Το κράτος δεν μπορεί να δείχνει το πιο ανάλγητο πρόσωπό του στις εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημοσίων κτιρίων



«Η αποδοχή από τον Υπουργό Οικονομικών της αριθ. 183/2019 Γνωμοδότησης του Α΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη σύναψη συμβάσεων καθαριότητας, πετάει στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενες στην καθαριότητα κτηρίων των Περιφερειών και άλλων δημοσίων φορέων, που εργάζονταν για πολλά χρόνια με το καθεστώς του μηνιαίου κατ’ αποκοπή χορηγήματος», τονίζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), σημειώνοντας ότι, «στην πλειοψηφία τους μεγάλες σε ηλικία εργαζόμενες, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους έναντι ελάχιστης αμοιβής, με ατομικές συμβάσεις, που υπέγραφαν συνήθως με τους Διευθυντές των υπηρεσιών. Κι όμως η τήρηση της «έννομης τάξης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σχετικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου απαιτεί την κατάργηση κι αυτών των συμβάσεων!»

«Θα δεχόμασταν να καταργηθεί το καθεστώς του κατ’ αποκοπή χορηγήματος», αναφέρει η ΟΣΥΑΠΕ, «εάν αντικαθίστατο από συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα με τον φορέα που εργαζόντουσαν, χρόνια τώρα … Όμως εδώ έχουμε το χειρότερο σενάριο: απόλυση!

Ζητάμε:

Να δοθεί λύση στις εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημοσίων κτηρίων με το καθεστώς του κατ’ αποκοπή χορηγήματος, που δεν τους ανανεώνεται η σύμβαση.

Να ρυθμιστεί νομοθετικά η σύναψη των συμβάσεων των εργαζομένων αυτών και να μην απολυθούν.

Να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα».

Η καθαριότητα των δημοσίων κτηρίων, καταλήγει η ΟΣΥΑΠΕ, «αποτελεί βασική προϋπόθεση λειτουργίας των υπηρεσιών. Το κράτος δεν μπορεί να δείχνει το πιο ανάλγητο πρόσωπο του στον πιο αδύναμο «κρίκο»».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός