Η τοποθέτηση της ΔΑΣ ΟΤΑ στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ



Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τοποθετήθηκαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μάη.

Παρότι η πλειοψηφία θέλησε να δώσει τυπικό χαρακτήρα στη συνεδρίαση, οι δυνάμεις της ΔΑΣ αναφέρθηκαν στην πολιτική περίοδο, επισημαίνοντας «την προσπάθεια της κυβέρνησης να εγκλωβίσει ξανά τα λαϊκά στρώματα μέσα από μια διαδικασία “παροχών” ξεπλένοντας έτσι την πολιτική λιτότητας και φορομπηξίας που ακολουθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τα μέτρα-ψίχουλα λειτουργούν ως άλλοθι για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής στο διηνεκές καθώς η κυβέρνηση έκανε σαφές ότι η συμφωνία για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ισχύει στο ακέραιο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να την παραβιάσει «ούτε κατά ένα ευρώ», γεγονός που προδιαγράφει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής».

Αναφέρθηκαν στην ανάγκη «το λαϊκό κίνημα να βάλει τη σφραγίδα και στις εκλογικές διαδικασίες στέλνοντας μήνυμα σε κυβέρνηση και ΝΔ ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν το ξεζούμισμα του λαού. Γι’ αυτό σ’ αυτές τις εκλογές να στηρίξουμε δικούς μας ανθρώπους που είναι δίπλα μας, που μας στήριξαν στους αγώνες και θα είναι και την επόμενη μέρα στο πλευρό μας, στο πλευρό όσων αγωνίζονται.

Ως εργαζόμενοι να διεκδικήσουμε ό,τι μας πήρανε τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και ό,τι μας αξίζει. Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Να μη σακατευόμαστε στο σκαλί του απορριμματοφόρου μέχρι τα γεράματα, να μη μετράμε νεκρούς και τσακισμένους εργάτες κάθε μέρα. Να μη βγάζει τη δουλειά δύο εργαζομένων ένας σε όλες τις υπηρεσίες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να σταματήσει το αίσχος των ελαστικών μορφών και τα προγράμματα της φτώχειας, της μιζέριας. Να μην ιδιωτικοποιούνται οι υπηρεσίες, να μη βάζει το χέρι στην τσέπη ο εργαζόμενος λαός για υπηρεσίες των δήμων. Να σταματήσει η υποβάθμιση και κάθε εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας».

Τόνισαν την αναγκαιότητα «να σταματήσουν τα εργοδοτικά εγκλήματα στους δήμους αφού και χθες είχαμε ένα ακόμα εργατικό ατύχημα στο Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων στην Κρήτη και τον τραυματισμό ενός συναδέλφου συμβασιούχου», αλλά και τη συνέχιση αποχής από τη διαδικασία αξιολόγησης «μαζί με όλο το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, εξηγώντας ότι η “αξιολόγηση” είναι ένα ακόμα εργαλείο για να υλοποιείται απρόσκοπτα και με την ενεργή συμμετοχή της διοικητικής ιεραρχίας και των συναδέλφων η αντιλαϊκή πολιτική. Είναι ένα ακόμα κομμάτι του παζλ, μαζί με το μισθολόγιο, τον πειθαρχικό έλεγχο, τη μέθοδο των κρίσεων, τη στοχοθεσία, τους νέους οργανισμούς και τα περιγράμματα των θέσεων, ώστε σε συνδυασμό με τις αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Διοίκηση («Κλεισθένης») το κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικότερα για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια στις εργατικές και λαϊκές ανάγκες.

Αυτό που επιδιώκουν είναι: Να γίνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους και το δημόσιο πειθήνια όργανα της κάθε κυβέρνησης και δημάρχου, να εφαρμόζουν πιστά την αντεργατική πολιτική.

Να προωθήσουν ακόμα πιο γρήγορα τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού, όταν δεν πιάνονται οι «στόχοι» που καθορίζουν, θα προχωρούν σε συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών.

Να προχωρήσουν σε νέες μειώσεις μισθών και σε βάθος χρόνου σε απολύσεις εργαζομένων. Να τσακίσουν το κίνημα των εργαζομένων στους δήμους. Να καλλιεργήσουν ανάμεσα στους εργαζόμενους την ανθρωποφαγία, τη ρουφιανιά, την υποταγή. Δεν είμαστε γενικά και αόριστα απέναντι στην αξιολόγηση. Η θέση μας και η στάση μας έχει να κάνει με το περιεχόμενο και τους σκοπούς που αυτή υπηρετεί, με το χαρακτήρα του κράτους που εξυπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλίων. Η «αξιολόγησή» τους δεν έχει να κάνει με την αξιοκρατία, την καταπολέμηση της λούφας και της συναλλαγής. Άλλωστε τη λούφα, την αναξιοκρατία, τη συναλλαγή κυβερνήσεις και δήμαρχοι τις προωθούν».

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την ανάγκη μετά το μπλοκάρισμα στις επιλογές Δούρου που κατάφεραν οι εργαζόμενοι στους δήμους μαζί με Λαϊκές Επιτροπές αγώνα από τις γειτονιές, να συνεχιστεί ο αγώνας ώστε να μην περάσει η επέκταση του ΕΜΑΚ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η περιφερειάρχης κα Δούρου επιχείρησαν Μεγάλη Τρίτη με διαδικασίες fast track τη θηριώδη επέκταση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Φυλής στους 300.000 τόνους σύμμεικτων αποβλήτων και στους 100.000 τόνους βιοαποβλήτων ανά έτος! Και όλα αυτά την ώρα που η ως τώρα λειτουργία του ΕΜΑΚ μόνο περιβαλλοντικά φιλική δεν είναι».

Για το εκλογικό επίδομα πρότειναν «ότι η διεκδίκηση απέναντι στην πρόταση του υπουργείου πρέπει να είναι η δυνατότητα να εργαστούν όλοι οι συνάδελφοι που επιθυμούν και να υπάρξει αύξηση της εκλογικής αποζημίωσης μεγαλύτερη από το 15% που πρότεινε η κυβέρνηση».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ κατέθεσε ψήφισμα καταγγελίας για τις εξελίξεις στο συνέδριο της ΓΣΕΕ και το όργιο νοθείας και εργοδοτικής παρέμβασης, σημειώνοντας πως «το θέμα της ΓΣΕΕ ενόχλησε ιδιαίτερα της δυνάμεις της Συνδικαλιστικής Ανατροπής και της ΔΑΚΕ οι οποίες επιτέθηκαν με χυδαίο αντικομμουνισμό και μια προσπάθεια εξίσωσης της εργοδοτικής παρέμβασης στις εκλογές της ΓΣΕΕ με το ότι και οι κομμουνιστές δήμαρχοι είναι εργοδότες! Σύμμαχο σ’ αυτή την επίθεση βρήκαν τον εκπρόσωπο των Συσπειρώσεων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ο οποίος στην ψηφοφορία ταυτίστηκε με τις άλλες δυνάμεις και δεν ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος που κατέθεσε η ΔΑΣ».

Επιπλέον «στην αναμασημένη προπαγάνδα περί κομματικού συνδικαλισμού της ΔΑΣ ζητήσαμε από τις δυνάμεις της Συνδικαλιστικής Ανατροπής να μας εξηγήσουν πως ενώ δηλώνουν ανεξάρτητη, αντιμνημονιακή, ακομμάτιστη παράταξη μια σειρά από στελέχη τους μέρα με τη μέρα πλαισιώνουν ψηφοδέλτια κομμάτων και μάλιστα μνημονιακών όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δικαίωμα του καθενός να πολιτεύεται, αλλά μην κοροϊδεύουν το υπόλοιπο διάστημα ότι είναι ανεξάρτητοι».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός