Κινητοποίηση στην Αθήνα πραγματοποιούν Σωματεία Εργαζομένων από το χώρο του Πολιτισμού διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος τους. Η πορεία θα κατευθυνθεί στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους για να δοθούν τα αιτήματα των σωματείων και θα καταλήξει στη Μητρόπολη Αθηνών για τον τελευταίο χαιρετισμό των Σωματείων Καλλιτεχνών στον Μίκη Θεοδωράκη.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν πολλά Σωματεία από το χώρο του πολιτισμού, ενώ η κινητοποίηση γίνεται μετά από πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο οποίος τονίζει στο πανό του «Άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και της επιβίωσής μας».
«Προστασία είναι ο αγώνας μας για υγεία, δουλειά και ζωή με δικαιώματα» τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα, «Όχι στην απαξίωση των δημιουργών, αποζημίωση στους εικαστικούς καλλιτέχνες» διεκδικεί το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).
Τα Σωματεία διεκδικούν:
Συνέχιση της επιδότησης μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών (και αυτών που γράφτηκαν μετά τις 10/1), από το Ιούνιο και για όσο διάστημα το επάγγελμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.
Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, το Φόρο Επιτηδεύματος και τα Τέλη Κυκλοφορίας.
Αναστολή πληρωμών σε Εφορία, Τράπεζες, Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Να υπολογισθούν τα ένσημα από το επίδομα, μέσω Μητρώου, με βεβαίωση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για κάθε εργαζόμενο, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική κάλυψη όλων, αλλά και η επιδότηση ανεργίας και η παροχή του εποχικού βοηθήματος.
Διεύρυνση και όχι συρρίκνωση των Δημόσιων Πολιτιστικών δομών (Δημοτικά Σύνολα, Κρατικές Ορχήστρες).
Ενίσχυση και όχι συρρίκνωση της Δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Να ανοίξουν άμεσα με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όλοι οι χώροι και οι δομές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Εργαστήρια Δήμων, Σπουδαστήρια Τέχνης).
Μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους, κέντρα ενημέρωσης και εμβολιασμού σε μεγάλους χώρους πολιτισμού, ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά τον εμβολιασμό, με ευθύνη του Κράτους και της Εργοδοσίας.
Η ανάγκη για διεύρυνση των εμβολιασμών, να μη γίνει αφορμή για κατάργηση εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων».