Η πανδημία ευκαιρία καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων



«Για τους επιχειρηματίες η κρίση με την επιδημία έχει μετατραπεί σε ευκαιρία καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων. Με την αναστολή συμβάσεων και με την εκ περιτροπής εργασία έχουν ήδη μειωθεί οι μισθοί μας. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας αντί να στελεχωθούν και να κάνουν ελέγχους, έχουν ουσιαστικά σταματήσει να λειτουργούν», σημειώνει το Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, προσθέτοντας ότι από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της επιδημίας έχει παρέμβει σε χώρους εργασίας, σε εργοδοσίες, στο υπουργείο Εργασίας και άλλους φορείς με κύριους άξονες της παρέμβασής μας τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων και την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Η επιδημία φαίνεται καθαρά πως αξιοποιείται από την εργοδοσία του κλάδου για να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, ενώ σε πολλούς χώρους τα μέτρα προστασίας είναι ελλιπέστατα», επισημαίνει το Σωματείο αναδεικνύοντας χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

– Μεγάλος όμιλος ανέστειλε τη λειτουργία 19 υποκαταστημάτων στην Αττική. Δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν με αναστολή σύμβασης να αμείβονται με το επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες. Ο όμιλος είναι ο κορυφαίος όμιλος στην Πρωτοβάθμια Υγεία. Διεξάγει καθημερινά δεκάδες ακριβοπληρωμένα διαγνωστικά test για τον Covid-19. Το κλαδικό Σωματείο με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά εργαστήρια διεκδίκησε μέτρα προστασίας και την ακύρωση της αναστολής σύμβασης. Μετά την παρέμβαση πάρθηκαν ορισμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Σε μεγάλο μαιευτήριο δεν ανανεώθηκε η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου σε συναδέλφους που εργάζονται σε τμήματα με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, όπως στην Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα. Οι συνάδελφοι που απέμειναν να δουλέψουν, δεν μπορούν να πάρουν ούτε ρεπό λόγω έλλειψης προσωπικού. Από το καλοκαίρι του 2019 έχουμε αναδείξει το ζήτημα της ακαταλληλότητας του χώρου των εργαστηρίων και είχαμε ζητήσει μεταφορά σε χώρο που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας. Σήμερα στον ίδιο ακατάλληλο χώρο διατηρούνται τα δείγματα από τις εξετάσεις του COVID-19.

Σε άλλο μαιευτήριο οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να πάρουν όλη την ετήσια άδεια μέχρι τέλος Μαΐου. Από τον Ιούνιο και μετά θα εργάζονται για τον υπόλοιπο χρόνο χωρίς άδεια. Η διεύθυνση αρνείται να δώσει την άδεια ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους τη δικαιούνται.

Διαγνωστικά Κέντρα έσπευσαν να μειώσουν τους μισθούς μέσω αναστολής συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασία. Κατευθείαν δηλαδή η πτώση του τζίρου φορτώθηκε στους εργαζόμενους. Στις γραμματείες υποδοχής των Διαγνωστικών Κέντρων δεν έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά τζάμια, ένα στοιχειώδες δηλαδή μέτρο προστασίας.

Σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων αναστέλλουν την σύμβαση εργασίας σε εργαζόμενες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς να παρουσιάζεται πτώση της δουλειάς και χωρίς η εταιρεία να εντάσσεται στις πληττόμενες. Στους εργαζόμενους δεν παρέχονται ούτε τα ελάχιστα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι για τους επιχειρηματίες η κρίση με την επιδημία έχει μετατραπεί σε ευκαιρία καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων. Με την αναστολή συμβάσεων και με την εκ περιτροπής εργασία έχουν ήδη μειωθεί οι μισθοί μας. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας αντί να στελεχωθούν και να κάνουν ελέγχους, έχουν ουσιαστικά σταματήσει να λειτουργούν» υπογραμμίζει το Σωματείο. «Στο μεγάλο ερώτημα, τι μπορούμε να κάνουμε, απαντάμε: Να οργανωθούμε στα Σωματεία, να έχουμε δυνατά Σωματεία, να παρεμβαίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Να είμαστε οργανωμένοι, ενωμένοι, γιατί τα μέτρα δεν θα αποσυρθούν εύκολα. Οι επιδιώξεις των εργοδοτών για ευέλικτη εργασία, για χαμηλούς μισθούς και για δουλειά χωρίς δικαιώματα δεν θα σταματήσουν με το τέλος της επιδημίας».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός