ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ Στο επίκεντρο της πάλης η υπογραφή κλαδικής Σύμβασης



liuografoi

Σε Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε η συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη και η κήρυξη απεργίας για τα τέλη του μήνα

Με βασικό θέμα την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έγινε την Κυριακή η Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Το Σωματείο αποφάσισε τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο της Αττικής στις 11 Ιούνη, με προσυγκέντρωση στις 7 μ .μ., στα γραφεία του, ενώ προετοιμάζεται και για απεργία στα τέλη του μήνα.

«Η ΣΣΕ πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του κλάδου, να απασχολεί και τον τελευταίο εργαζόμενο το πώς θα υπογραφεί», τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Ενωσης, Λεωνίδας Σακκάς. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μεταφέρουν τη συζήτηση και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης στα εργοστάσια, με συνελεύσεις στα διαλείμματα και στην αλλαγή της βάρδιας, με στάσεις εργασίας, με συζήτηση με τους συναδέλφους τους έξω από το χώρο δουλειάς.

Οπως εξήγησε, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν το Σωματείο και η Ομοσπονδία με τους εργοδοτικούς συνδέσμους (ΣΕΒ – ΓΣΕΒΕΕ – ΣΕΜΕΕ) για τη ΣΣΕ, οι εργοδότες ήρθαν με νέο «αέρα»: «Αφήσανε πίσω την άρνηση υπογραφής ΣΣΕ και ήρθαν με πρόταση. Να υπογράψουμε νέα ΣΣΕ, με βάση την ΕΓΣΣΕ, δηλαδή τα 586 ευρώ μεικτά».

Οσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή, με την καταγραφή που έχει το Σωματείο σε μικρούς και μεγάλους χώρους δουλειάς, έχει υποστεί μειώσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το 80% του κλάδου. Ενώ όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι συνάδελφοι εργάζονται με χρήματα κάτω από τη ΣΣΕ, χωρίς να αναγνωρίζονται ειδικότητες και προϋπηρεσία».

Περιέγραψε πως από τον Αύγουστο του 2012 έγινε συντονισμένη και γενικευμένη επίθεση σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, στην οποία «αξιοποιήθηκε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο: ατομικές συμβάσεις, περικοπές επιδομάτων, ενώσεις προσώπων, εκ περιτροπής εργασία, ενοικιαζόμενη εργασία, απολύσεις με προειδοποίηση και μισή αποζημίωση», όπως σημείωσε.

Η επίθεση δεν αφορά μόνο τους μισθούς, αλλά και την καταπάτηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας, «με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων», όπως υπογράμμισε. Μάλιστα, σε κοινούς ελέγχους που έγιναν το τελευταίο διάστημα από το Σωματείο, την Ομοσπονδία και το ΚΕΠΕΚ, «δεν υπήρξε εταιρεία που να καταγράφηκαν λιγότερες από τέσσερις σελίδες παραβάσεις».

Αναφέρθηκε ακόμα στις καθυστερήσεις πληρωμών σε δεκάδες χώρους και στην πρακτική να «αξιοποιείται η μισθοδοσία των εργατών ως μέσο εσωτερικού, άτοκου δανεισμού» για τους εργοδότες. «Υπάρχουν περιπτώσεις όπως η «Βιβλιοσυνεργατική», που ενώ έχουν εξαθλιώσει οικονομικά τους εργαζόμενους, συνεχίζουν και δουλεύουν ανενόχλητοι από το κράτος, αυξάνοντας την κερδοφορία τους», κατήγγειλε χαρακτηριστικά.

Το λόγο πήραν εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για δεδουλευμένα ή άλλες διεκδικήσεις. Στη δράση και τη συσπείρωση γύρω από τη Σωματειακή Επιτροπή αναφέρθηκαν εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου».

Στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει αποχή από τις υπερωρίες και τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα, διεκδικώντας 5% αύξηση στους μισθούς τους και επαναφορά των τριετιών, οργανώνοντας συχνές Γενικές Συνελεύσεις, συζητώντας και αποφασίζοντας τα επόμενα βήματά τους.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός