Ως τις 24 Νοέμβρη θα διαρκέσει η έκθεση γελοιογραφίας που διοργανώνει το Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου με τίτλο «Και στον ίδρο το δικό, γίνει συ τ’ αφεντικό».
Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 28 γελιογράφοι, θα λειτουργεί καθημερινά τις ώρες 17.30-21.00 στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β) στην Αθήνα.
Στο χώρο της έκθεσης θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις:
Τετάρτη 21 Νοέμβρη, 17.30: Τα παιδιά των συναδέλφων ζωγραφίζουν
Πέμπτη 22 Νοέμβρη, 18.30: Συζήτηση για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς
Παρασκευή 23 Νοέμβρη, 19.30: Προβολή της ταινίας «Ludlow»
Σάββατο 24 Νοέμβρη, 18.30: Συζήτηση για την οργάνωση των αγώνων που έρχονται
Σάββατο 24 Νοέμβρη, 20.30: Κλείσιμο των εκδηλώσεων με λαϊκό γλέντι.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Δευτέρα. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Λεωνίδας Σακκάς σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Η συνεργασία μας με τους γελοιογράφους και άλλους καλλιτέχνες δεν προέκυψε έτσι ξαφνικά πριν από την έκθεση. Η πολιτική σάτιρα, τα σκίτσα και οι γελοιογραφίες πολλών δημιουργών έχουν πλαισιώσει για χρόνια τα υλικά του εργατικού κινήματος δίνοντας την έμφαση που τους ταιριάζει. Δεν ήταν λίγες οι φορές που απευθυνθήκαμε σε αγωνιστές γελοιογράφους ζητώντας τους να αξιοποιήσουμε έργα τους ή ακόμα και να μας φτιάξουν εκ νέου με καθορισμένη θεματολογία που να εξυπηρετεί τους σκοπούς του αγώνα, να αναδεικνύει τα βάσανα των εργατών. Δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση που να δεχτήκαμε άρνηση. Αντιθέτως επαγγελματίες και ερασιτέχνες γελοιογράφοι με χαρά προσφέρανε αφιλοκερδώς τα έργα τους για τις αφίσες, τις ανακοινώσεις και την εφημερίδα του Συνδικάτου. Εντυπωσιακή ήταν η υπομονή και η συντροφικότητα που δείξανε οι δημιουργοί όταν μας έφερναν μία γελοιογραφία που δεν αποτύπωνε όπως θα θέλαμε το ζήτημα που ζητάμε και την έκαναν ξανά και ξανά.
Έτσι γνωρίσαμε τους γελοιογράφους! Σαν συναγωνιστές που κάνανε και δική τους αγωνία, την προσπάθεια το ταξικό κίνημα να εκλαϊκεύσει τη θέση και τα αιτήματά του. Πήραμε λοιπόν την πρωτοβουλία αυτή η συνεργασία να αξιοποιηθεί και με μία παραπάνω μορφή που μπορεί να μας ανοίξει δρόμους.
Μαζί με την έκθεση γελοιογραφίας, φροντίσαμε να εκδώσουμε και ένα λεύκωμα με όλες τις γελοιογραφίες της έκθεσης. Το λεύκωμα στήθηκε με την εθελοντική εργασία συναδέλφων από την αρχή μέχρι το τέλος με ιδιαίτερη χαρά και μεράκι. Οι συνάδελφοι που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία, είχαν την τύχη να αξιοποιήσουν την τέχνη και τη γνώση τους αυτή τη φορά για το καλό της δικής τους τάξης και όχι για τα κέρδη του αφεντικού.
Για την προκήρυξη αυτής της έκθεσης, αποφασίσαμε να έχει ως θέμα την αναφορά στα σύγχρονα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και την προοπτική που εκφράζεται με τη συλλογική οργάνωση του αγώνα, τη διεκδίκηση και την πάλη. Διαλέξαμε η έκθεση να έχει τον τίτλο «Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ το αφεντικό» από τους εμπνευσμένους στίχους του Κώστα Βάρναλη στο ποίημα «Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου».
Την έκθεση αυτή δεν την προετοίμασαν μόνοι τους οι γελοιογράφοι, μα μια μεγάλη ομάδα εργατών μαζί τους. Σε αυτήν την προετοιμασία εκφράστηκε λαμπρά η αγάπη και το ενδιαφέρον των εργατών για τη γελοιογραφία και συγχρόνως φάνηκαν οι απαιτήσεις που έχουν από αυτούς να είναι μαζί και δίπλα τους απέναντι στον κοινό αντίπαλο».
Απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 28 Νοέμβρη, ο Λ. Σακκάς τόνισε ότι «στόχος αυτής της έκθεσης είναι να αξιοποιηθεί η γελοιογραφία υπηρετώντας τους σκοπούς οργάνωσης της πάλης, αφύπνισης της εργατικής τάξης, επαγρύπνησης απέναντι στα καλέσματα για εθνική ενότητα προς όφελος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Θέλουμε αξιοποιώντας τη δύναμη της εικόνας και την ισχύ της σάτιρας όχι μόνο να περιγράψουμε τα προβλήματα και τον πόνο των εργατών, αλλά να προβάλουμε και την προοπτική. Θεωρούμε ότι το μήνυμα μιας γελοιογραφίας έχει να δώσει πολλά και μπορεί να συμβάλει με τον τρόπο του σε αυτά που παλεύουμε καθημερινά μέσα και έξω από τα εργοστάσια του Τύπου και του χαρτιού. (…)
Με αυτή την πρωτοβουλία θελήσαμε να έρθει η γελοιογραφία στους τόπους δουλειάς, εκεί που βρίσκεται ο φυσικός της αποδέκτης και η κινητήρια έμπνευση της δημιουργίας της, η εργατική τάξη. Σε πείσμα των καιρών της ανεργίας και της ανέχειας, της απληρωσιάς και της ατομικής λύσης, στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα από κοινού, εργάτες και γελοιογράφοι, ενάντια σε αυτούς που θέλουν την καταστροφή και την εξαθλίωση του λαού. Ενάντια και στην κρυφή, αλλά και την απροκάλυπτη τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, υψώνουμε τον πολιτισμό της αδιάλλακτης πάλης, της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας που πρέπει να έχει η εργατική τάξη. Προβάλλουμε τον πολιτισμό της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης, ενάντια στην ανάθεση έργου για την επίλυση των προβλημάτων μας.
Σε αυτούς τους καιρούς είναι αναγκαίο η κάθε μορφής τέχνης και δημιουργίας να στέκεται στο πλάι της εργατικής τάξης και να μιλά τη γλώσσα της τόλμης και της αλήθειας. Να θέτει σε κίνηση όλα τα αισθητικά της μέσα, της γνώσης, αλλά και όλο τον ανθρώπινο ψυχισμό, τη φαντασία, το συναίσθημα και τη βούληση να στρατευθεί με τις ανάγκες και τα καθήκοντα των δημιουργών όλου του πλούτου που βρίσκεται γύρω μας – της εργατικής τάξης».