Λαμία
«Συνεχίζουμε μέχρι τέλους. Ή συνταξιούχοι ή νεκροί θα βγούμε από τις δουλειές μας. Απολυμένοι ποτέ», ήταν η απάντηση που έδωσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στους εγκληματικούς σχεδιασμούς και τις παγίδες της κυβέρνησης με την καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία σήμερα Τρίτη 25 Μαΐου και την δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στη Λαμία.
Ενώ θα προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση την Παρασκευή 28 Μαΐου και στις 11 το πρωί με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα.
Δίνοντας συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα τους, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, τα μεταλλεία του Αϊ-Γιάννη στη Βοιωτία, τα μεταλλεία της Εύβοιας αλλά και την έδρα της εταιρείας στην Αθήνα, έχοντας στο πλευρό τους εργαζομένους από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, δήλωσαν την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα για την διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Κόντρα στις πιέσεις, τα εκβιαστικά διλήμματα και τις παγίδες της κυβέρνησης, αλλά και κόντρα σε μηχανισμούς, μέσα και έξω από το εργοστάσιο και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της επιχείρησης, που επιδιώκοντας να εξυπηρετήσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, προσπαθούν να σπείρουν την απογοήτευση και να διασπάσουν την ενότητα των εργαζομένων.
Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην απεργιακή κινητοποίηση και τη συγκέντρωση στη Λαμία βρέθηκαν αντιπροσωπείες συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την πλατιά εργατική – λαϊκή αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους. Ανάμεσά τους αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, των Εργατικών Κέντρων Λαμίας, Φωκίδας και Θήβας, δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, συνταξιουχικών οργανώσεων.
Επίσης παρευρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη, καθώς και εκλεγμένοι με την «Λαϊκή Συσπείρωση» στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους Λαμιέων και Λοκρών.
Στους χαιρετισμούς που έγιναν στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, εκπρόσωποι των Σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, κατήγγειλαν τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, τη συνειδητή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ από όλες τις κυβερνήσεις. Παράλληλα, ανέδειξαν για μία ακόμη φορά τις τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές της εταιρείας, ιδιαίτερα μέσα από την αξιοποίηση του κοβαλτίου και του νικελίου στις νέες τεχνολογίες για την ηλεκτροκίνηση και την αποθήκευση ενέργειας, τονίζοντας ότι οι σχεδιασμοί που προωθεί η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξυπηρετούν τις επιδιώξεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» θέλουν να βάλουν στο χέρι τη ΛΑΡΚΟ και τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Επίσης χαρακτήρισαν «αίτια πολέμου» το νομοσχέδιο τερατούργημα για τα Εργασιακά και κάλεσαν σε απεργιακό ξεσηκωμό για την απόσυρση του.
«Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος. Μόνο σηκωτούς θα μας βγάλουν από τις δουλειές μας», τόνισε στον χαιρετισμό του, ο Ανδρέας Κορέντζελος, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στη σημερινή όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για συνειδητή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ που έστρωσε το δρόμο για το ξεπούλημα της, στέλνει εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία και μαραζώνει τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών που δραστηριοποιείται η εταιρεία.
Στις τεράστιες δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων, στάθηκε στο χαιρετισμό του, ο Τάκης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας και μέλος της διοίκησης του Σωματείου των εργαζομένων στα μεταλλεία του Αϊ-Γιάννη, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι, που δίνουν αγώνα για τη ΛΑΡΚΟ και το μεροκάματο, βιώνουν μήνες τώρα την ανασφάλεια που δημιούργησε η πολιτική της κυβέρνησης και τη στοχοποίηση. Χαρακτήρισε επίσης έκτρωμα το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για το Εργασιακό, κατά παραγγελία των βιομηχάνων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ψήφιση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για το «Ταμείο Ανάπτυξης» και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους, χτυπώντας κατακτήσεις όπως το 8ωρο.
Στις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι εκτελεί αποστολή διάλυσης και ξεπουλήματος των φιλέτων της ΛΑΡΚΟ μέσω του τεμαχισμού και των δύο ξεχωριστών διαγωνισμών, και μεταξύ άλλων ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην έδρα της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με τη συμπαράσταση των εργαζομένων ολόκληρης της χώρας θα δώσουν τη μάχη ενάντια στο ξεπούλημα και τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που στέλνουν τους εργαζόμενους στην ανεργία.
Η κεντρική ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λαμία έγινε από τον Παναγιώτη Πολίτη, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, ο οποίος αρχικά σημείωσε: «Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, 17 μήνες τώρα, χτυπημένοι οικονομικά από τις μεγάλες περικοπές, καταρρακωμένοι ψυχολογικά από την υπολειτουργία και συνεχιζόμενη απαξίωση του εργοστασίου και των μεταλλείων, χτυπημένοι θανάσιμα όχι της Λοκρίδας από τον κορονοϊό, καταφέραμε και μείναμε όρθιοι. Αντέξαμε, αποδείξαμε ότι έχουμε στην ψυχή μας κομμάτι από το ατσάλι που παράγουμε».
Τόνισε επίσης ότι όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είχαν απέναντί τους τους μηχανισμούς της κυβέρνησης που αναπαρήγαγαν την προπαγάνδα ότι η ΛΑΡΚΟ είναι «βαρέλι δίχως πάτο», κατασυκοφάντησαν και στοχοποίησαν τους εργαζόμενους, επιχείρησαν να σπείρουν την απογοήτευση και να διασπάσουν την ενότητα των εργαζομένων.
«Σήμερα, μετά από 17 μήνες αγώνα, προσπερνώντας μηχανισμούς και μεθοδεύσεις, είμαστε εδώ. Όρθιοι. Κοιτάμε τον ήλιο κατάματα. Έχουμε το ίδιο μπόι με την κυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την τελική μάχη. Όταν ξεκινήσαμε τον αγώνα μας έλεγαν ότι οι τιμές του νικελίου είναι χαμηλές και η ΛΑΡΚΟ είναι ζημιογόνα. Τους αποκρούσαμε. Τώρα που οι τιμές του είναι υψηλές, που η ΛΑΡΚΟ μπορεί να είναι κερδοφόρα, δεν μας λένε, γιατί έχουν σταματήσει την παραγωγή. Αποκρούσουμε την επιχειρηματολογία ότι η ΛΑΡΚΟ έχει υψηλό κόστος γιατί οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλους μισθούς. Τώρα όλοι μιλούν για τις προοπτικές, για το ρόλο που μπορεί να παίξει το κοβάλτιο και το νικέλιο στην κατασκευή μπαταριών, παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, θέλουν για την 4η βιομηχανική επανάσταση και την ηλεκτροκίνηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ το έγκλημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το πόσα δισεκατομμύρια θα πάρουν οι ενδιαφερόμενοι μνηστήρες της ΛΑΡΚΟ από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, γιατί η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου να μην γίνεται από το κράτος και να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία με χρήμα, γιατί παίζουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ στα ζάρια με κίνδυνο να την να την οδηγήσουμε μέχρι και το οριστικό κλείσιμο.
«Από τη μία, δισεκατομμύρια στις τσέπες των λίγων και από την άλλη, για μας που παράγουμε τον πλούτο με το αίμα και τον ιδρώτα μας, νομοθετούν την κατάργηση του 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, την κατάργηση των σωματείων, κατάργηση της απεργίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Πολίτης και πρόσθεσε: «Ο πόλεμος που έχουμε δεχτεί οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι στα πλαίσια της συνολικής επίθεσης που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας και για αυτό το λόγο έγινε υπόθεση πολλών σωματείων και εργαζομένων. Και για αυτό το λόγο θα ξανανταμώσουμε πανελλαδική απεργία ενάντια στον εργασιακό νόμο-έκτρωμα. Το νόμο-έκτρωμα που ακόμα κι αν ψηφιστεί θα τον κάνουμε κουρελόχαρτο στην πράξη, επιτρέψουμε να εφαρμοστεί στους τόπους δουλειάς».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Παναγιώτης Πολίτης τόνισε: «Το μήνυμα από την σημερινή μας απεργιακή συγκέντρωση είναι ένα: εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είμαστε με το «φυτίλι στα χέρια», θα το κάνουμε σύγχρονο Κούγκι αν χρειαστεί. Από τις δουλειές μας θα βγούμε ή συνταξιούχοι, όταν έρθει η ώρα, ή νεκροί. Απολυμένοι, να το βάλουν καλά στο μυαλό τους, ποτέ. Οι επενδυτές τους θα μας βρουν μέσα στο εργοστάσιο, θα στα μεταλλεία, μέσα στα γραφεία. Ντουβάρι με τα ντουβάρια. Συνεχίζουμε. Απαιτούμε τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας δικαιωμάτων μας».