Μια ταινία – σπουδή για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος της Αγγλίας των αρχών του 1800. Μια τοιχογραφία της Αγγλίας του 19ου αιώνα. Μια ταινία που βοηθά το κοινό να οπτικοποιήσει την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα όπου ο καπιταλισμός γνώρισε στην πρώτη του περίοδο την πιο πλατιά ανάπτυξη, στη χώρα που είχε την πιο πολυάριθμη και την πιο αναπτυγμένη εργατική τάξη, στη χώρα όπου γεννήθηκε το συνδικαλιστικό κίνημα.
Στις αίθουσες κυκλοφορεί η νέα ταινία του σημαντικού Άγγλου σκηνοθέτη Μάικ Λι, «Peterloο», που πραγματεύεται ένα πραγματικό γεγονός:
Η μεγάλη διαδήλωση που έγινε το 1819 στην πλατεία Σεντ Πίτερς στο Μάντσεστερ, η οποία κατέληξε σε σφαγή των διαδηλωτών (δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες) από τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις του Μάντσεστερ. Αιτήματα των εργατών διαδηλωτών ήταν να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις προς όφελος του λαού. Όπως εκπροσώπηση του λαού στη Βουλή, καθολική ψήφος για τους άνδρες, κατάργηση νόμων που οδηγούσαν το λαό σε παραπέρα εξαθλίωση. Η καταστολή αυτής της μεγάλης διαδήλωσης έμεινε γνωστή ως «η σφαγή του Πίτερλου» (από την ονομασία της πλατείας και τη Μάχη του Βατερλό, όπου είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια).
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα φροντισμένη παραγωγή, την οποία εξασφάλισε από τη χρηματοδότηση της «Άμαζον». Μια ταινία – «φόρος τιμής» του σκηνοθέτη στην ιστορία της περιοχής του. Από τις σκηνές που ξεχωρίζουν στην ταινία και αποτελούν και μια βάση, για να σκεφτεί ο σημερινός θεατής, είναι:
Η απεικόνιση των τοπικών εξουσιών (δικαστικών, τοπικών, θρησκευτικών) της περιοχής και πώς αντιλαμβάνονται, ίσως και πιο ουσιαστικά από τους εργάτες, την απειλή που ορθώνεται μπροστά τους και πώς αυτή την απειλή, με άμεση παρότρυνση και διαταγή από τους κτηματίες και τους εργοστασιάρχες, αποφασίζουν να την καταστείλουν. Σκηνές που, χωρίς πολλά λόγια, φανερώνουν την ταξική αλληλεγγύη. Τα δειλά και ανώριμα ακόμη βήματα της νεαρής εργατικής τάξης, που όπως ακούγεται και στην ταινία: «Να θυμάσαι ότι αξίζουν πολύ περισσότερα…».