«Το ένα μετά το άλλο παρουσιάζονται κρούσματα μέσα σε μεγάλους εργασιακούς χώρους στο εμπόριο, με εργαζόμενους και καταναλωτές να βρίσκονται όχι απλά εκτεθειμένοι στον ιό, αλλά να είναι θύματα της ακόρεστης δίψας των επιχειρηματικών ομίλων για κέρδος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
O Σύλλογος παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα στην ανακοίνωσή του όπως για πολυκατάστημα στο κέντρο της Αθήνας που «απέκρυψε την παρουσία κρούσματος για 10 ημέρες, χωρίς να προβεί σε καμία ενημέρωση εργαζομένων και καταναλωτών και τη λήψη των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων».
Σε υποκατάστημα σούπερ μάρκετ της Αθήνας η εργοδοσία αρχικά ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την ύπαρξη κρούσματος, τους έστειλε να κάνουν το τεστ και όσοι είχαν αρνητικό αποτέλεσμα επέστρεψαν κανονικά στην εργασία τους. «Το κατάστημα έκλεισε για 2 ώρες και μετά λειτούργησε κανονικά με υπαλλήλους από άλλα καταστήματα». Παράλληλα, «αντίστοιχη τακτική ακολούθησε» και άλλο μεγάλο σούπερ μάρκετ.
Σε πολυκατάστημα πώλησης παιχνιδιών και άλλων ειδών, «οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την ύπαρξη κρούσματος ανά 2άδες – 3άδες για «να μην γίνει σούσουρο», όπως τους τόνισε η εργοδοσία, και το μοναδικό μέτρο ήταν να μπει σε καραντίνα 14 ημερών το κρούσμα!», ενώ σε συγκεκριμένο κατάστημα γνωστού εμπορικού κέντρου υπήρξε κρούσμα αλλά καμία ενημέρωση.
«Επικοινωνήσαμε με τον ΕΟΔΥ και εφαρμόσαμε τα όσα προβλέπονται», είναι η απάντηση «καρμπόν» εκπροσώπων της εργοδοσίας σε παρεμβάσεις του σωματείου. Η διαδικασία που ακολουθεί ο κάθε εργοδότης αποτυπώνεται στα παραπάνω παραδείγματα και επιβεβαιώνει ότι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, παίρνει όποιο μέτρο θέλει, έχοντας το ελεύθερο από την κυβέρνηση.
Με αφορμή αυτά και άλλα περιστατικά, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σημειώνει:
«Καθημερινά στο σωματείο φτάνουν καταγγελίες για ύπαρξη κρουσμάτων σε πολλούς εργασιακούς χώρους, με τους εργαζόμενους να εξαναγκάζονται από την εργοδοσία να τα κρατήσουν κρυφά για να μην χάσουν τη δουλειά τους και να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν το τεστ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα, τα μικρά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ είναι χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται «λάστιχο».
Η κυβέρνηση και τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φορείς αντί να μας κουνάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ το δάχτυλο περί «ατομικής ευθύνης», την οποία έχουμε αναλάβει με το παραπάνω, καλό θα ήταν να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.
Αλήθεια τι μέτρα έχουν πάρει για την προστασία των εργαζομένων μέσα στους εργασιακούς χώρους και πιο συγκεκριμένα τι προβλέπουν τα υγειονομικά τους πρωτόκολλα σε περίπτωση ύπαρξης κρούσματος μέσα σε αυτούς; Εμείς όσο και να προσπαθήσαμε, όπου κι αν απευθυνθήκαμε (ΚΕΠΕΚ, ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία), σαφή απάντηση δεν πήραμε.
Το σωματείο δεν μένει με τα χέρια σταυρωμένα, θα συνεχίσει, όπως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, να αποκαλύπτει, να παρεμβαίνει και να διεκδικεί, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην μείνει μόνος του και απροστάτευτος.
Ένα είναι σίγουρο, ο μόνος δρόμος για εμάς τους εργαζόμενους είναι το δυνάμωμα του οργανωμένου αγώνα, μέσα από τα σωματεία μας. Να διεκδικήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά μέτρα για την προστασία της υγείας μας, για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας.
Πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουμε:
Δωρεάν – επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
Άμεση ενημέρωση όλων των εργαζόμενων σε κάθε κατάστημα που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Δωρεάν και με ευθύνη της εργοδοσίας, μέτρα ατομικής προστασίας.
Τακτική απολύμανση όλων των χώρων, των εμπορικών καταστημάτων, των αποθηκών και των γραφείων.
Καμία δυσμενής αλλαγή στους όρους εργασίας των εργαζόμενων.
Καμία απόλυση.
Ενίσχυση με προσωπικό των ΜΜΜ και αύξηση των δρομολογίων για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων, της πρωτοβάθμιας υγείας,
Να μην επιτρέψουμε σε κυβέρνηση και εργοδοσία να παίζουν στα ζάρια την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας».