Αντιμέτωποι με το δίλημμα είτε να βρεθούν στην ανεργία, μέσα από τη μη ανανέωση της σύμβασής τους, είτε να αποδεχθούν την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης, με τη μετατροπή τους από μισθωτούς σε «συνεργάτες», χάνοντας παράλληλα μια σειρά δικαιώματα, βρίσκονται εργαζόμενοι στην επιχείρηση «e-food».
Ουσιαστικά η συγκεκριμένη επιχείρηση με το «πιστόλι στον κρόταφο» μετατρέπει τους διανομείς σε «freelancer», δηλαδή σε αυτοαπασχολούμενους, με την εργοδοσία να απαλλάσσεται από το βάρος της ασφάλισης, της καταβολής δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος άδειας, αξιοποιώντας επί της ουσίας τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη. Έτσι μειώνεται ο μισθός του διανομέα! Παράλληλα ο freelancer θα έχει την ευθύνη για τα μέσα προστασίας, το μέσο και τη συντήρησή του! Επιπλέον, η πληρωμή θα γίνεται με βάση τις παραδόσεις προϊόντων και όχι με τον χρόνο απασχόλησης, κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και στον διαχωρισμό του σε ενεργό και ανενεργό.
Είναι προφανές πως οι ισχυρισμοί του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη ότι «μόνο με αίτημα του εργαζόμενου μπορεί να γίνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και πως «μπορεί κάποιος εργαζόμενος να θέλει να δουλέψει 4 ημέρες την εβδομάδα και να κανονίσει την εργατική του ζωή όπως θέλει…» είναι τουλάχιστον πρόκληση αφού ξεχαρβαλώνουν τη ζωή, στην προκειμένη περίπτωση των διανομέων, και σε καμία περίπτωση δεν θα «συμφιλιώσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή τους ζωή» όπως έλεγε ο υπουργός προ της ψήφισης του αντεργατικού εκτρώματος.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην απομόνωση και στην αποξένωση του εργαζόμενου- «freelancer» από τη συλλογική και οργανωμένη δράση για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
Επιβεβαιώνεται περίτρανα ο χαρακτηρισμός «έκτρωμα» που αποδόθηκε στον νόμο από το εργατικό κίνημα και ότι τα περί «ελεύθερων διαπραγματεύσεων» μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου αποτελεί ψέμα ολκής και καραμπινάτη απάτη σε βάρος των εργαζομένων.
Όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, εργαζόμενοι που δούλευαν ως διανομείς για λογαριασμό της συγκεκριμένης επιχείρησης, με τρίμηνες συμβάσεις μέσω της εταιρείας «Manpower Group», κινδυνεύουν τώρα να βρεθούν στην ανεργία, είτε να αναγκαστούν να δουλεύουν με μια σύμβαση που επιφέρει πλήγμα σε στοιχειώδη δικαιώματά τους.
Η λήξη των συμβάσεων αξιοποιείται από την εργοδοσία ως εργαλείο ώστε «να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων», επισημαίνει το Συνδικάτο. «Τελικά αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι ψέματα όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και την εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον ένα χρόνο εργασίας όσοι είναι με τη «Manpower» αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους», τονίζει.
Έτσι, «η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλημμα ή άνεργος ή «συνεργάτης»», προωθώντας 6μηνες συμβάσεις τύπου «freelancer», που απαλλάσσουν την εργοδοσία «από ασφαλιστικές εισφορές, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα» και καθιερώνουν την πληρωμή «με το κομμάτι». Όπως υπενθυμίζει το Συνδικάτο, την ίδια τακτική ακολουθεί η πολυεθνική «Delivery Hero», στην οποία ανήκει η «e-food», στις χώρες που δραστηριοποιείται και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με τις υπόλοιπες πλατφόρμες. Στην επίθεσή της αυτή, η «e-food» έχει όπλο τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης που άναψε το «πράσινο φως» για τις μεγάλες πλατφόρμες διανομής ώστε να απασχολούν εργαζόμενους και μάλιστα σε ένα τόσο επικίνδυνο επάγγελμα, με το καθεστώς όχι του μισθωτού αλλά του «συνεργάτη»!
«Κανένας συνάδελφος διανομέας δεν πρέπει να δεχτεί να του επιβάλλει η εταιρεία το «συνεργατικό» μοντέλο», τονίζει το Συνδικάτο και καταγγέλλει την προσπάθεια της εργοδοσίας «να απαλλαγεί από τα δικαιώματα όσων δουλεύουν σταθερά και έχουν ήδη πολλές ανανεώσεις 3μηνων συμβάσεων». Μπροστά στην εξέλιξη αυτή καλεί σε συνέλευση τους διανομείς την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη, στις 12 μ., στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3).
Το Συνδικάτο διεκδικεί:
– Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις και να μετατραπούν σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την «e-food» με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
– Να ενταχθεί το επάγγελμα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
– Να οριοθετηθούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.
– Να σταματάει η διανομή στις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως στον καύσωνα, στον παγετό κ.α.
– ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, όχι ατομικές.
– Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων.
– Εταιρικό μηχανάκι με αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας σε συντήρηση και ό,τι έξοδα απορρέουν από τη χρήση του.