Συνεχείς οι καταγγελίες από τους χώρους δουλειάς



«Η «λειτουργική ενοποίηση των δύο Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ)» και η διαχείριση από τη ΣΕΠ ΑΕ φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες Ι, ΙΙ,ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, επιβεβαιώνει ότι στόχος της COSCO είναι η γενίκευση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων. Θέλουν να δημιουργήσουν εργασιακό γκέτο που να διασφαλίζει υψηλή κερδοφορία στο κινέζικο μονοπώλιο σε όλο το λιμάνι» σημειώνει η Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών. Προσθέτει ότι «οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που η ΟΜΥΛΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις «εν κρυπτώ» με την εργοδοσία για τη νέα ΣΣΕ. Οι εργατοπατέρες της ΟΜΥΛΕ έδωσαν όλο το χρόνο στη COSCO για να προωθήσει αντεργατικά μέτρα προβάλλοντας το άθλιο πρόσχημα του «μικρότερου κακού»».

«Τα δύο εργοστάσια της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» ακολουθούν το παράδειγμα του ομίλου Στασινόπουλου, αναστέλλοντας τη λειτουργία τους. Κάνουν χρήση και αξιοποιούν τη δυνατότητα που έχει δώσει η κυβέρνηση στους εργοδότες, με αφορμή την πανδημία, να κάνουν ό,τι θέλουν στους χώρους δουλειάς» σημειώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και μεταξύ άλλων απαιτεί να καλυφθούν στο ακέραιο οι μισθολογικές απώλειες με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας. Η μείωση ενοικίου να δοθεί σε όλους τους πληττόμενους εργαζόμενους. Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.

Τους δεκάδες εργαζόμενους της «Deloitte» «που ύψωσαν το ανάστημά τους και δεν υπέκυψαν στις πιέσεις της εργοδοσίας για τη λήψη της 10ήμερης άδειας. Ήρθαν σε επαφή με το σωματείο και με τη στάση τους οδήγησαν τη διοίκηση της εταιρείας σε αναδίπλωση» χαιρετίζει η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. Προσθέτει ότι «αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει η πρόσφατη απάντηση εκ μέρους της διοίκησης της «Deloitte» προς το ΔΣ της ΕΛΕΠΑ. Προσπάθησε να υποβαθμίσει το όλο γεγονός σε μια απλή παρανόηση του e-mail που είχε σταλθεί στο προσωπικό της εταιρείας και ότι επρόκειτο για παρότρυνση των εργαζομένων («highly encouraged») να λάβουν την άδεια, χωρίς στοιχεία άσκησης διευθυντικού δικαιώματος. Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της εταιρείας αντιλήφθηκε αυτή την «παρότρυνση» ως «εντολή», κάτι στο οποίο συνέβαλε και η στάση πολλών managers οι οποίοι από την πρώτη στιγμή άρχισαν να ζητούν από το προσωπικό της εταιρείας να δηλώσει ποιες 10 μέρες θα απουσιάσει, κάτι που αποδεικνύει ότι μάλλον «δεν είναι στραβός ο γιαλός», «αλλά ότι στραβά αρμένιζε» η διοίκηση της εταιρείας! Η έκταση που πήρε το ζήτημα των αδειών όλη την εβδομάδα που πέρασε, η άμεση παρέμβαση του σωματείου με την ανακοίνωση και την επιστολή προς τη διοίκηση της εταιρείας, αλλά κυρίως το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι αντέδρασαν και έδειξαν απροθυμία να υπακούσουν στην πρόταση της εργοδοσίας για λήψη 10ήμερης άδειας, οδήγησε σε αυτή την αναδίπλωση της τελευταίας στιγμής και στον υπερτονισμό της ελεύθερης βούλησης κάθε εργαζόμενου».

Οι στοχευμένες παρεμβάσεις των εργαζομένων στην «Openbet» ανάγκασε την εργοδοσία να προβεί σε αναδίπλωση των αντεργατικών της σχεδιασμών. «Εμείς όμως, οργανωμένα και συλλογικά ορθώσαμε το ανάστημά μας! Από την πρώτη στιγμή και με στοχευμένες παρεμβάσεις σε κάθε μέσο (στα AllHands, στο slack, στα TeamMeetings) και σε όσες και όσους περισσότερους συναδέλφους μπορούσαμε ώστε να δυναμώσουμε τη φωνή μας! Ενώσαμε τις φωνές μας με το γραφείο της Αγγλίας και όπου αλλού μπορέσαμε να φτάσουμε μέσα στην εταιρεία!», σημειώνει η Σωματειακή Επιτροπή ΣΕΤΗΠ στην «Openbet» η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα.

Tους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοτών και τα μέτρα που προωθούνται το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον κορονοϊό, που θα μεταφέρουν τις οικονομικές συνέπειες και το κόστος στις πλάτες των εργαζομένων πχ απολύσεις, μη ανανέωση συμβάσεων, αλλαγή όρων συμβάσεων, απορρύθμιση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου του εργαζόμενου κατά τις προτιμήσεις της εργοδοσίας κλπ. καταγγέλλει το Συνδικάτο Γάλακτος τροφίμων και ποτών ν. Αργολίδας.

«Πολλούς μήνες πριν ξεσπάσει η μεγάλη κρίση υγείας με το κορονοϊό, είχαμε διαμαρτυρηθεί στη Δημοτική Αρχή για το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε στο αμαξοστάσιο με την καθαριότητα του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Σήμερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «και εν μέσω πανδημίας που απειλεί το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο, βρισκόμαστε στο μηδέν. Οι εργαζόμενοι με αίσθημα ευθύνης και πειθαρχώντας σε όλα τα προληπτικά μέτρα, χρησιμοποιούν τα μέσα ατομικής ευθύνης όπως γάντια, μάσκες, γυαλιά, αντισηπτικά και άλλα. Εκτελούν τα καθήκοντα τους με αυταπάρνηση και συνείδηση του κοινωνικού έργου που επιτελούν». Όμως, σημειώνει η ΔΑΣ ΟΤΑ Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, «ένα βασανιστικό ερώτημα παραμένει. Την ευθύνη για την κατάσταση στο περιβάλλον εργασίας ποιος θα την αναλάβει;»

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός