Συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, πραγματοποίησε το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με αντικείμενο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το Εθνικό Θέατρο.
Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΗ επισημαίνει ότι «η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μετά από αίτημά μας στο υπουργείο Πολιτισμού επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας ότι το ζήτημα της Υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το Εθνικό Θέατρο είναι πολιτικό, εντάσσεται στην προσπάθεια που γίνεται το Εθνικό Θέατρο να λειτουργεί με όρους επιχειρηματικούς, με όρους ανταποδοτικούς με ό,τι συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις των ηθοποιών και συνολικά των εργαζόμενων που εργάζονται σε αυτό και σε αντίστοιχους φορείς.
Η περίπτωση του Εθνικού Θεάτρου δείχνει ανάγλυφα τι εννοεί η κυβέρνηση με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όταν:
1. Για ένα φορέα που έχει η ίδια η κυβέρνηση την ευθύνη μέσω του αντίστοιχου υπουργείου Πολιτισμού, δεν θέλει να πάρει εδώ και 3 μήνες την ευθύνη της ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ηθοποιών και συνολικά των εργαζόμενων του Εθνικού Θεάτρου που είναι και αυτοί σε αντίστοιχη κατάσταση.
2. Από τη μια η υπουργός δηλώνει άγνοια για την κατάσταση στο Εθνικό και ζητάει χρόνο και από την άλλη χρησιμοποιεί την ίδια επιχειρηματολογία έως και τις ίδιες ακριβώς λέξεις με αυτές που μας είχε πει η διοίκηση την προηγούμενη κιόλας ημέρα.
3. Η ίδια η υπουργός Πολιτισμού που έχει εργαστεί πολλάκις τα προηγούμενα χρόνια στο Εθνικό, δηλώνει άγνοια για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπήρχαν σε αυτό.
4. Το Εθνικό Θέατρο βγαίνει με πλεονασματικό προϋπολογισμό καταπατώντας μεταξύ άλλων τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ηθοποιών και η υπουργός το αναγνωρίζει ως αναγκαίο και λογικό.
Οι μόνοι που έχουμε συμφέρον να οργανώσουμε τον αγώνα μας για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με βάση τις πραγματικές ανάγκες είμαστε οι ίδιοι εργαζόμενοι και με βάση αυτές μας τις ανάγκες δεν διεκδικούμε μόνο αυτά που μας πήρανε, αλλά ακόμα περισσότερα».
Παράλληλα το ΣΕΗ ζητά και τη συμπαράσταση του κοινού στον αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με το Εθνικό Θέατρο με μήνυμα που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.
Υπενθυμίζεται ότι το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών δίνει μάχη με όλα τα μέσα για να υπερασπιστεί την ΣΣΕ με το Εθνικό Θέατρο, απέναντι στις προσπάθειες που κάνει η διεύθυνση του Θεάτρου να την υπονομεύσει. Το ΣΕΗ εντόπισε ότι πάνω από 150 συμβόλαια ήταν παράνομα και κατήγγειλε το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας. Όπως προέκυψε:
- Το Εθνικό Θέατρο ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός των απασχολούμενων ηθοποιών κατά τη χειμερινή περίοδο 2015-2016 και θερινή περίοδο 2016 ήταν 229, ενώ οι συμβάσεις που σύναψε το Εθνικό την ίδια περίοδο ήταν 251.
- Το Εθνικό Θέατρο υποχρεούται να έχει τουλάχιστον 100 συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας για τη χειμερινή περίοδο (Σεπτέμβρης – Απρίλης) και τουλάχιστον 100 συμβάσεις πεντάμηνης διάρκειας για τη θερινή περίοδο (Μάης – Σεπτέμβρης), αλλά δεν τήρησε αυτό το ελάχιστο όριο, αφού για τη χειμερινή περίοδο του 2015-2016 είχε μόλις 17 συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας και για τη θερινή περίοδο του 2016 είχε μόλις 36 συμβάσεις πεντάμηνης διάρκειας, ενώ και αυτές οι συμβάσεις δεν ήταν απόλυτα σύμφωνες με τον επίδικο όρο της ΣΣΕ.
- Η πλειοψηφία των συμβάσεων που καταρτίζει το Εθνικό Θέατρο αφορούν κάποιους μήνες της χειμερινής περιόδου και κάποιους μήνες της θερινής περιόδου στην ίδια σύμβαση. Ωστόσο, η ΣΣΕ προβλέπει ρητά για ποιους συγκεκριμένους μήνες πρέπει να καταρτίζεται κάθε σύμβαση, ανάλογα με τη θεατρική περίοδο στην οποία αφορά, και τούτο διότι είναι ουσιαστικά αδύνατη η εύρεση νέας εργασίας για τον ηθοποιό, στα μέσα της χειμερινής ή θερινής περιόδου.
Επίσης, καταρρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του Εθνικού Θεάτρου περί εφαρμογής των διατάξεων του ιδρυτικού του νόμου, θεωρώντας ότι αυτές δεν το απαλλάσσουν από την υποχρέωση εφαρμογής της ΣΣΕ. Τελικά, η απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας, που εκδόθηκε στις 23 Δεκέμβρη 2016, καλεί το Εθνικό Θέατρο να παραλείψει τη μη εφαρμογή των όρων της ΣΣΕ και να υποβάλει γραπτές εξηγήσεις».