Σταματάει προσωρινά η διαδικασία «εκκαθάρισης εν λειτουργία» του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) με βάση προσωρινή διαταγή του Β’ Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά από προσφυγή μετόχων και του πρώην προέδρου του Οργανισμού.
Οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ και ο πρώην πρόεδρός είχαν υποβάλει αίτημα προσωρινής διαταγής για τη διακοπή της διαδικασίας εκκαθάρισης του οργανισμού και για την ακύρωση της τοποθέτησης νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα ως προς την τοποθέτηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ έκανε αυτό για αναστολή της διαδικασίας εκκαθάρισης, (αναστολή του διαγωνισμού ανάθεσης σε ελεγκτική εταιρία της αποτίμησης της αξίας της επιχείρησης του ΟΑΣΘ) μέχρι να συζητηθεί επί της ουσίας η αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης τον ερχόμενο Δεκέμβρη.
Υπενθυμίζεται ότι με σχετικό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Ιούλη, η κυβέρνηση έστησε «γέφυρα» για την ιδιωτικοποίηση του συγκοινωνιακού έργου της πόλης. Αντικατέστησε τον ιδιωτικό – μετοχικό ΟΑΣΘ από δύο Ανώνυμες Εταιρείες, μία που θα έχει την εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου και μία που θα εκτελεί τις συγκοινωνίες. Στην πραγματικότητα το κράτος γίνεται προσωρινός ιδιοκτήτης για να οργανώσει την παράδοση των αστικών συγκοινωνιών στα ιδιωτικά συμφέροντα, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στόχος είναι «καθαριστεί» ο ΟΑΣΘ από τα χρέη και τα δικαιώματα των εργαζομένων και σε επόμενη φάση, με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, να δοθεί σε άλλον επενδυτή.
Άλλωστε, οι δύο εταιρείες, ο ΟΣΕΘ ΑΕ και η ΑΣΥΘ ΑΕ, προβλέπεται να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση την αρχή κόστους-οφέλους, η οποία θα καθορίζει και το κόμιστρο, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα συμμετοχής των δήμων στο μετοχικό κεφάλαιο, σε ποσοστό μέχρι το 49%.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρει ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι πλήρης δικαίωση της κυβέρνησης και ότι δεν προκειται να σταματήσει η διαδικασία εκκεθάρισης. Μάλιστα επιτίθεται στην ΝΔ και τα ΜΜΕ που πρόβαλαν την απόφαση αυτή «ως χαστούκι» και «φιάσκο» της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία της απόφασης.