«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων και υπηρεσιών των Δήμων το μήνυμα που έστειλαν με την πανελλαδική τους κινητοποίηση στην Αθήνα το Σάββατο το πρωί οι εργαζόμενοι στους Δήμους. Παράλληλα έστειλαν στην κυβέρνηση το μήνυμα «Κάτω τα χέρια» από τις Συλλογικές Συμβάσεις, τα σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία.
Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί οι διαδηλωτές άδειασαν στην είσοδό του, μπροστά στα κατεβασμένα ρολά, σκουπίδια, καταγγέλλοντας την πολιτική παραπέρα ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση, με χαιρετισμούς και ομιλίες στο Μεταξουργείο, την οποία οργάνωσε η Ομοσπονδία.
«Ο αγώνας θα είναι δύσκολος, θα είναι σκληρός αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να ακυρωθεί η αντιλαϊκή πολιτική», σημείωσε σε σύντομο χαιρετισμό του ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη φορά που της έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο. «Μαζί άνοιξαν τον δρόμο, μαζί τον συνεχίζουν. Μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν εμπόδια στα σχέδια τους που έχουν στη βάση τους τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων», πρόσθεσε και κάλεσε σε ενωτικό μαζικό αγώνα.
Στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής κάλεσε νωρίτερα σε συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης. «Καμία ανοχή στην ανάπτυξή τους, οργάνωση κι αγώνας για την ανατροπή τους», φώναξαν οι εργαζόμενοι. Εκτός από το Συνδικάτο ΟΤΑ στη συγκέντρωση συμμετείχαν σωματεία εργαζομένων σε Δήμους όπως του Χαϊδαρίου, των Αγίων Αναργύρων – Καματερού.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σπύρος Κωνσταντάς, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου, που καταβαραθρώνει τις Συλλογικές Συμβάσεις και βάζει στο στόχαστρο τα σωματεία, τη λειτουργία και τις αποφάσεις τους, απαιτώντας η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό έκτρωμα.
Ξεκινώντας το χαιρετισμό του εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργαζομένων στο λαό της Συρίας, καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας, με την κάλυψη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και τον εφησυχασμό που καλλιεργούν γύρω από τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή η κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο άρθρο 179 του νομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση «έρχεται να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ και να ξεπουλήσει σειρά υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και το πράσινο, στους επιχειρηματικούς ομίλους». Το θέμα, όπως τόνισε, αφορά και τους δημότες που θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά για ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Υπενθύμισε μάλιστα ότι την ίδια πολιτική προωθεί και η ΚΕΔΕ, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι «ήδη σήμερα το 30% της καθαριότητας βρίσκεται στα χέρια των εργολάβων».
«Εδώ τα σωματεία έχουν ευθύνη. Από αύριο θα πρέπει να εξηγήσουν στους δημότες ότι κανένας εργολάβος και καμία εταιρεία δε δουλεύουν χωρίς κέρδος», με εύλογες συνέπειες στις τσέπες των δημοτών, υπογράμμισε ο Σπ. Κωνσταντάς.
«Η ανάπτυξη τους δεν έχει καμία σχέση με τις δικές μας ανάγκες», τόνισε και κάλεσε σωματεία και εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο πολυνομοσχέδιο αλλά και τα επόμενα βήματα της επίθεσης που περιλαμβάνουν το παραπέρα ξήλωμα των ΒΑΕ, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.
«Κάτω τα χέρια από την απεργία, τη δράση και την οργάνωση των εργαζομένων», «Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου – Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», «Όχι στα αντεργατικά μέτρα – Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε». Με τα συνθήματα αυτά στα πανό τους οι εργαζόμενοι έφτασαν με πορεία στο Μεταξουργείο.