Άρθρα στην κατηγορία Επικαιρότητα

ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 4 / 12 / 2023

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Όπως γνωρίζετε, για τις ετήσιες ιατρικές εξετάσεις των Οδηγών Συρμών για να μας επιτραπεί η είσοδος ζητείται covid test από το ιδιωτικό ιατρικό κέντρο με το οποίο έχει σύμβαση η ΣΤΑΣΥ. Μέχρι χθες αναγκαζόμαστε να το πληρώνουμε από την τσέπη μας. Διαβάστε το άρθρο »

Ανακοίνωση προς τα μέλη του σωματείου τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ ΟΣΥ29-11-2023

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς να γίνει διοικητικό συμβούλιο, μάθαμε μέσω διαδικτύου και από δικό μας ενδιαφέρον, ότι πρόκειται να γίνει γενική συνέλευση-ενημέρωση.

Αυτό αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατρακύλα που έχει ρίξει το σωματείο μας η σημερινή διοίκηση της ΠΑΣΚΕ.

Έχουμε ξανακαταγγείλει πως από όταν συστάθηκε αυτό το προεδρείο συνεδριάζει σπάνια, ενώ οι συνεδριάσεις που έχουν γίνει δια ζώσης είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι επιλογή τους να μην υπάρχει άλλη γνώμη, είναι επιλογή τους να είναι οι εργαζόμενοι αμέτοχοι.
Εκτός των όλων είναι και προκλητικοί.

Αντί λοιπόν να κάνουμε γενική συνέλευση για να συζητήσουμε για τα τεράστια προβλήματα της καθημερινότητας μας (εκτίναξη της ακρίβειας, εντατικοποίηση, ιδιωτικοποίηση της εταιρείας), αντί να συζητήσουμε το πλαίσιο διεκδίκησης και τις μορφές πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ, μας ζητούν να παραστούμε σε μια ενημέρωση της ΓΣΕΕ με θέμα το συνταξιοδοτικό. Το θέμα είναι σοβαρό και άξιο για συζήτηση, όμως ποιοι θα μιλήσουν και γιατί; Θα μας μιλήσουν αυτοί που έβαλαν πλάτη όλα τα προηγούμενα χρόνια σε όλες τις κυβερνήσεις για να φτάσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα ύψη . Θα μας πουν ότι ένας τεχνίτης πρέπει να είναι στο λάκκο μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ότι δεν δικαιούται να συνταξιοδοτηθεί ο συνάδελφος ακόμα και αν έχει πάνω από 40 χρόνια βαρύ και ανθυγιεινό ,αν δεν φτάσει 60 χρονών για να πάρει ΜΕΙΩΜΕΝΗ σύνταξη…. θα έρθουν εδώ στην επισκευαστική βάση που στα αμαξώματα ο καρκίνος έχει θερίσει να μας πουν ότι δεν αναγνωρίζονται οι επαγγελματικές ασθένειες.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες εμείς θέλαμε να συζητήσουμε το ζήτημα για το συνταξιοδοτικό που μας αφορά όλους. Να συζητήσουμε όμως το πως διαμορφώθηκαν οι νόμοι, τι στάση κράτησαν τα συνδικάτα και τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτό που ισχύει σήμερα. Για αυτό καλούμε σε μαζική παρουσία στην γενική συνέλευση για να συζητήσουμε τα παραπάνω θέματα. Και βέβαια επειδή είναι στο σχεδιασμό η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2024,εργατικά συνδικάτα στην Αττική και όχι μόνο, ετοιμάζουν συλλαλητήριο ενάντια στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Ν.Δ. που έρχεται να φέρει περισσότερα βάρη στα λαϊκά στρώματα , νέες περικοπές στην υγεία και σε μια σειρά βασικά αγαθά, την ώρα που τα προβλήματα μας οξύνονται καθημερινά, πρέπει να αποφασίσουμε τις δράσεις μας.

Ο Θανάσης Οικονόμου μιλά στο One Channel για τις επιθέσεις σε οδηγούς και οχήματα στα ΜΜΜ.Διαβάστε το άρθρο »

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΡΙΟΔΕΙΚΤΩΝ & ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑΣ Λ.Γ Α11 – Β11 – 748 – 700Αθήνα, 24/11/2023

ΠΡΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Α.Σ.Α

Θέμα: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΡΙΟΔΕΙΚΤΩΝ & ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑΣ
Λ.Γ Α11 – Β11 – 748 – 700

Με το παρόν αίτημα σας γνωρίζω ότι, στις άνωθεν λεωφορειακές γραμμές παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα που καθιστούν την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου δύσκολη.
Διαβάστε το άρθρο »

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΡΙΟΔΕΙΚΤΩΝ Λ.Γ Γ12Αθήνα, 24/11/2023

ΠΡΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Α.Σ.Α

Θέμα: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΡΙΟΔΕΙΚΤΩΝ
Λ.Γ Γ12 Διαβάστε το άρθρο »

ΔΑΣ ΗΛΠΑΠ: Ανακοίνωση22-11-2023

Ανακοίνωση

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε το νέο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μας. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο με τη φωνή των εργαζομένων (ΔΑΣ) να είναι απών. Δυστυχώς αυτό που διαπιστώσαμε είναι αυτό που εκτιμούσαμε και πριν τις αρχαιρεσίες του σωματείου μας.

Κανένας άλλος συνδυασμός δεν μπορεί να θέσει στο επίκεντρο της πάλης του σωματείου τη διεκδίκηση για την ουσιαστική λύση των προβλημάτων μας. Διαβάστε το άρθρο »

Για την συνεδρίαση του Δ/Σ του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ για τις δωροεπιταγές.21-11-2023

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι με αφορμή το διοικητικό συμβούλιο του συνδικάτου μας (19/11/2023) με θέμα την απόφαση για τις δωροεπιταγές,
θέλουμε να επαναφέρουμε ένα ζήτημα το οποίο κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να κυριαρχεί αυτές τις μέρες στις συζητήσεις μεταξύ συναδέλφων και πολύ περισσότερο να είναι θέμα προς συζήτηση του διοικητικού συμβουλίου.

Πρόκειται για τον 13ο και 14ο μισθό.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να υπάρχει αντιπαράθεση, για το πώς θα μπορέσει ο κλάδος μας μετά από πάνω από δέκα χρόνια να διασφαλίσει ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους από την εταιρεία ένας ολόκληρος μισθός και όχι να σηκώνεται κουρνιαχτός με τα λεφτά των εργαζομένων από τις εισφορές τους στο συνδικάτο.

Βεβαίως είμαστε της άποψης πως τα συνδικάτα όταν υπάρχει οικονομική δυνατότητα θα πρέπει με έναν τρόπο να τα επιστρέφουν στους εργαζόμενους, με μορφές και όρους που κάθε φορά θα ορίζουν οι ίδιοι ή τα διοικητικά συμβούλια που τους εκπροσωπούν.

Από αυτή την σκοπιά έχουμε συμφωνήσει πολλές φορές και στο παρελθόν να δίνονται χρήματα μέσω δωροεπιταγών στα μέλη του συνδικάτου, το ύψος του ποσού το καθόριζε κάθε φορά η δυνατότητα του ταμείου. Το ίδιο κάναμε και στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο.

Όμως αυτό που διαπιστώθηκε από τις τοποθετήσεις και φέτος, είναι ότι οι υπόλοιποι συνδυασμοί βλέπουν την διαδικασία αυτή ως ευκαιρία για να πουλήσουν στους εργαζόμενους τα δικά τους λεφτά και επιπλέον το πιο επικίνδυνο να αφήσουν την εταιρεία και την κυβέρνηση για άλλη μια φορά στο απυρόβλητο για το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και περιμένουν από την δωροεπιταγή του συνδικάτου να μπαλώσουν κάποια τρύπα!

Τονίζουμε πως βεβαίως και πρέπει να έχει και τέτοιο ρόλο ένα συνδικάτο, να βοηθάει τα μέλη του, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει αυτό να γίνεται αντισταθμιστικά στις υποχρεώσεις της εταιρείας, ώστε να την απαλλάσσει από την κύρια ευθύνη!

Θεωρούμε πως πρέπει και μπορεί να αλλάξει ρότα η συζήτηση και η διαπάλη.

Έχουμε καταθέσει ως συνδυασμός πρόταση για την κατάρτιση ΣΣΕ με όρους που μέσα σε πολλά άλλα θέτει και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Αυτό πρέπει να γίνει αίτημα αδιαπραγμάτευτο του συνδικάτου μέσα από μαζικές διαδικασίες, από γενική συνέλευση. Αυτό μπορεί,  μέσα από οργανωμένο αγώνα να κατακτηθεί.

Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θέτουμε όλες μας τις δυνάμεις και καλούμε όλους τους συναδέλφους να κάνουν υπόθεση δική τους την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις που να καλύψουν τις τεράστιες απώλειες που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, την έκρηξη της ακρίβειας, σύμβαση με όρους που θα διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια μας.

Καλούμε την διοίκηση του συνδικάτου, αλλά και των υπόλοιπων σωματείων της ΟΣΥ, να ορίσουν γενικές συνελεύσεις για την κατάρτιση σχεδίου ΣΣΕ και σχέδιο πάλης για να πληρώσει η εργοδοσία και η κυβέρνηση.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ Καταγγέλλει τον ξυλοδαρμό οδηγούΘεσσαλονίκη  20-11-2023

Δελτίο Τύπου

Ξυλοδαρμός Οδηγού του ΟΑΣΘ

Το Σάββατο βράδυ 18-11 λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε κεντρικό σημείο στην περιοχή της Ν. Μηχανιώνας συνάδελφος οδηγός που εκτελούσε το δρομολόγιο της γραμμής 72 ΙΚΕΑ-Ν. Μηχανιώνα γρονθοκοπήθηκε από δυο άτομα που επέβαιναν στο λεωφορείο εκ των οποίων το ενα να φορά κουκούλα και μάσκα.
Η επίθεση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή αφού χρησιμοποιήθηκε και ελαστικό γκλόμπ εναντίον του συναδέλφου. Είχε προηγηθεί παρατήρηση του οδηγού -μετά από διαμαρτυρία επιβατών- προς μια ομάδα 20 νεαρών ατόμων που κάθονταν στο πίσω μέρος του λεωφορείου και οχλαγωγούσαν.
Να σημειώσουμε ότι τα Σαββατοκύριακα η αναμονή των δρομολογίων είναι πολύ μεγάλη και πολλές φορές φτάνει και ξεπερνάει τα 40’ λεπτά ή ακόμα και τη 1 ώρα ! Διαβάστε το άρθρο »

Για τις άδειες σχολικής παρακολούθησηΘεσσαλονίκη 17-11-2023

Συνάδελφοι είναι γνωστό ότι ο ΟΑΣΘ απορρίπτει αιτήσεις για χορήγηση αδειών σχολικής παρακολούθησης όπως και για άλλες ειδικές άδειες π.χ. αιμοδοσίας κλπ.
Πολλές από αυτές τις ειδικές άδειες χάνονται όταν αλλάξει το ημερολογιακό έτος.
Διαβάστε το άρθρο »

Άρνηση της πλειοψηφίας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ για ψήφισμα στήριξης του Παλαιστινιακού λαού10-11-2023

Καταγγελία

Άρνηση της πλειοψηφίας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ για ψήφισμα στήριξης του Παλαιστινιακού λαού

Συνάδελφοι-σσες, εδώ και ένα μήνα με πρόσχημα την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη το κράτος τρομοκράτης του Ισραήλ έχει περάσει στο σχέδιο αφανισμού ολόκληρου του Παλαιστινιακού λαού για να ενταφιάσει κάθε ελπίδα να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι τη δική τους πατρίδα όπως δικαιούνται με βάση την απόφαση του ΟΗΕ από το 1967.

Σε ένα μήνα αυτός ο λαός μετρά πάνω από 10.000 νεκρούς ανάμεσά τους 4.000 παιδιά και πάνω από 16.000 τραυματίες. Διαβάστε το άρθρο »

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός