Το «Άρμα Θέσπιδος», είναι ο νέος θεσμός λαϊκού θεάτρου του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ) Πάτρας, που εδραιώθηκε τη θεατρική περίοδο 2015-’16 και συνεχίζει δυναμικά τη θεατρική του διαδρομή.
Στόχος του «Άρματος» είναι να φτάσουν οι πολιτιστικές δράσεις στον απλό πολίτη και εργαζόμενο της γειτονιάς και του χωριού, στους νέους και τους μαθητές, σ’ αυτούς που δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου.
Η δράση αυτή υλοποιήθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, αξιοποιώντας μια ιδέα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του. Πρόκειται για ένα ευέλικτο θεατρικό σχήμα που παρουσιάζει θέατρο υψηλού επιπέδου έτσι ώστε οι θεατές να ψυχαγωγηθούν και να τύχουν της καλλιέργειας και της αφύπνισης που προσφέρει η τέχνη του θεάτρου.
Την προηγούμενη θεατρική περίοδο, το «Άρμα Θέσπιδος», παρουσίασε την κωμωδία του Άντον Τσέχωφ, με τον τίτλο: «Ελιξίριον Τσέχωφ». Δόθηκαν περίπου εκατόν είκοσι (120) παραστάσεις σε συνοικίες της πόλης, επιλέγοντας τις πιο απομακρυσμένες και πιο υποβαθμισμένες κοινωνικά και οικονομικά, σε χωριά, σε σχολεία, σε γειτονικές πόλεις τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και στα Ιόνια νησιά. Περίπου 13.000 πολίτες παρακολούθησαν την παράσταση με ένα συμβολικό εισιτήριο και δωρεάν σε ιδρύματα της περιοχής.
Τη νέα θεατρική περίοδο, το «Άρμα Θέσπιδος», παρουσιάζει το «Παιχνίδι του Έρωτα και της Τύχης» του Μαριβώ. Στο έργο, η πραγματική αγάπη υπερβαίνει και καταργεί τους ταξικούς διαχωρισμούς που η κοινωνία έχει επιβάλει στα άτομα από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Είναι μια ρομαντική κωμωδία για την πραγματική ταυτότητα των ανθρώπων, την τυραννία των κοινωνικών ταμπού και τον θρίαμβο της αληθινής αγάπης.
Το «Άρμα Θέσπιδος» θα δώσει δύο εορταστικές παραστάσεις στο αμφιθέατρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (ΜΠΑΡΙ), την Πέμπτη 5 Γενάρη και την Παρασκευή 6 Γενάρη στις 9.00 μμ, με εισιτήριο 5 ευρώ.
Το «Παιχνίδι του Έρωτα και της Τύχης»
Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Χρήστος Στρέπκος, αναφέρει για το έργο: «Ο σπουδαίος Γάλλος κωμωδιογράφος Μαριβώ, με το έργο του “Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης”, στήνει μια σατανική ίντριγκα γύρω από δύο ζευγάρια που ερωτεύονται αγνοώντας το ένα την πραγματική ταυτότητα του άλλου.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι μεταμφιεσμένων που κινεί επιδέξια ο Οργκόν, ο πατέρας της Σύλβια που σκοπεύει να παντρευτεί τον Ντοράντ. Για να μάθει ποιος στ’ αλήθεια είναι ο Ντοράντ, ζητάει άδεια από τον πατέρα της να αλλάξει θέση με την υπηρέτρια της Λιζέτ, όταν εκείνος τους επισκεφθεί. Ο πατέρας της συμφωνεί γνωρίζοντας πως και ο Ντοράντ σκοπεύει να κάνει το ίδιο ακριβώς παιχνίδι. Θα παρουσιαστεί ως υπηρέτης και ο υπηρέτης του Αρλεκίνος θα μεταμφιεστεί σε Ντοράντ.
Πρόκειται για ένα έργο ύμνο στον έρωτα, γραμμένο από έναν από τους μεγαλύτερους Γάλλους θεατρικούς συγγραφείς. Ο Μαριβώ έζησε στην Γαλλία την εποχή που μεσουρανούσε το καλλιτεχνικό ρεύμα του Ροκοκό και οι μεγάλοι τεχνίτες του θεάτρου ήταν οι πρωταγωνιστές της Comedia dell’Arte.
Για να ζωντανέψουμε την ροκοκό ατμόσφαιρα του έργου, οι ηθοποιοί ασκήθηκαν σε τεχνικές της Comedia dell’Arte και στην grammlote. Την ιδιαίτερη αυτή “εκφραστική” γλώσσα της Comedia όπου οι “θεατρίνοι” μιλάνε ακαταλαβίστικα και παντομιμικά αλλά γίνονται απόλυτα κατανοητοί από το κοινό. Με αυτοσχεδιασμούς και στυλιζάρισμα προσπαθήσαμε να τονίσουμε το Marivaudage, το έντεχνο δηλαδή στυλ γραφής των διαλόγων του Μαριβώ, όπου με επιτήδεια και πνευματώδη λογοπαίγνια οι πρωταγωνιστές αποκαλύπτουν και τις πιο λεπτές αποχρώσεις των αισθημάτων τους στο κοινό. Αντιμετωπίσαμε “Το Παιχνίδι του Έρωτα και της Τύχης” πάνω απ’ όλα ως παιχνίδι. Η σκηνοθεσία και οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στην θεατρικότητα της Comedia και την “αισθηματικότητα” της Marivaudage. Ένα παιχνίδι ανάμεσα στην μεταμφίεση των χαρακτήρων και τον πραγματικό τους εαυτό. Και όπως είχε πει ο Όσκαρ Ουάιλντ, “Δώσε στον άνθρωπο μια μάσκα και αμέσως θα δεις ποιος είναι στ’ αλήθεια ο χαρακτήρας του”.
Μ’ αυτή λοιπόν την “παιχνιδιάρικη διάθεση” το “Άρμα Θέσπιδος” για δεύτερη χρονιά θα συνεχίσει την πορεία του προς το λαό για να συναντήσει το κοινό του και να φέρει την ψυχαγωγία του καλού θεάτρου εκεί που ο κόσμος πραγματικά το χρειάζεται».
Ταυτότητα της παράστασης:
Συγγραφέας: Μαριβώ Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Χρήστος Στρέπκος
Σκηνικά-κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου
Κίνηση: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Φωτισμός: Νίκος Σωτηρόπουλος
Παίζουν: Γιάννης Τσάκωνας, Βασίλης Κόκκαλης, Ελένη Καλαντζοπούλου, Κατερίνα Κολλυροπούλου