Την παγίωση της κυριαρχίας της προσωρινής και «ευέλικτης» απασχόλησης, στο έδαφος του τεράστιου σχετικού οπλοστασίου που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, αντικατοπτρίζουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον Φλεβάρη 2020.
Ωστόσο από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, παρουσιάζοντας το μαύρο – άσπρο «πανηγυρίζει» προκλητικά, ισχυριζόμενος ότι «ενισχύεται η μισθωτή απασχόληση» λόγω θετικού ισοζυγίου προσλήψεων – απολύσεις, ενώ μιλά για «το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την έναρξη της κρίσης», επικαλούμενος την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, υποκρύπτοντας το γεγονός ότι στην κατηγορία «εργαζόμενοι» των εν λόγω εκτιμήσεων εντάσσεται ένας τεράστιος όγκος μισοάνεργων, υποαπασχολούμενων, με μισθούς ψίχουλα και συμβάσεις με ημερομηνία λήξης.
Το δε θετικό ισοζύγιο στο οποίο αναφέρεται ο υπουργός, δηλαδή οι περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις για το μήνα Φλεβάρη του 2020 ήταν κάτι αναμενόμενο, καθώς ο μήνας αυτός παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο όλα τα χρόνια από τον Φλεβάρη του 2014 (ο πρώτος Φλεβάρης για τον οποίο δίνει στοιχεία η «Εργάνη»). Επιπλέον, κρύβει ότι το τωρινό θετικό ισοζύγιο είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χρονιές.
Πολύ περισσότερο, αποσιωπά την παγίωση της κυριαρχίας της «ευέλικτης» και προσωρινής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Φλεβάρη το 2020: Οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας (μερική και εκ περιτροπής απασχόληση) αποτελούν το 56,2% των προσλήψεων. Η μερική απασχόληση καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό από το 2014, φθάνοντας το 42,54%. Συνεχής είναι η αύξηση της προσωρινής απασχόλησης, που αφορά και τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οι απολύσεις λόγω λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου αυξάνονται σταθερά κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οι απολύσεις αυτές το Φλεβάρη του 2020 να είναι αυξημένες κατά 230% σε σχέση με τον Φλεβάρη του 2014.
Στα ύψη και η ανεργία παρά την απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα.
Για να τα κρύψει όλα αυτά ο υπουργός Εργασίας προβάλλει τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την επίσημη ανεργία, που προκύπτουν από δειγματοληπτική έρευνα η οποία χρησιμοποιεί κριτήρια που συγκαλύπτουν την ανεργία. Χαρακτηριστικά, δεν θεωρείται άνεργος όποιος εργάστηκε έστω και μια ώρα την βδομάδα πριν την έρευνα!
Έτσι, η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά το ποσοστό της επίσημης ανεργίας τον Δεκέμβρη του 2019 σε 16,3%, έναντι 18,5% τον Δεκέμβρη του 2018 και 16,5% τον Νοέμβρη του 2019.Ωστόσο, για τον ίδιο μήνα τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που είναι αποτέλεσμα καταγραφής και όχι δειγματοληψίας, δείχνουν την ίδια περίοδο αύξηση του αριθμού των ανέργων.
Συγκεκριμένα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων για τον συγκεκριμένο μήνα ανήλθε σε 1.128.421 άτομα, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με το Νοέμβρη του 2019 (+44.478 άτομα), αλλά και σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2018 (+11.605 άτομα).
Αύξηση παρουσιάζουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και για τον Γενάρη του 2020.