ΕΣΥΝ – ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Ο αθλητισμός ασπίδα κατά των ναρκωτικών



Μια πολύ σπουδαία εκδήλωση με θέμα «Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά – Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή» διοργάνωσαν το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών και η Ένωση Γονέων Περιστερίου την περασμένη Τετάρτη 27 Μάρτη, στο ΚΥΒΕ Περιστερίου. Εκδήλωση η οποία στάθηκε αφορμή να γίνει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ενημερωτική συζήτηση για το θέμα των ναρκωτικών.

Το «παρών» έδωσαν οι αθλητές Νίκος Παππάς (διεθνής μπασκετμπολίστας), Σπύρος Γιαννιώτης (ολυμπιονίκης στην κολύμβηση), Ελπίδα Νασιοπούλου (πανελληνιονίκης του Μουάι Τάι), ο Παναγιώτης Κατηφές, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ και κοινωνιολόγος, και ο Βασίλης Παυλόπουλος, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Περιστερίου του ΕΣΥΝ. Τη συζήτηση συντόνισε ο αθλητικός δημοσιογράφος Γιάννης Καραλής.

Όπλο της εκμεταλλευτικής κοινωνίας τα ναρκωτικά
Η εκδήλωση άρχισε με την κεντρική ομιλία του Κώστα Λεμπέση, προέδρου της Ένωσης Γονέων Περιστερίου. Μεταξύ άλλων έκανε ειδική αναφορά στη δράση του ΕΣΥΝ, που εδώ και τρεις δεκαετίες δίνει τη μάχη για το σοβαρό ζήτημα της τοξικοεξάρτησης, με ενημέρωση και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μελέτες και κυρίως με ζωντανή επαφή με μαθητές και γονείς. Με αφορμή δε την παρουσία των αθλητών στην εκδήλωση, ο Κ. Λεμπέσης επισήμανε πως ο αθλητισμός μπορεί να είναι στοιχείο ολοκλήρωσης της προσωπικότητας, αλλά και πρόληψης από κάθε μορφή εξάρτησης. Ιδιαίτερα στάθηκε στα στοιχεία που δείχνουν ότι η χρήση ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια έχει τριπλασιαστεί στις μαθητικές ηλικίες, ενώ την ίδια ώρα παρατηρείται εξοικείωση με την κατάσταση από μερίδα γονιών και εκπαιδευτικών.

Τα ναρκωτικά, τόνισε ο Κ. Λεμπέσης, αποτελούν όπλο της εκμεταλλευτικής κοινωνίας εναντίον της νεολαίας, την οποία θέλει γονατιστή, προσκυνημένη, παθητική, αδιάφορη, μοιρολατρική, χωρίς ιδανικά και καθαρή σκέψη, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Εξ ου και η προσπάθεια νομιμοποίησης της ναρκωκουλτούρας που εντείνεται: Συμφέρον από μια κοινωνία όπου τα ναρκωτικά θα κυκλοφορούν ελεύθερα έχουν αυτοί που παίρνουν το βιβλίο από τα παιδιά και ύστερα τα κατηγορούν ως αδιάβαστα, αυτοί που παίρνουν τη δουλειά και το φαγητό από τα τραπέζια, αυτοί που μαζεύουν δισεκατομμύρια στην Ελβετία, αυτοί που έφεραν την κρίση στη χώρα μας και καλούν το λαό να πληρώσει. «Για να λυθεί το πρόβλημα των ναρκωτικών, θα πρέπει να λυθούν οι αιτίες που το γεννούν», σημείωσε χαρακτηριστικά, καλώντας σε πλατιά ενημέρωση σε σχολεία με τη συμμετοχή επιστημόνων, με συζητήσεις και διάφορες δραστηριότητες όπως προβολή ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και διοργάνωση αθλητικών αγώνων. Κλείνοντας, κάλεσε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να κάνουν την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά δική τους υπόθεση.

Σημαντικό εφόδιο ο αθλητισμός
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία ανέδειξε ότι ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Ασχολήθηκε επίσης με τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί και το ποιοι κερδίζουν από αυτήν, με τις ευθύνες και τη στάση της πολιτείας, με την ανάγκη καλύτερης και πιο οργανωμένης ενημέρωσης. Ειδική βαρύτητα δόθηκε στα σχέδια για τους λεγόμενους χώρους εποπτευόμενης χρήσης, για τους οποίους ο αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ Π. Κατηφές τόνισε πως ουσιαστικά νομιμοποιούν τη χρήση παράνομων ουσιών και όχι μόνο δεν αποτελούν λύση, αλλά φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, δημιουργώντας οικειότητα με το φαινόμενο και κρύβοντας το πρόβλημα «κάτω από το χαλί».

Ο Β. Παυλόπουλος εστίασε στην πολιτική δράση που χρειάζεται για την καταπολέμηση του φαινομένου, εξηγώντας πως οι σημερινές πολιτικές που εφαρμόζονται ουσιαστικά δεν έχουν στόχο την απεξάρτηση. Αυτό το αποδεικνύουν και τα στοιχεία, που δείχνουν π.χ. αύξηση της χρήσης κάνναβης κατά 40%, ενώ σε διεθνές επίπεδο το εμπόριο ναρκωτικών αποφέρει τεράστια κέρδη.

Ο συντονιστής της συζήτησης, Γ. Καραλής, στην παρέμβασή του μίλησε για το αδίστακτο κυνήγι κέρδους γύρω από τα ναρκωτικά, ενώ έκανε λόγο και για μια προσπάθεια αποδοχής του φαινομένου, φέρνοντας ως παράδειγμα συνθήματα που ακούγονται στα γήπεδα με τέτοια φρασεολογία.

Από την πλευρά των αθλητών, ο Ν. Παππάς τόνισε πως οι γενικότερες συνθήκες, τα οικογενειακά προβλήματα και η έλλειψη πρόσβασης σε διεξόδους δημιουργούν τις συνθήκες ώστε να οδηγούνται οι νέοι στην απάτη – πλασματική φυγή των ναρκωτικών. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της ενημέρωσης, κυρίως στην επαρχία και κλείνοντας τόνισε με τη σειρά του ότι ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στα ναρκωτικά.

Ο Σπ. Γιαννιώτης, μιλώντας και με την ιδιότητα του προπονητή παιδιών, τόνισε τη σημασία που έχουν οι αξίες, το ήθος και η πειθαρχία του αθλητισμού, στοιχεία ικανά να οδηγήσουν ένα παιδί να βελτιώσει το χαρακτήρα του, την προσωπικότητά του και έτσι να αποκτήσει τα εφόδια για αποφυγή των εξαρτήσεων.

Τέλος, η Ελ. Νασιοπούλου αναφέρθηκε στους βασικούς σκοπούς του αθλητισμού, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ώστε ένα παιδί να αποκτήσει τις αξίες που χρειάζεται έτσι ώστε μεγαλώνοντας να πει όχι στα ναρκωτικά, αλλά και να αποκτήσει αγωνιστική συνείδηση, να παλέψει για να λύσει τα προβλήματά του.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός