Φωτό αρχείου
Δεύτερη μέρα σήμερα της 48ωρης απεργίας των σχολικών καθαριστριών, στο πλαίσιο της οποίας θα συγκεντρωθούν σήμερα, στις 11 το πρωί, στην Αθήνα, στην πλατεία Κοραή, απέναντι από το υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα θα απεργήσουν και την Τετάρτη 28 Νοέμβρη, ημέρα πανεργατικής απεργίας.
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου – Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι «οι καθαριστές και καθαρίστριες να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας, να δυναμώσουμε το διεκδικητικό μας αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για αυξήσεις στους μισθούς, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά. Για υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης».
Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία αναφέρει τα εξής:
«Τα Σωματεία των καθαριστριών και οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σε καλούν να πάρεις θέση στη μάχη, στον πόλεμο μας έχουν κηρύξει κυβερνήσεις και εργοδότες και εργολάβοι, να συμμετάσχεις στη 48ωρη απεργία των σχολικών καθαριστριών στις 19-20 Νοέμβρη, στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη.
Να μπουν στο επίκεντρο συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με αιχμή το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία, τον τερματισμό της ομηρίας μας. Να βγουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες που αφορούν τους μισθούς μας, την ασφάλειά μας στους χώρους δουλειάς, το βιοπορισμό των οικογενειών μας. Να δοθεί πραγματική απεργιακή απάντηση σε κάθε σχολείο, σχολή, γραφεία, νοσοκομεία, σε κάθε φορέα και κλάδο που εργάζονται καθαρίστριες με κάθε είδους εργασιακή σχέση.
Τέρμα στα ψέματα και τη διαρκή ομηρία. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει η κανονικότητα στη ζωή τους. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει εγκλωβισμός, ψέματα, διαρκής ομηρία. Έχουν νιώσει στο πετσί τους, τι σημαίνουν για τις καθαρίστριες οι νόμοι που στερούν τη μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων πανηγύριζε τον περασμένο Μάιο για τη δίχρονη παράταση των συμβάσεων που έδωσε το υπουργείο στα λόγια, παρατείνοντας την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων στα σχολεία της χώρας. Ο ρόλος της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ είναι υπονομευτικός, αφού απεμπολούν στη Δευτέρα Παρουσία το πάγιο αίτημα των εργαζόμενων στην καθαριότητα, για μόνιμη και σταθερή εργασία, βαδίζοντας στα ίδια χνάρια της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση ανακύκλωσης ανεργίας και της διαρκούς ομηρίας.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, που παλεύουν με την καθημερινή εντατικοποίηση, με τον αυταρχισμό από διευθυντές, δημάρχους και εργοδοσία, με την απληρωσιά που χτυπάει ταβάνι, δεν έχουν ανάγκη από τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που βρίσκονται στη ΓΣΕΕ και την πλειοψηφία της, που μπλοκάρει τους εργατικούς αγώνες, που υπονομεύει τις απεργίες, που φέρνει μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα τη νοθεία, την Αστυνομία, το «Συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας.
Είναι οι ίδιοι οι εργοδότες, είναι άνθρωποι της εργοδοσίας, εκλέγονται από αυτούς, στηρίζουν με χέρια και με πόδια τη γραμμή της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Ούτε θέλουν ούτε μπορούν να διεκδικήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι συνολικά στον κλάδο πρέπει να τους απομονώσουν!
Όλες και όλοι μαζί για την ενότητα του κλάδου. Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα να συζητήσουμε για ενιαία σύμβαση στον κλάδο της καθαριότητας. Να κάνουμε στην άκρη το διαχωρισμό για τη διάσπαση του κλάδου που εξυπηρετεί το κράτος, την εργοδοσία, τις εργολαβίες.
Ίδια ή παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στα νοσοκομεία είτε εργάζονται με συμβάσεις εργολάβων είτε με τις πολυδιαφημισμένες κυβερνητικές συμβάσεις, που δεν είναι άλλο από συμβάσεις που λήγουν μετά από 1 έτος με τσεκούρωμα εργατικών δικαιωμάτων.
Εργαζόμενοι στην καθαριότητα που δουλεύουν αυτήν την περίοδο στα κτίρια του ΟΑΕΔ με 8μηνες συμβάσεις για 330 ευρώ, παρέμειναν απλήρωτοι για πάνω από 5 μήνες και τώρα τους τάζουν νέες παρατάσεις. Οι ατομικές συμβάσεις σε μια σειρά χώρους που συνοδεύτηκαν με κυβερνητικά πανηγύρια, ανέδειξαν τις νέες μορφές εκμετάλλευσης (νοσοκομεία, πανεπιστήμια, μεταφορές).
Ο κλάδος της καθαριότητας συνολικά είναι κλάδος βαθιά εκμεταλλευόμενος από κάθε κυβέρνηση, από εργοδότες, από εργολάβους. Κριτήριό τους είναι το πόσο φτηνότερα μπορεί να τους βγει η ανάθεση ενός έργου, η παράταση στην ομηρία μας. Αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους εντατικοποίηση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κακοπληρωμένη εργασία, δουλειά με ανύπαρκτα μέσα προστασίας.
Οι καθαριστές και καθαρίστριες να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας, να δυναμώσουμε το διεκδικητικό μας αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για αυξήσεις στους μισθούς, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά. Για υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης.
Όλες και όλοι να πάρουμε μαζικά μέρος στην απεργία στις 19-20 Νοέμβρη στην Αθήνα (20/11 στις 11 π.μ., στην πλατεία Κοραή, απέναντι από το υπ. Εσωτερικών) αλλά και σε όλη τη χώρα, στις διάφορες αγωνιστικές μορφές και πρωτοβουλίες που θα υπάρχουν.
Όλες και όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα από κάθε χώρο στην απεργία στις 28 Νοέμβρη (στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια).
Μπροστά οι ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των λίγων!».