Συνεδρίασε την Πέμπτη 18 Ιούνη το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ – ΟΤΑ.
Οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ είπαν όχι στο νέο μνημόνιο και κάλεσαν σε απεργιακό ξεσηκωμό παντού με την εξαγγελία της συμφωνίας.
Ειδικότερα οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ έθεσαν ολοκληρωμένο πλαίσιο ενάντια τόσο στα σχέδια των λεγόμενων θεσμών όσο και ενάντια στη πρόταση των 47 σελίδων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τόνισαν πως και οι δύο προτάσεις κινούνται στην ίδια λογική και εμπεριέχουν αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα και σε αυτό πρέπει να συγκεντρώσουν την προσοχή τους οι εργαζόμενοι και όχι στο πια είναι χειρότερη απο την άλλη.
Η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που διαπραγματεύεται σκληρά, περιλαμβάνει σωρεία ιδιωτικοποιήσεων (λιμάνια, αεροδρόμια, ΟΣΕ, Δημόσιες εκτάσεις), αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια την επόμενη πενταετία, αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής με συνέπεια περίπου 600 ευρώ επιβάρυνση στο μέσο λαϊκό εισόδημα, περικοπές των μη μισθολογικών «προνομίων» (!!) των δημοσίων υπαλλήλων, βαθμολογική και μισθολογική ωρίμανση απο το δεύτερο εξάμηνο του 2016, νέο μισθολόγιο με βάση τους μισθούς την 31/12/2015, προσλήψεις το 2016 με αναλογία 2/1 (2 θα φεύγουν και θα προσλαμβάνεται 1, αλλά το 70% των προσλήψεων δεν θα αφορά εργατοτεχνικό προσωπικό αλλά ΠΕ κατηγορία).
Την ίδια ώρα το νέο πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμάτων αναδεικνύει τις ΚΟΙΝΣΕΠ ως την μελλοντική μορφή απασχόλησης ενώ παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες τα ΣΔΙΤ καλά κρατούν και προχωρούν σε μια σειρά περιφέρειες (βλέπε Δυτική Μακεδονία, Αιτωλοακαρνανία κ.α.).
Στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων το κείμενο των 47 σελίδων μιλάει για συμβάσεις σύμφωνες με το «εργοδοτικό» Διεθνές Γραφείο Εργασίας και μια πρώτη γεύση την πήραμε από το άρθρο 49 του νόμου Κατρούγκαλου, όπου προκρίνει στην καθαριότητα τις ατομικές συμβάσεις έργου χωρίς δικαιώματα (ΒΑΕ, ανθυγιεινό, μειωμένο ωράριο), αντί της εφαρμογής της υπάρχουσας Συλλογικής Σύμβασης, διατηρώντας ταυτόχρονα την αντεργατική διάταξη για τους συναδέλφους στα 5μηνα ότι δεν ισχύει για αυτούς το εργατικό δίκαιο!!!
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ πρότειναν ότι πρέπει να ξεκινήσουν Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους Δήμους, να συζητηθούν αυτοί οι σχεδιασμοί, να υπάρχει αγωνιστική ετοιμότητα με απεργιακό ξεσηκωμό την μέρα που θα υπάρξει «Συμφωνία».
Επίσης τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί αυτή η μάχη με όλους τους εργαζόμενους. Στη κατεύθυνση αυτή χρειάζεται να είναι όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας τους, γραμμένοι στα σωματεία τους και τα Σωματεία του «Βοήθεια στο Σπίτι», των ΚΔΑΠ και των Κοινωνικών δομών να προσκαλούνται να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου.
Οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές δυνάμεις εξαντλήθηκαν σε μια κοκορομαχία μεταξύ νέου και παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού περί του ποιος είναι ή ήταν πιο κυβερνητικός, με τις δυνάμεις του ΜΕΤΑ να ακολουθούν την γνωστή τακτική «και με την κυβέρνηση και με τους εργάτες», όπως έκαναν και οι προκάτοχοί τους της ΠΑΣΚΕ. Αφού διαφώνησαν με το πλαίσιο που βάλαμε, αρκέστηκαν να συμφωνήσουν μόνο στο ζήτημα της κινητοποίησης την μέρα της εξαγγελίας της συμφωνίας.
Με αυτά τα δεδομένα οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να βγούν μπροστά σε κάθε Δήμο ενημερώνοντας για το τι έρχεται, να πάρουν πρωτοβουλίες με συζητήσεις σε κάθε χώρο, γραφείο το γραφείο, στα γκαράζ, στους κήπους. Να οργανώσουν την ενότητα απο τα κάτω των εργαζομένων, γράφοντας στα σωματεία τους 40.000 συναδέλφους που έρχονται στους Δήμους είτε με συμβάσεις «5μηνα», είτε έργου, είτε ιδιωτικού δικαίου, είτε με «αντίτιμο».