Χωρίς γιατρούς στις εφημερίες αφήνει τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Πειραιά και Νήσων, με την απόφασή της (16.6.2015) για την κατανομή των εφημεριών.
Κατά κανόνα, στις εφημερίες θα προσφέρουν υπηρεσίες περίπου οι μισοί γιατροί σε σχέση με πέρυσι, καθώς – όπως αναφέρεται στην απόφαση – «υποχρεούμαστε να προσαρμόσουμε τις εφημερίες του ιατρικού προσωπικού του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), πρωτίστως με γνώμονα την ασφαλή λειτουργία κάθε μονάδας, αλλά δεσμευόμενοι από τα στενά πλαίσια του εγκεκριμένου προϋπολογισμού».
Ενώ, δηλαδή, η σημερινή συγκυβέρνηση εφαρμόζει κατά γράμμα την άγρια πολιτική λιτότητας της προηγούμενης συγκυβέρνησης, με περίσσεια υποκρισία μιλά και για «ασφαλή λειτουργία κάθε μονάδας».
Στα 25 Κέντρα Υγείας και 37 Περιφερειακά Ιατρεία της δύναμης της 2ης ΥΠΕ, οι εφημερίες ήταν ενεργείς, δηλαδή με παρόντες όλους τους γιατρούς. Για παράδειγμα, στο ΚΥ Καλλονής στη Λέσβο, τρεις γιατροί έκαναν ενεργείς εφημερίες 30 μέρες το χρόνο. Τώρα έχουν εγκριθεί μία ενεργής εφημερία και μία ετοιμότητας (ο γιατρός είναι σε αναμονή εκτός νοσοκομείου). Πέρα απ’ το ότι μειώθηκαν αριθμητικά οι γιατροί στα ΚΥ, όσοι γιατροί κάνουν εφημερία ετοιμότητας, πληρώνονται μόλις με το 30% του ωρομισθίου των γιατρών που κάνουν ενεργή εφημερία.
Σε 21 ΚΥ της δύναμης της 2ης ΥΠΕ, προβλέπονται μία ενεργή εφημερία και μία ετοιμότητας. Αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε εργασιακή εξουθένωση και σωματική κατάρρευση τους γιατρούς, καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να εξετάζουν καθημερινά ασθενείς από 16 έως 24 ώρες, να κάνουν τις επείγουσες ιατρικές εξετάσεις, να εκτελούν το νοσηλευτικό έργο – λόγω έλλειψης προσωπικού – ή να συνοδεύουν περιστατικά που χρειάζονται διακομιδή. Μόνο στα ΚΥ Μυκόνου, Θήρας, Μήλου και Πάρου προβλέπονται δύο ενεργείς εφημερίες και μία ετοιμότητας.