Οι δημιουργοί θα υπερασπιστούν τα πνευματικά τους δικαιώματα (ΦΩΤΟ)



Μερικά από τα πιο μεγάλα ονόματα του ελληνικού μουσικού ρεπερτορίου βρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν σήμερα όλα τα σωματεία του ελληνικού τραγουδιού, «ΑΣΜΑ 450+», «ΜΕΤΡΟΝ», «ΣΩΜΣΕ», «ΥΠΕΡΒΑΣΗ», για να παρουσιάσουν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από την κυβερνητική πολιτική, να εκθέσουν τα αιτήματά τους απαιτώντας να δοθεί άδεια, τώρα, από το υπουργείο Πολιτισμού στον νέο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) των πνευματικών τους δικαιωμάτων, την ΕΔΕΜ.

Αφορμή για τη συνέντευξη Τύπου αποτέλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ίδρυση και την αδειοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού, Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης (ΑΟΔ) η οποία θα κερδοσκοπεί από τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, την ίδια στιγμή που το ίδιο υπουργείο δεν διευκολύνει την ΕΔΕΜ, που οι ίδιοι οι δημιουργοί έχουν συστήσει. Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου, συμβολικά βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Πολιτισμού ξεκαθαρίζοντας ότι «το τραγούδι δεν τελειώνει».

Το «παρών» έδωσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα των δημιουργών. Άλλωστε, για το συγκεκριμένο ζήτημα σχετική Επίκαιρη Ερώτηση έχει καταθέσει το ΚΚΕ και στη Βουλή, όπου θέτει στην υπουργό Πολιτισμού συγκεκριμένα ερωτήματα: «Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για να μπορέσουν οι ίδιοι οι δημιουργοί να διαχειριστούν και να προστατέψουν τα πνευματικά δικαιώματά τους και συγκεκριμένα αν θα μεριμνήσει για να διευκολυνθεί η ίδρυση και να στηριχτεί η λειτουργία του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής – ΕΔΕΜ), όπως και αν θα φροντίσει να περάσει η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των συνθετών και στιχουργών από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ μαζί με όλη την υποδομή σε αρχεία και πελατολόγιο της ΑΕΠΙ, που περιήλθαν στην ΕΥΕΔ».

Εισηγητικά μίλησαν οι Φοίβος Δεληβοριάς («ΑΣΜΑ 450+»), Ελένη Γιαννατσούλια («Υπέρβαση»), Στάθης Δρογώσης («Μέτρον»).

Ο Φ. Δεληβοριάς, αφού έκανε μια αναδρομή των τελευταίων χρόνων, σημείωσε ότι ενώ οι Έλληνες δημιουργοί περιμένουν από τον Οκτώβρη να δοθεί άδεια στην ΕΔΕΜ ξαφνικά μαθαίνουν ότι σε έναν χώρο που είναι κατεστραμμένος από τα ιδιωτικά συμφέροντα (ΑΕΠΙ), θα ανοίξει ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Κάλεσε το υπουργείο Πολιτισμού να δώσει γρήγορα την άδεια, αλλιώς η χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν μόνο η αρχή και θα προχωρήσουν και σε άλλες κινητοποιήσεις. «Θα οργανώσουμε ακόμα και τη σιωπή μας. Όταν η μουσική παύει να ακούγεται η σιωπή γίνεται εκκωφαντική».

Η Ελ. Γιαννατσούλια εξέφρασε την αγωνία των δημιουργών, καθώς πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Οι δημιουργοί έχουν «εμπειρία» από τη λειτουργία μιας ΑΟΔ, καθώς η ΑΕΠΙ λειτουργούσε με τέτοιον τρόπο, δηλαδή οι δημιουργοί δεν είχαν λόγο στον τρόπο λειτουργίας ή στον κανονισμό διανομής, ανέφερε ο Σ. Δρογώσης. Τόνισε ότι ειδικά οι στιχουργοί, που δεν έχουν άλλο πόρο, πέρα από την είσπραξη των δικαιωμάτων τους βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης.

Ανέφερε ακόμα ότι η ευρωπαϊκή οδηγία, που επιτρέπει την ίδρυση ΑΟΔ, έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, καταγγέλλοντας παράλληλα τις κυβερνήσεις που διαδοχικά έχουν σοβαρές ευθύνες. Μάλιστα, όπως ανέφερε, η νομοθεσία αντιμετωπίζει ανισότιμα τους συλλογικούς φορείς των δημιουργών σε σχέση με τις ιδιωτικές ΑΟΔ, π.χ. για την ίδρυση ΟΣΔ απαιτείται άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ για την ίδρυση της ΑΟΔ μια απλή γνωστοποίηση. Ανέδειξε ακόμα ότι η υπόθεση της ΑΕΠΙ δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε δίκη.

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός