Κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στη μετατροπή του νοσοκομείου σε μιας νόσου



Κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου το πρωί της Παρασκευής διαμαρτυρόμενοι για την μετατροπή του σε μιας νόσου.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» επισημαίνει ότι η κατάσταση «είναι εκρηκτική και επικίνδυνη για ασθενείς και προσωπικό! Ο 6ος και ο 5ος όροφος έχουν μετατραπεί σε τμήματα covid από το πρώτο κύμα της πανδημίας (με εξαίρεση τον 6ο όροφο που λειτούργησε ως γενικό τμήμα για το καλοκαίρι), δίνοντας 46 κλίνες covid. Τα τμήματα αυτά ενώ έχουν αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό, εδώ και ένα χρόνο, λειτουργούν με μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού αποδυναμώνοντας άλλα τμήματα του νοσοκομείου δυσχεραίνοντας και τη δική τους λειτουργία. Τις τελευταίες εβδομάδες και το παθολογικό τμήμα ΝΠ4 με δύναμη 37 κλινών μετατράπηκε σε τμήμα covid με δύναμη 24, αλλά στην εφημερία 6 Μαρτίου νοσηλεύτηκαν 30 ασθενείς!

Μέσα σε ένα 24ωρο κλήθηκαν οι εργαζόμενοι της ΜΕΘ να διακομίσουν όλα τα περιστατικά τους σε άλλα νοσοκομεία ώστε να μετατραπεί η ΜΕΘ σε ΜΕΘ covid χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, και υποδομές. Για να καλύψουν τις ανάγκες από την έλλειψη προσωπικού, έκλεισαν το Αγγειοχειρουργικό και Νεφρολογικό νοσηλευτικό τμήμα ΓΟΒ και μετέφεραν το νοσηλευτικό προσωπικό στη ΜΕΘ, χωρίς προηγούμενη εμπειρία στη ΜΕΘ. Ως συνέπεια, οι παλιοί συνάδελφοι να επιβαρύνονται περισσότερο γιατί πρέπει ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των περιστατικών να εκπαιδεύσουν και τους συναδέλφους.

Ακολούθησε η μετατροπή του ορθοπεδικού-ουρολογικού τμήματος ΝΠ1 σε τμήμα covid. Περίπου 20 ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Λειτούργησε ως τμήμα covid με το υπάρχον μειωμένο προσωπικό, με ελλιπή εκπαίδευση και ανεπαρκή υλικά και στην εφημερία της 6/3/21, όπου έγιναν 30 εισαγωγές! Οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν διαλογή των ορθοπεδικών περιστατικών μετά την εφημερία και να τα στέλνουν σε άλλα νοσοκομεία ή να κάνουν διασπορά σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Να τονίσουμε ότι είναι το μοναδικό νοσοκομείο του Κέντρου που στις εφημερίες διακομίζονται πολυτραυματίες και γενικότερα τα τραύματα. Καταλαβαίνουμε τι τραγικές συνέπειες μπορεί να υπάρξουν από την κατάργηση της non-covid ΜΕΘ σε περίπτωση που κάποιος πολυτραυματίας έχει ανάγκη από τέτοιου επιπέδου νοσηλεία.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα υπόλοιπα τμήματα non-covid του νοσοκομείου έχουν 100% πληρότητα. Οι ασθενείς προσέρχονται στο νοσοκομείο ταλαιπωρημένοι φτάνοντας στα όρια τους. Το υπάρχον μειωμένο προσωπικό έχει εξοντωθεί σωματικά και ψυχολογικά, ο φόρτος της δουλειάς είναι τέτοιος που για να βγει, ξεπερνάει καθημερινά την 8ωρη βάρδια με σοβαρές συνέπειες στην αντιμετώπιση των ασθενών αλλά και στην ίδια τη ζωή τους».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός