκατάστασης των όψεων του κτιρίου (καθαρισμός με υδροβολή, επισκευές και εφαρμογή νέου επιχρίσματος, αποκατάσταση των διακοσμητικών στοιχείων).

– Συντήρηση όπου είναι εφικτό ή αντικατάσταση σε διαφορετική περίπτωση των στοιχείων διακόσμησης ή επενδύσεων καθώς και του διακόσμου των οροφών και τοίχων.

– Χρωματισμοί εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, επιστεγάσεις, επιστρώσεις δαπέδων, διαμόρφωση προσβασιμότητας ΑΜΕΑ.

– Συντήρηση Η/Μ εγκαταστάσεων (ύδρευση, αποχέτευση, πυρανίχνευση, κλιματισμός, ισχυρά ρεύματα, υποσταθμός, τηλέφωνα – data, TV, μεγάφωνα, ΒΜS, αλεξικέραυνο, ασθενή ρεύματα, ενεργειακή πυροπροστασία)

– Εγκατάσταση φωτισμού σκηνής.

Θα σας παρακαλούσαμε να υποβληθεί άμεσα το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ώστε στο άμεσο μέλλον η πόλη μας να έχει ανακαινισμένο και ικανό για λειτουργία το μνημείο.

2) Αποκατάσταση του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι μέσω σχετικής προγραμματικής σύμβασης του έτους 2005 μεταξύ του Υπουργείου σας και του Δήμου Πατρέων χρηματοδοτήθηκε η σύνταξη μελετών, μεταξύ των οποίων και αυτή που αφορά στην αποκατάσταση του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, που είναι έργο του Δανού αρχιτέκτονα Χάνσεν και δεσπόζει στην παλαιά πόλη της Πάτρας για την οποία κατεβλήθη ποσό 1.213.000 ευρώ. Για το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα η μελέτη προβλέπει την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εκθεσιακών χώρων και την εγκατάσταση του Βυζαντινού και Ιατρικού Μουσείου.

Στις κατευθύνσεις της μελέτης για τη δημιουργία του Βυζαντινού Μουσείου επιβαλλόταν να γίνουν, εκ μέρους του Υπουργείου σας, ενέργειες για την ίδρυση του Βυζαντινού Μουσείου και προς το σκοπό αυτό, η παραχώρηση από το Δήμο συγκεκριμένου χώρου του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και παράλληλα η σχετική αποδοχή από το ΥΠΠΟ. Προς τούτο υπήρξε η σχετική αλληλογραφία μεταξύ των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, πλην όμως από το έτος 2007 και παρά τις συνεχείς έγγραφες οχλήσεις του Δήμου, το θέμα δεν προωθήθηκε αρμοδίως από το ΥΠΠΟ και παρέμεινε σε εκκρεμότητα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπολείπεται η ολοκλήρωση μέρους της μελέτης που αφορά στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.

Ο Δήμος, μέσω των αρμοδίων τεχνικών του υπηρεσιών, προβαίνει σήμερα στην εκπόνηση σχετικών μελετών για την ανάπλαση της ευρύτερης του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου περιοχής της παλιά πόλης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί αυτή από το ΣΕΣ 2014-2020. Προκειμένου λοιπόν να μην εξαιρεθεί από την ευρύτερη ανάπλαση η αποκατάσταση αυτού του μοναδικού κτιρίου, θα πρέπει:

Να αποσαφηνιστεί άμεσα από το ΥΠΠΟ αν υπάρχει ενδιαφέρον για την ίδρυση του Βυζαντινού Μουσείου στο συγκεκριμένο χώρο. Για αυτό το θέμα είχαμε την κάτωθι απάντηση από τη Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κα Αναστασία Κουμούση: «Σας γνωρίζουμε ότι η Εφορεία μας ενδιαφέρεται για την υλοποίηση του έργου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου, δεδομένου ότι το ΥΠΠΟΑ δεν έχει τομεακό πρόγραμμα». Σας γνωρίζουμε ότι από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Χρειαζόμαστε μια σαφή απάντηση, για να δούμε πώς θα κινηθεί ο Δήμος μας. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει εκ μέρους σας σχετικό ενδιαφέρον, να μας αποδεσμεύσετε, ώστε να γίνει σημειακή ανασύνταξη της μελέτης, ώστε να διαμορφωθεί ο χώρος με ευθύνη του Δήμου.

Για τη σύνταξη της μελέτης έχει καταβληθεί το ποσό των 1.215.000 ευρώ, θα χρειαστούν επιπλέον περίπου 200.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί πλήρως και δεν μπορεί να μείνει ανεκμετάλλευτη, πόσο μάλλον όταν αφορά στην αποκατάσταση ενός μοναδικού κτιριακού συγκροτήματος.

3) Χώρος πέριξ του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας.

Ένα πρωταρχικό σημείο στο οποίο είναι αναγκαία η παρέμβαση του Υπουργείου σας, είναι ο χώρος πέριξ του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, το οποίο, όπως ήδη γνωρίζεται, φιλοξενεί σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα, γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Γέφυρας του Μειλίχου (Γέφυρα του Παυσανία) και σηματοδοτεί την είσοδο της πόλης, καθώς βρίσκεται στον άξονα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών. Για τον ευρύτερο του Μουσείου χώρο το ΓΠΣ Πάτρας (ΦΕΚ 358/ΑΑΠ/2011) προβλέπει την ενοποίησή του με τον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Γέφυρας και την από κοινού ανάδειξη των χώρων ως ενιαίου αρχαιολογικού πάρκου.

Για τη δημιουργία αυτού του ενιαίου αρχαιολογικού πάρκου, επιβάλλεται η υλοποίηση του σχεδίου πόλης, που προβλέπει τη δημιουργία ενός πλέγματος κοινοχρήστων χώρων (πλατείας και δρόμων) εν επαφή με το χώρο του Μουσείου, για τους οποίους όμως έχει εκδοθεί απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου για την άρση της απαλλοτρίωσής τους. Δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας του Δήμου να καλύψει από ίδιους πόρους την επανακήρυξη του σχεδίου πόλης στο σημείο αυτό -που συνεπάγεται την ύπαρξη πίστωσης για την αποζημίωση των 10 στρ. που αντιστοιχούν με τις τιμές αντικειμενικού σε 3.800.000 ευρώ- είναι ορατό το ενδεχόμενο ο χώρος αυτός να μετατραπεί σε οικοδομήσιμο και στο άμεσο μέλλον να οικοδομηθούν δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο πολυκατοικίες, γεγονός που θα αλλοιώσει και θα υποβαθμίσει το χώρο.

Η αγωνία μας αυτή έχει κατ’ επανάληψη τεθεί υπόψη του Υπουργείου σας και του Υπουργείου ΠΕΚΑ, προκειμένου να αναζητηθούν πόροι για την ανωτέρω απαλλοτρίωση. Επειδή όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση, επανερχόμαστε για να παρακαλέσουμε για την ανεύρεση της σχετικής χρηματοδότησης, ώστε να μην οδηγηθούμε στη βάναυση περιβαλλοντική υποβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας.

4) Προσβασιμότητα στον ήδη αναδεδειγμένο Αρχαιολογικό Χώρο του Μυκηναϊκού Οικισμού και Νεκροταφείου στη Βούντενη.

Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι προχωρά η διαδικασία εξασφάλισης της προσβασιμότητας στον ήδη αναδεδειγμένο Αρχαιολογικό Χώρο του Μυκηναϊκού Οικισμού και Νεκροταφείου στη Βούντενη, ο οποίος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της περιφέρειας του μυκηναϊκού κόσμου (σχετ. η έκδοση του Υπουργείου σας «ΒΟΥΝΤΕΝΗ – ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ»).

Ο Δήμος Πατρέων, αντιλαμβανόμενος τη μοναδικότητα του χώρου, ο οποίος απέχει μόλις 4,5 χιλιόμετρα από τον αστικό ιστό της πόλης και στην προσπάθειά του να τον ενσωματώσει στην πολιτιστική ταυτότητα της Πάτρας, ώστε να γίνει μέρος της προβολής της στους επισκέπτες, αλλά και να τον εντάξει στη ζωή της σύγχρονης πόλης και στην εκπαίδευση των νέων γενιών, συνέταξε με τις τεχνικές του υπηρεσίες όλες τις απαιτούμενες μελέτες για τη βελτίωση της οδικής του προσβασιμότητας και ως επισπεύδων, με ίδιους πόρους, παρακατέθεσε υπέρ των δικαιούχων τα απαιτούμενα ποσά για τις απαλλοτριώσεις. Έχει ξεκινήσει η προκήρυξη του έργου κατασκευής της οδού προς τον Αρχαιολογικό Χώρο της Μυκηναϊκής Βούντενης, μήκους 800 μέτρων, με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ.

5) Ο χώρος του Ρωμαϊκού Αμφιθεάτρου – Σταδίου.

Ο Δήμος μέσω των αρμοδίων τεχνικών υπηρεσιών του προβαίνει στην εκπόνηση σχετικών μελετών για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της παλαιάς πόλης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί αυτή από το ΣΕΣ 2014-2020. Στην ίδια ως άνω περιοχή της υπό ανάπλαση παλαιάς πόλης ευρίσκεται ο ανεσκαμμένος από τις υπηρεσίες σας χώρος του Ρωμαϊκού Αμφιθεάτρου – Σταδίου, ο οποίος παρουσιάζει στασιμότητα ως προς την εξέλιξη της ανάδειξής του και η οποία αν συνεχιστεί θα τον οδηγήσει στην απαξίωση. Θεωρούμε αναγκαία την παρέμβασή σας ώστε ο σημαντικός αυτός χώρος να προβληθεί κατ’ αντιστοιχία του Ρωμαϊκού Ωδείου – Θεάτρου και να αποτελούν ως αρχαιολογικό δίδυμο κόσμημα στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης.

6) Ενίσχυση του Πατρινού Καρναβαλιού.

Κορυφαίο επίσης θέμα για την πόλη που απαιτεί άμεση επίλυση, είναι η επιβεβλημένη εκ μέρους του Υπουργείου σας οικονομική ενίσχυση του Πατρινού Καρναβαλιού, που έχει από χρόνων πολλών διακοπεί.

Σας υπενθυμίζουμε ότι από χρόνων πολλών πριν είχαν υπογραφεί μεταξύ του ΥΠΠΟ – Δήμου Πατρέων και της ΔΕΠΑΠ προγραμματικές συμβάσεις (οι από 17/01/2000 και 08/02/2006) για την οικονομική στήριξη του θεσμού με τα ποσά των 293.470 ευρώ και 250.000 ευρώ αντιστοίχως, πλην όμως το Υπουργείο σας δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές του υποχρεώσεις και οδήγησε στη δημιουργία συσσωρευμένων χρεών στον Καρναβαλικό Οργανισμό, αφού τα χρήματα που διέθετε ο Δήμος δεν ήταν ικανά να καλύψουν τις ανάγκες του.

Στην παρούσα χρονική στιγμή ο Δήμος με τις περιορισμένες οικονομικές του δυνατότητες, λόγω των συνεχών περικοπών στις κρατικές επιχορηγήσεις, αδυνατεί χωρίς την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου σας να χρηματοδοτήσει για το έτος 2017 την Κοινωφελή Επιχείρηση «Καρναβάλι Πάτρας» και είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο της πλήρους απαξίωσης του θεσμού, ο οποίος σηματοδοτεί την πόλη από τα τέλη του 19ου αιώνα.

7) ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η συζήτηση για το μέλλον των ΔΗΠΕΘΕ. Η χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού για το ΔΗΠΕΘΕ της πόλης μας ανέρχεται στο 46.500 ευρώ, ποσό ανεπαρκέστατο στο συνολικό προϋπολογισμό του ΔΗΠΕΘΕ 950 χιλιάδων, που καλύπτει το σύνολο των δραστηριοτήτων του. Η λειτουργία στηρίζεται κατά 90% από το Δήμο, δηλαδή από επιπλέον φορολόγηση του πατραϊκού λαού. Σε αυτές τις συνθήκες προχωρήσαμε σε υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάνοντας δεκτό το αίτημα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, που σημαίνει επιπλέον χρηματοδότηση 65 χιλιάδων για τη μισθοδοσία, σε σχέση με πέρσι. Γίνονται εύκολα αντιληπτές οι πολύ δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργεί το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας.

Μπροστά σε αυτές τις δυσκολίες υπάρχουν φωνές που θέλουν τη μετατροπή των ΔΗΠΕΘΕ σε ΑΕ. Εμείς σε μια τέτοια εξέλιξη είμαστε αντίθετοι. Από νομικής πλευράς, θα πρέπει να είναι αυτοτελής οργανισμός δημοσίου δικαίου – ΝΠΔΔ. Να υπάρχει πλήρης -100% και έγκαιρη- πριν τις παραγωγές κρατική χρηματοδότηση. Απαιτείται γενικότερη αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό που δίνονται για τον Πολιτισμό.

Στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας λειτουργεί Ιδιωτική Ανώτερη Δραματική Σχολή. Η Δημοτική Αρχή έχει την άποψη ότι ο Δήμος δεν είναι φορέας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Η Καλλιτεχνική Παιδεία πρέπει να είναι Ενιαία, Δημόσια και Δωρεάν και πρέπει να παρέχεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και να μπορούν όλοι οι νέοι να έχουν ισότιμα πρόσβαση σε αυτήν. Υπάρχει αναγκαιότητα, από χθες, για ίδρυση Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών, με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, στο πλαίσιο μιας Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης για την επιστημονική μόρφωση των καλλιτεχνών και των δημιουργών κάθε ειδικότητας. Υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια, είτε να γίνει κατεύθυνση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών ή να γίνεται εισαγωγή με εξετάσεις εκτός συστήματος πανελλαδικών (όπως γίνεται και στη Σχολή Καλών Τεχνών). Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, γιατί οι διάφορες κυβερνήσεις είχαν σαν στόχο την καλλιτεχνική εκπαίδευση να την κρατούν ιδιωτική, υποβαθμισμένη, αδιαβάθμητη και προπαντός ιδεολογικά χειραγωγημένη.

Κα Υπουργέ,

Ο Δήμος Πατρέων είναι η τρίτη πόλης της χώρας με πληθυσμό 215.000 κατοίκους με βάση τις στατιστικές, ενώ στην πραγματικότητα ανέρχονται σε 300.000. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών της πόλης, αλλά και της χώρας, αποτυπώνεται σε ορισμένα στοιχεία από τις υπηρεσίες του Δήμου μας. 1.560 οικογένειες μόνο στο Δήμο μας, λαμβάνουν τρόφιμα από την Τράπεζα Τροφίμων. Στα λαϊκά φροντιστήρια αλληλεγγύης συμμετέχουν πάνω από 400 παιδιά. Στο Δήμο μας ξεπερνούν τους 30.000 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι. Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι νέοι άνθρωποι με ποσοστά κοντά στο 50%. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν την κατάσταση που βιώνει η λαϊκή οικογένεια. Συγκεκριμένα, η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της έχουν αντικειμενικά σοβαρές δυσκολίες να συμμετάσχουν σε πολιτιστικά γεγονότα, εκπαιδευτικές δομές, ακόμα και σε συλλογικές πρωτοβουλίες καλλιτεχνικής αναζήτησης και δημιουργίας.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα τα παιδιά να μπορούν να συμμετέχουν στην πολιτιστική ζωή της πόλης, διεκδικούμε το αυτονόητο, την κρατική οικονομική ενίσχυση των πολιτιστικών δομών του Δήμου, ήτοι:

Α) Του Πολιτιστικού Οργανισμού

Για τη δημιουργία χωρών πολιτισμού προσβάσιμων στη λαϊκή οικογένεια.

Για την ενίσχυση δωρεάν καλλιτεχνικών εργαστηριών για παιδιά και νέους.

Για τη δωρεάν μεταφορά παιδιών και νέων σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, σε θεατρικές, μουσικές, χορευτικές και άλλες παραστάσεις.

Για προσφορά δωρεάν μαθημάτων μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο στις απομακρυσμένες και υποβαθμισμένες περιοχές.

Για τη δημιουργία μικρών μουσικών σχημάτων (διαφόρων μουσικών ειδών) και χορωδιών υπό την καθοδήγηση έμπειρων και καταρτισμένων καθηγητών του Ωδείου σε γειτονιές της πόλης.

Β) Του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου

Για την ενίσχυση συμμετοχής παιδιών απόρων οικογενειών σε όλες τις εκπαιδευτικές δράσεις του θεάτρου (παιδικά εργαστήρια, εργαστήρι λυρικού θεάτρου, σεμινάρια).

Για τη δωρεάν παρακολούθηση παιδικών παραστάσεων σε παιδιά απόρων οικογενειών και ανέργων.

Για την πραγματοποίηση δωρεάν εκπαιδευτικών δράσεων σε σχολεία, κυρίως υποβαθμισμένων περιοχών.

Για τις αναγκαίες ενέργειες κυβέρνησης – αρμόδιων υπουργείων για ίδρυση Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών, με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, στο πλαίσιο μιας Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Θεωρούμε ότι η πρότασή μας για ένταξη της Δραματικής Σχολής στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι εφικτή.

Για τη δημιουργία παραρτημάτων του θεάτρου σε φτωχογειτονιές της πόλης με συνεχή δραστηριότητα και με συμμετοχή παιδιών απομονωμένων από το κέντρο της πόλης.

Ευελπιστούμε στη συνεργασία σας και την αποδοχή των αιτημάτων μας».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός