Αποκρούστηκε η επιχείρηση αλλοίωσης των συσχετισμών



Από τις εργασίες του 36ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Από τις εργασίες του 36ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά


Με την έναρξη των εργασιών του 36ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΠ), η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων, αποφάσισε να αποκλείσει από το συνέδριο, τους αντιπροσώπους της Ένωσης Πλοιάρχων και των άλλων 7 ναυτεργατικών σωματείων που παραβιάζουν το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου και αποτελούν μηχανισμό της μεγαλοεργοδοσίας (εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβοι, κλπ.) για να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς και να μετατρέψουν το Εργατικό Κέντρο σε μηχανισμό τους για να περάσουν τα σχέδια τους σε βάρος των εργαζομένων και του λαού του Πειραιά.

Από τα 8 η Ένωση Πλοιάρχων και άλλα 7 σωματεία αξίωσαν να πάρουν μέρος στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου παρά το γεγονός ότι διατηρούν στο καταστατικό τους τον αντιδραστικό συνδικαλιστικό νόμο 330/1976. Tη μήτρα του νόμου Χατζηδάκη που υπάρχει για να αναπαράγει το μηχανισμό των εφοπλιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και να βαστά τους ναυτεργάτες υποταγμένους στα συμφέροντα των αφεντικών τους.

Ο μηχανισμός αυτός επιδίωξε να πάρει μέρος στο Συνέδριο του ΕΚΠ κουρελιάζοντας το καταστατικό του, χωρίς να καταθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα που προβλέπονται και που έχουν καταθέσει όλα τα υπόλοιπα σωματεία. Θέλουν έτσι να κρύψουν τον αντιδημοκρατικό τρόπο που διεξάγουν τις εκλογικές τους διαδικασίες αλλά και τις νοθείες στις οποίες πρωτοστατεί η Ένωση Πλοιάρχων με εκατοντάδες επιστολικές ψήφους που κατατέθηκαν σε συγκεκριμένο ταχυδρομείο μέσα σε λίγα λεπτά.

Για όλους τους παραπάνω η επιτροπή νομιμοποίησης καθώς και την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΕΚ αποφάσισε πως τα εν λόγω σωματεία δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής στο Συνέδριο.

Έτσι από τους 117 αντιπροσώπους, μόνο 13 ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης αυτών των αντιπροσώπων.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με την εισήγηση προς το συνέδριο του Νίκου Ξουράφη, πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΠ και επικεφαλής της ΔΕΣΚ (πρώτη δύναμη στην απερχόμενη διοίκηση) (διαβάστε παρακάτω) και ομιλίες από τους επικεφαλής των παρατάξεων. Αμέσως μετά ξεκίνησαν ομιλίες αντιπροσώπων, όπου πρώτος στο βήμα, ανέβηκε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ.

Εργατικά σωματεία, μέλη του ΕΚΠ, με συγκέντρωση διαμήνυσαν ότι «το Εργατικό Κέντρο είναι των εργατών και όχι της κυβέρνησης και των εφοπλιστών».

Ν. Ξουράφης: Με πρώτη δύναμη και ισχυροποιημένη ΔΕΣΚ ενισχύουμε τον αγώνα

Στην εισήγηση προς το συνέδριο ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΠ, που πλειοψηφεί η ΔΕΣΚ, Νίκος Ξουράφης, ανάφερε τα εξής:

«Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Χαιρετίζουμε την έναρξη του 36ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά!

Καλωσορίζουμε τους συνάδελφους και τις συναδέλφισσες αντιπροσώπους από όλα τα σωματεία και συνδικάτα του Πειραιά που παίρνουν μέρος στο εργατικό συνέδριο της πόλης μας.

Πιστεύουμε ότι μέσα από τη μαζική και ουσιαστική συμμετοχή όλων των αντιπροσώπων στις διαδικασίες του Συνεδρίου, την συμβολή με αίσθημα ευθύνης, μπορεί να αναπτυχθεί ουσιαστικός και γόνιμος προβληματισμός που να βγάλει πιο δυνατό το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα του Πειραιά. Με την ουσιαστική συμβολή των αντιπροσώπων, με τη συμμετοχή στη συζήτηση, την ανταλλαγή της πλούσιας πείρας από τους αγώνες στους χώρους δουλειάς και την αναμέτρηση με την εργοδοσία, μπορούμε πραγματικά όλοι να γίνουμε πιο ικανοί και αποτελεσματικοί στον καθημερινό αγώνα.

Αυτός είναι ο δρόμος για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να ζωντανεύει, να δυναμώνει, να εμπνέει περισσότερους εργάτες και εργάτριες, νέους και νέες να συμμετέχουν στα σωματεία τους, να βλέπουν τη δύναμη που βρίσκεται στην οργάνωση, την ελπίδα που βρίσκεται στον αγώνα, το όπλο της αλληλεγγύης.

Θέλουμε λοιπόν, συνέδρια ζωντανά, συνέδρια των εργατών και των εργατριών, με ουσιαστική συζήτηση, διάλογο, ανταλλαγή απόψεων ακόμα και αντιπαράθεση. Συνέδριο όπως έγινε πριν λίγα χρόνια στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, με πλούσια συζήτηση και μαζική συμμετοχή και όχι συνέδριο-καρικατούρα όπως αυτό που οργάνωσε η ΓΣΕΕ, με τη στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ, με ΜΑΤ, με αντιπροσώπους – μαϊμούδες, με ανθρώπους της εργοδοσίας μέσα σε αυτά, ακόμα και με ίδιους εργοδότες να πλασάρονται σαν αντιπρόσωποι των εργατών. Χωρίς συζήτηση, φαστ – τρακ σε μια μέρα, ίσα ίσα για να ψηφίσουν τους εαυτούς τους και να κατσικωθούν άλλη μια θητεία στο σβέρκο των εργατών.

Το συνέδριο μας, που ξεκινάει σήμερα, μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει ο δρόμος της συλλογικής συζήτησης, της ζωντανής συμμετοχής που δυναμώνει το κίνημα. Καλούμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν και την αυριανή μέρα στη συζήτηση. Να καταθέσουν τη γνώμη τους, την πείρα τους. Είναι πραγματικά πολύτιμη μια τέτοια διαδικασία για όλους μας.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά συμπληρώνει … ζωής και δράσης και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων της πόλης η προσπάθεια να δυναμώσει και να ριζώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλειάς με περισσότερα σωματεία, για να δυναμώσει η πάλη για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Για να μην περάσει η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που επιδιώκει να βάλει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματά μας στο γύψο.

Οι μεγάλοι αγώνες του τελευταίου διαστήματος, τόσο στον Πειραιά όσο και πανελλαδικά, ο συγκλονιστικός και νικηφόρος αγώνας των λιμενεργατών στις προβλήτες της COSCO, ο αγώνας των μεταλλεργατών στη ζώνη για την ΣΣΕ, ο αγώνας των εργαζομένων της e-food, των ναυτεργατών κ.α. δείχνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό! Δεν υπάρχουν «εργολάβοι λύσεων» και «σωτήρες» για την εργατική τάξη.

Το ίδιο επιβεβαιώνει η πείρα που συγκεντρώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στην περίοδο που πέρασε από το προηγούμενο Συνέδριο. Με ευθύνη και πρωτοβουλία της ΔΕΣΚ, που διατηρούσε 9/19 έδρες, το ΕΚ Πειραιά έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πάλης και του συντονισμού της δράσης των σωματείων και των συνδικάτων, του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στον Πειραιά.

Το ΕΚ Πειραιά βρέθηκε έμπρακτα δίπλα στον μεγαλειώδη αγώνα των λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά. Από την πρώτη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος που πυροδότησε τη μεγάλη 7ήμερη απεργία στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ μέχρι την νικηφόρα έκβαση και την αποδοχή από την COSCO των βασικών αιτημάτων των λιμενεργατών, το ΕΚΠ στήριξε την απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, κάνοντας γνωστό σε όλο το εργατικό κίνημα και το λαό του Πειραιά τον μεγάλο αγώνα των λιμενεργατών, οργανώνοντας την αλληλεγγύη και την κοινή δράση.

Αντίστοιχα, στήριξε τους αγώνες σε μεγάλους και κρίσιμους κλάδους και χώρους δουλειάς του Πειραιά. Στήριξε έμπρακτα τους αγώνες των ναυτεργατών στα καράβια, ενώ οι απεργίες τους κηρύσσονταν «παράνομες» από τα αστικά δικαστήρια. Στήριξε τον αγώνα του συνδικάτου Μετάλλου για υπογραφή ΣΣΕ στη ζώνη του Περάματος και την συνέχεια του αγώνα για την εφαρμογή της. Βρέθηκε δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων στην e-food, στους εκπαιδευτικούς, τους υγειονομικούς.

Το ΕΚ συμμετείχε στη σύσκεψη σωματείων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων που έγινε στο γήπεδο του Σπόρτινγκ στις αρχές Οκτώβρη, με τη συμμετοχή πάνω από 200 συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σύσκεψη που αφορά το πως θα πάρει η εργατική τάξη την υπόθεση στα χέρια της για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, να διεκδικήσει τη διεύρυνσή τους και μέσα από αυτή τη μάχη να συγκρουστεί με το βάρβαρο αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, για να μείνει «στα χαρτιά» το πρόσφατο νομοθετικό έκτρωμα «Χατζηδάκη».

Σε αυτή την κατεύθυνση στις 4/11 το ΕΚ οργάνωσε μεγάλο συλλαλητήριο στον Πειραιά, στήριξε όλα τα αγωνιστικά και απεργιακά μέτωπα της πόλης μας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προετοιμασία πανελλαδικής απεργιακής αναμέτρησης. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε!

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Σε αυτή μας την προσπάθεια αξιοποιούμε τη σημαντική πείρα που έχουμε συγκεντρώσει από τις μεγάλες μάχες που έδωσε το ΕΚ το προηγούμενο διάστημα.

Το ΕΚ Πειραιά πρωτοστάτησε στην πάλη ενάντια στην ψήφιση του «νόμου Χατζηδάκη», οργανώνοντας τρείς μεγάλες απεργιακές μάχες τον Μάη και τον Ιούνη του 2021 καθώς και δεκάδες άλλες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης, διαμαρτυρίας και εναντίωσης. Συντόνισε τα βήματά του με τις ομοσπονδίες και τα συνδικάτα που βρίσκονται σε αγωνιστικό προσανατολισμό. Κόντρα στην ΓΣΕΕ που επιδίωξε να βάλει εμπόδια στην απεργιακή και αγωνιστική κλιμάκωση.

Το ΕΚ Πειραιά μπήκε μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας της εργατικής τάξης και του λαού, ενάντια στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική στην διαχείριση της πανδημίας. Το ΕΚ, με τις προτάσεις και το σχεδιασμό που εισηγούταν η ΔΕΣΚ, πρωτοστάτησε στο συντονισμό της πάλης με τα σωματεία των υγειονομικών και άλλους μαζικούς φορείς για την διεκδίκηση της άμεσης ενίσχυσης του συστήματος υγείας, ειδικά των τριών Νοσοκομείων του Πειραιά, ενάντια στη μετατροπή τους σε νοσοκομεία «μίας νόσου». Διεκδίκησε την επίταξη του Μετροπόλιταν και όλου του ιδιωτικού τομέα ώστε να μπει στο ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Μαζί με φορείς των γειτονιών του Πειραιά ανέδειξε τις τραγικές ελλείψεις στην ΠΦΥ σε όλους τους Δήμους! Έφερε αυτά τα ζητήματα ως αιτήματα στο εργατικό κίνημα, πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις κ.α.

Το ΕΚ Πειραιά συντόνισε τον αγώνα μαζί με τους μαζικούς φορείς στις γειτονιές του Πειραιά, ενάντια στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς της COSCO, των εφοπλιστών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά. Πάλεψε ενάντια στην παραχώρηση του επιπλέον 16% του ΟΛΠ στην COSCO από την κυβέρνηση της ΝΔ με βάση τη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανέδειξε και εναντιώθηκε μαζί με τους κατοίκους στο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πειραϊκή, με την κατασκευή της προβλήτας κρουαζιέρας και τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει στο φυσικό τοπίο και στον οικιστικό ιστό της πόλης μας. Διεκδίκησε την άμεση απομάκρυνση και μετεγκατάσταση των καζανιών πετρελαιοειδών σε Πέραμα και Δραπετσώνα, αναδεικνύοντας τον μεγάλο κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Περάματος και τις μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των κατοίκων από τη δυσοσμία και τη μόλυνση των καζανιών της Oil One. Πρωτοστάτησε στη υπεράσπιση των ελάχιστων ελευθέρων χώρων που έχουν απομείνει στην παραθαλάσσια ζώνη του Πειραιά μπει και έχουν μπει για τα καλά «στο μάτι» των επιχειρηματικών ομίλων όπως ο Αρμός και τα Λιπάσματα. Ειδικά για τα Λιπάσματα ενώσαμε τη φωνή μας με τους φορείς της Δραπετσώνας για την διεκδίκηση της απαλλοτρίωσης όλης της έκτασης (640 στρέμματα) για τις λαϊκές ανάγκες. Δίνει τη μάχη για να μην φτιαχτεί μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό, δίπλα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή του Περάματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας από τις ρυπογόνες βιομηχανίες, τα καζάνια του θανάτου, τα κοντέινερ και τα έργα της COSCO στο λιμάνι.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Γι’ αυτούς τους λόγους κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες επιδιώκουν να παρέμβουν στο 36ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου για να ανατρέψουν τον προσανατολισμό και τη δράση του, να μετατραπεί σε πειθήνιο όργανο κοινωνικού εταιρισμού και προώθησης των επιχειρηματικών συμφερόντων στην πόλη του Πειραιά. Σε στήριγμα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι υπερασπιστή των συμφερόντων των εργαζομένων. Αυτή η προσπάθεια επιχειρείται με εξώδικο που έστειλαν τα σωματεία – μηχανισμοί των εφοπλιστών, το “σωματείο” της Ένωσης Πλοιάρχων Ε.Ν., και άλλα 6 ναυτικά σωματεία που επιδιώκουν να πάρουν μέρος στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου παρά το γεγονός ότι διατηρούν στο καταστατικό τους τον αντιδραστικό συνδικαλιστικό νόμο 330/1976. Tη μήτρα του νόμου Χατζηδάκη που υπάρχει για να αναπαράγει το μηχανισμό των εφοπλιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και να βαστά τους ναυτεργάτες υποταγμένους στα συμφέροντα των αφεντικών τους. Το θράσος αυτού του μηχανισμού δε σταματά εδώ αφού επιδιώκει να πάρει μέρος στο Συνέδριο του ΕΚΠ κουρελιάζοντας το καταστατικό του, χωρίς να καταθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα που προβλέπονται και που έχουν καταθέσει όλα τα υπόλοιπα σωματεία. Θέλουν έτσι να κρύψουν τον αντιδημοκρατικό τρόπο που διεξάγουν τις εκλογικές τους διαδικασίες αλλά και τις νοθείες στις οποίες πρωτοστατεί η Ένωση Πλοιάρχων με εκατοντάδες επιστολικές ψήφους που κατατέθηκαν σε συγκεκριμένο ταχυδρομείο μέσα σε λίγα λεπτά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους στηρίζουμε απολύτως την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής νομιμοποίησης καθώς και την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΕΚ που αποφάσισε πως τα εν λόγω σωματεία δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής στο Συνέδριο.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Η επιδίωξη της κυβέρνησης και των εφοπλιστών να αφοπλίσουν το Εργατικό Κέντρο έχει σχέση με συνθήκες που διεξάγεται το Συνέδριο. Δηλαδή σε συνθήκες που η εργατική τάξη και ο λαός καλείται ξανά να πληρώσει, για να διασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, της εργοδοσίας.

Ο Πειραιάς και ειδικά το λιμάνι του βρίσκονται στο επίκεντρο επιχειρηματικών σχεδιασμών και οξυμένων ανταγωνισμών μεταξύ διεθνών και εγχώριων ομίλων, που διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των κερδών που βγαίνουν από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης της πόλης μας. Το ιδιωτικοποιημένο στην Cosco λιμάνι του Πειραιά, είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και από τα εμπορικότερα στην Ευρώπη. Αποτελεί την είσοδο στην Ευρώπη εκατομμυρίων εμπορευμάτων κυρίως από Ασία. Έχει μεγάλες δυνατότητες στην ναυπήγηση και επισκευή πλοίων. Παρέχει στρατιωτική βοήθεια σε πλοία του πολεμικού ναυτικού ξένων χωρών που εμπλέκονται σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και επεμβάσεις. Εκτός όλων αυτών, στον Πειραιά αναπτύσσεται ένα τεράστιο μέρος της οικονομίας της χώρας σε ναυτιλία, εμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμό, επισιτισμό κ.α.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Πειραιάς συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον και οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις δυνάμεις ΗΠΑ- ΕΕ και Κίνα. Ανταγωνισμοί που δεν αφορούν τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα αλλά το ποιος από τους εκμεταλλευτές μας θα κερδίζει περισσότερα ή λιγότερα από τον δικό μας κόπο.

Στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς του Πειραιά έχουμε αποκτήσει πολύχρονη πείρα για τις μεγάλες επιπτώσεις των επιχειρηματικών και κυβερνητικών σχεδιασμών στο όνομα της «ανάπτυξης για όλους», στα εργατικά δικαιώματα και στις συνθήκες ζωής στις συνοικίες μας. Είτε σε κρίση είτε σε ανάκαμψη, η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν το μάρμαρο. Είναι χαρακτηριστικό, την ώρα που η COSCO και οι εφοπλιστές στο λιμάνι του Πειραιά σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας μετά το άλλο, οι εργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, στην ακτοπλοΐα, στη ναυπηγοεπισκευή και σε άλλους κλάδους μετρούν δεκάδες εργατικά ατυχήματα. Την ίδια ώρα η αναδουλειά είναι μόνιμο φαινόμενο, το ίδιο και η ανακύκλωση της ανεργίας, τα μεροκάματα και επιδόματα πείνας, η ένταση της εκμετάλλευσης, και όλα αυτά για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των ομίλων.

Δίπλα σε όλα αυτά ο εργαζόμενος και η εργαζόμενη του Πειραιά έχει να αντιμετωπίσει και άλλα «θαυμαστά» αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης στις γειτονίες όπως τα καζάνια του θανάτου σε Πέραμα και Δραπετσώνα, μπόχα και καρκίνος από την Oil One, σκουπίδια και μόλυνση του περιβάλλοντος με την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, παντελής έλλειψη ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, πρόσβασης στη θάλασσα.

Έχει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της διαχείρισης της πανδημίας με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου με αποτέλεσμα να μετράμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους από τον κορονοϊό. Πολιτική που έχει αφήσει το λαό πλήρως απροστάτευτο, και το δημόσιο σύστημα υγείας, σμπαραλιασμένο με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων. Πολιτική που έχει αφήσει σμπαραλιασμένη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που σε Κερατσίνι, Νίκαια, Πειραιάς, Δραπετσώνα σήμερα παραμένουν πλήρως υποστελεχωμένα, ενώ κάποια όπως της Νίκαιας έχουν μετατραπεί σε «μίνι» εμβολιαστικά κέντρα, ενώ σε δήμους με χιλιάδες κατοίκους όπως ο Κορυδαλλός και το Πέραμα οι πρωτοβάθμιες δομές υπολειτουργούν πλήρως! Πολιτική που έχει αφήσει υποστελεχωμένα τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέποντας το σύστημα υγείας σε σύστημα «μιας νόσου» με ακύρωση αναγκαίων χειρουργείων ακόμα και κρίσιμων χημειοθεραπειών εκατοντάδων καρκινοπαθών στο Μεταξά επειδή η κυβέρνηση αρνείται να κάνει προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, να στηρίξει με την αναγκαία υποδομή τα νοσοκομεία και να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, αφήνοντας το ελεύθερο στο Μετροπόλιταν και στους ιδιωτικούς κλινικάρχες, να τα κονομάνε πάνω στην ανάγκη του λαού.

Ενώ τώρα είναι η ώρα που χρειάζεται να ενισχυθεί το αναγκαίο εμβολιαστικό πρόγραμμα σαν ένα από τα όπλα, αλλά όχι το μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση με την πολιτική της το υπονομεύει. Επιβάλλει το απαράδεκτο κορωνοσήλειο των 100€ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 χρονών, και την ίδια ώρα δεν παίρνει κανένα μέτρο ούτε για την οργάνωση ενός εμβολιαστικού προγράμματος με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού, ούτε για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, ούτε για την αποσυμφόρηση των κρίσιμων χώρων διασποράς. Αυτές και πολλές άλλες αντιφάσεις στην πολιτική της κυβέρνησης είναι που δίνουν αέρα στα πανιά αντιδραστικών και σκοταδιστικών απόψεων.

Την ίδια στιγμή το λαϊκό εισόδημα δέχεται τεράστια επίθεση από την ακρίβεια, που δημιουργεί η πολιτική κρατικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και ειδικά η λεγόμενη «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση που έχει εκτοξεύσει τις τιμές στο ρεύμα!

Τις μεγάλες επιχορηγήσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης για να σωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τις πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα με τη δυσβάσταχτη αντιλαϊκή φορολογία και με εκτίναξη της ακρίβειας στο ρεύμα, στα ενοίκια και στα κύρια είδη λαϊκής κατανάλωσης. Στο ξεζούμισμα του λαϊκού εισοδήματος συμβάλλει και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά που εξανέμισε όποια μείωση υπήρξε στον ΕΝΦΙΑ και συμβάλλει στην αύξηση των ενοικίων.

Η παραπάνω πολιτική που τσακίζει τις ζωές και τα δικαιώματά μας παντού είναι πολιτική που κάθε κυβέρνηση ακολούθησε και θα ακολουθεί, ακριβώς γιατί είναι δεσμευμένη με το μνημόνιο των μνημονίων, την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, τη διασφάλιση των συμφερόντων της εργοδοσίας.

Για αυτό παρά τις κοκορομαχίες μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία κανένας τους δεν αμφισβητεί το μονόδρομο της ΕΕ, το μονόδρομο της κερδοφορίας των ομίλων. Αυτό είδε ο ΣΕΒ και χαιρέτισε τη μεγάλη σύγκλιση που βλέπει ότι υπάρχει σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτό προκύπτουν οι αλλεπάλληλες προτάσεις για υπουργούς κοινής αποδοχής, η υπερψήφιση πάνω από τα μισά άρθρα του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη κλπ.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισες,

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, ο δικός μας μονόδρομος είναι ο μαζικός οργανωμένος αγώνας ενάντια στην πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία των ομίλων. Είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης, της συντονισμένης και κοινής δράσης των εργατικών σωματείων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο!

Σε αυτό το δρόμο θέλουμε να πρωταγωνιστεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ακόμα πιο αποφασιστικά και ουσιαστικά. Και αυτό μπορεί να γίνει με ακόμα πιο δυνατή ΔΕΣΚ στο Δ.Σ.

Με ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ και πιο δυνατή ΔΕΣΚ θα παλέψουμε ώστε:

Με ευθύνη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά να δυναμώσει η κοινή πάλη όλων των σωματείων και των συνδικάτων στον Πειραιά για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς σε όλους τους κλάδους, για υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, για μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις και ωράρια, για επαναφορά της κυριακάτικης αργίας, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους. Σε αυτή την κατεύθυνση να δυναμώνει ο συντονισμένος αγώνας τους εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη καθώς και να ξηλωθεί το σύνολο του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου που ψήφισαν και υλοποίησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ).

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά να συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Να αποτελεί οργανωτή του αγώνα απέναντι στην επίθεση της κάθε κυβέρνησης, της ΕΕ, του κεφαλαίου και της εργοδοσίας και όχι «βαστάζο» τους και φερέφωνό τους. Να αποτελεί σταθερό αντίπαλο των συμφερόντων που επιτίθενται στα εργατικά δικαιώματα για να διασφαλίζουν την κερδοφορία τους, δηλαδή τους εφοπλιστές, τους επιχειρηματικούς ομίλους όπως η COSCO, την εργοδοσία σε κάθε χώρο. Για να υψωθεί εμπόδιο στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για να μπει «στο γύψο» η αγωνιστική δράση των σωματείων και των συνδικάτων με το νόμο Χατζηδάκη.

Το ΕΚ Πειραιά να αποτελεί σταθερά το στήριγμα του αγώνα των εργατικών σωματείων και συνδικάτων στον Πειραιά, η «καρδιά» της συντονισμένης πάλης σε τοπικό επίπεδο σε όλους τους κλάδους, από τα καράβια, τη ζώνη και τις προβλήτες της COSCO, μέχρι τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, τα επισιτιστικά, τα ξενοδοχεία και οι ναυτιλιακές, τα εργοστάσια Μετάλλου, Χημικής Βιομηχανίας, Φαρμάκου, τα γιαπιά και τα μεγάλα εργοτάξια, τις ιδιωτικές κλινικές. Να συμβάλλει στο μαζικοποιηθούν ακόμα περισσότερο με νέους εργάτες και εργάτριες τα σωματεία, να δημιουργηθούν νέα σωματεία και παραρτήματα σε κρίσιμους κλάδους και χώρους δουλειάς. Να συμβάλλει στη συνένωση αυτού του αγώνα με τις ομοσπονδίες, τα σωματεία και τα συνδικάτα της Αθήνας και πανελλαδικά.

Να οργανώνει πιο σταθερά την κοινή δράση και τη διεκδίκηση, με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, μαζί με τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς στις γειτονιές του Πειραιά, για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία, το ελεύθερο ποιοτικό χρόνο, την προστασία του περιβάλλοντος και της ακόμα περαιτέρω υποβάθμισης των γειτονιών μας από τα κυβερνητικά- επιχειρηματικά σχέδια. Για να μπουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Για τα παραπάνω να δυναμώσει και η πολύμορφη παρέμβαση του ΕΚ και των σωματείων μέσω του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Να δυναμώσει η κοινή δράση Ελλήνων και ξένων εργατών και εργατριών μέσα στα σωματεία, η αλληλεγγύη σε κάθε κατατρεγμένο της αδικίας, του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εκμετάλλευσης, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και φυλετικής καταγωγής. Να δυναμώσει ο αγώνας κατά του φασισμού και του συστήματος που τον γεννά, μαζί με τον εθνικισμό, τον σκοταδισμό, την ξενοφοβία, το ρατσισμό.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Στο Συνέδριο του Εργατικού πρέπει να αποδυναμωθούν οι παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, όσοι υπερασπίζονται τη στρατηγική των εφοπλιστών και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων !

Η παράταξη της ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ, είναι βασικό στήριγμα της γραμμής ενσωμάτωσης και υποταγής των εργαζομένων στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Σε κάθε κρίσιμη καμπή η πλειοψηφία των εκλεγμένων της αποτέλεσε εμπόδιο στην ανάπτυξη του αγώνα και προσπάθησε να τον αξιοποιήσει για να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες για τους «κυβερνητικούς σωτήρες του ΣΥΡΙΖΑ». Για να υπηρετήσει αυτό το σχεδιασμό έφτασε στο σημείο να καταψηφίζει κινητοποιήσεις και απεργίες ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα την ώρα που αυτό πήγαινε για ψήφιση στη Βουλή και απαιτούνταν απεργιακή κλιμάκωση, βάζοντας πλάτη στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ. Αντίστοιχη διέξοδο στην κυβέρνηση έδωσαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στους εκπαιδευτικούς, την ώρα που 100.000 εκπαιδευτικοί ήταν στο δρόμο ενάντια στην κυβερνητική επιδίωξη ασφυκτικού ελέγχου στις σχολικές μονάδες, υλοποιώντας στην πράξη το «βάζουμε πλάτη» του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση στη ΝΔ.

Στην ίδια ρότα κινήθηκε και η ΕΠΑΚ – ΠΑΣΚΕ. Στάθηκε απέναντι σχεδόν σε κάθε προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα. Καλλιεργεί αυταπάτες στους εργαζόμενους για τον χαρακτήρα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Η στάση αναμονής που κρατά μπροστά στα μεγάλα εργασιακά προβλήματα, η διέξοδος που προτείνει αγκαλιά με του εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα για το ρόλο της στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Και αυτή η τριετία επιβεβαίωσε ότι οι εκλεγμένοι της ΤΕΣ στη διοίκηση του ΕΚΠ αποτελούν εμπόδιο στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στον Πειραιά, επιδιώκοντας να μπλέξουν το Εργατικό Κέντρο στις αντιπαραθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων που εκφράζονται στο λιμάνι και να καλλιεργήσουν νέες αυταπάτες για “σωτήρες” που βρίσκονται έξω από την οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων. Κατά τα άλλα περισσεύει το αντιΠΑΜΕ μένος, ορισμένες τυχοδιωκτικές ενέργειες που εκθέτουν σωματεία και το κίνημα, ενώ την ίδια ώρα απουσιάζουν παντελώς ακόμα και από εμβληματικούς αγώνες όπως η 7ήμερη απεργία των λιμενεργατών της COSCO!

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και άλλοι πρωτοπόροι εργαζόμενοι που συγκροτούμε το ψηφοδέλτιο της ΔΕΣΚ μπορούν και έχουμε αποδείξει ότι είμαστε η δύναμη μέσα στο Εργατικό Κέντρο που μπορεί να εγγυηθούν την αγωνιστική κατεύθυνσή του.

ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΛΑΤΥ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ σε ΚΑΘΕ ΤΙΜΙΟ συνδικαλιστή, που:

Θέλει να συμβάλλει στην ουσιαστική βελτίωση της δράσης του Εργατικού Κέντρου, καταθέτοντας προτάσεις στο Συνέδριο αλλά και μετά. Αναγνωρίζει – παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες του – ότι χωρίς την δράση των εκλεγμένων συνδικαλιστών με τη ΔΕΣΚ όλα αυτά τα χρόνια που βρέθηκαν στην 1η θέση το Εργατικό Κέντρο θα ήταν σήμερα είτε ένα «κουφάρι», είτε «φερέφωνο» στα χέρια της εργοδοσίας.

Αγωνιά πραγματικά για την κατάσταση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και θέλει να συμβάλλει με την ψήφο του στην αγωνιστική ανασυγκρότηση, στη μαζικοποίησή του. Αηδιάζει με τα σωματεία-σφραγίδες, τα φερέφωνα της εργοδοσίας, τους αντιπροσώπους – μαϊμού και πολλά άλλα φαινόμενα σαπίλας των εργοδοτικών – κυβερνητικών συνδικαλιστών στη ΓΣΕΕ.

Θέλει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά να συνεχίσει την αγωνιστική του δράση, να συνεχίσει να παλεύει από το μετερίζι των εργατικών λαϊκών συμφερόντων και να μην γίνει φερέφωνο της εργοδοσίας ή οποιασδήποτε κυβέρνησης! Δεν θέλει τους εκπρόσωπους των εφοπλιστών, τους πλοιάρχους, μέσα στο ΕΚ Πειραιά!

ΣΥΝΆΔΕΛΦΕ – ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ για όλους τους παραπάνω λόγους, σκέψου! Σε καλούμε να μας στηρίξεις! Ξέρουμε ότι έχεις παρατηρήσεις, επιφυλάξεις και διαφωνίες. Εδώ είμαστε για να τις συζητάμε μαζί, για να οργανώνουμε μαζί τον αγώνα. Το έχουμε αποδείξει.

ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΕΣΚ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ – COSCO – ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ!»

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός