Η γυμναστική είναι ένα άθλημα ιδιαίτερα αγαπητό στις νεαρές παιδικές ηλικίες, που αποτελεί βάση για αρκετά άλλα αθλήματα και επιπλέον έχει φέρει και αρκετές επιτυχίες στη χώρα μας. Ωστόσο η πολιτεία όχι μόνο δεν το ενισχύει αλλά αντίθετα το οδηγεί -όπως και γενικότερα τον αθλητισμό- στην καταστροφή, μέσω της εμπορευματοποίησης. Στην επίσκεψή μας στο Περιστέρι ήρθαμε σε επαφή με τον πρόεδρο του Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου Περιστερίου Ενόργανης Γυμναστικής «Ειρήνη» Θανάση Σταθόπουλο. Ο Θ. Σταθόπουλος έχει και άλλες ιδιότητες. Είναι γενικός γραμματέας της Αθλητικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (παλιός αθλητής, προπονητής Εθνικής Ομάδας Ενόργανης Γυμναστικής, καθηγητής Σωματικής Αγωγής.)
Άθλια η κατάσταση των σωματείων της γυμναστικής
Το Σωματείο «Ειρήνη» δίνει τη δυνατότητα άθλησης σε πάνω από 600 παιδιά, πολλά από αυτά γυμνάζονται χωρίς να πληρώνουν γιατί η οικογένεια δεν έχει τη δυνατότητα.
«Το σωματείο μας ξεκίνησε το 1986, ο χώρος αυτός που βλέπεις μας έχει παραχωρηθεί από το δήμο γι’ αυτό έχουμε και τη δυνατότητα να μην παίρνουμε χρήματα από πολλά παιδιά». Όπως μας αναφέρει, η κατάσταση σήμερα και στη γυμναστική είναι τραγική. «Προσπαθούμε να την κρατήσουμε για να μη διαλυθεί», μας λέει και σημειώνει πως υπάρχει μεγάλη προσέλευση παιδιών στο άθλημα, οι συνδρομές των οποίων κρατούν ζωντανά τα σωματεία. «Εξετάζουμε την οικονομική κατάσταση της οικογένειας του παιδιού γιατί π.χ. έχουμε γονείς που πληρώνουν 10 ευρώ το μήνα ή 20 ευρώ το μήνα και γονείς που δεν πληρώνουν καθόλου», τονίζει ο Θ. Σταθόπουλος. Δυστυχώς, η συνδρομή αποτελεί μονόδρομο καθώς τα πράγματα τα τελευταία χρόνια έχουν χειροτερέψει. «Τη δεκαετία του ’80, που ήσουνα εσύ τεχνικός σύμβουλος στο ΣΕΓΑΣ είχες επιβάλει το θεσμό του σωματειακού προπονητή, ο οποίος πληρωνόταν απευθείας από την ομοσπονδία. Σήμερα όταν εγώ θέλω για το σύλλογό μου 4, 5 ή 6 προπονητές για τις διάφορες κατηγορίες και δεν έχω καμία βοήθεια από το κράτος, τι θέλεις να κάνω; Αναγκάζομαι να απευθυνθώ στους γονείς για να καλύψω τα έξοδα, τους μισθούς των προπονητών».
Τραγικές οι συνθήκες για τους πρωταθλητές
Η γυμναστική και η κολύμβηση ενδείκνυνται για μικρές ηλικίες 4,5 και 6 ετών. Το πρόβλημά όμως αυτή τη στιγμή για την Ομοσπονδία είναι οι αθλητές υψηλού επιπέδου. Η αγωνία είναι πώς θα τους κρατήσουν για να μην τα παρατήσουν. Το άθλημα αντιμετωπίζει τρομερά οικονομικά προβλήματα. Π.χ. στον Άγ. Κοσμά εκεί που γυμνάζεται η Εθνική μας Ομάδα, δηλαδή στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο που έγινε για τη γυμναστική, η Ομοσπονδία αναγκάζεται να πληρώνει το ρεύμα.
Ένα δεύτερο ζήτημα, πολύ σοβαρό, είναι ότι η Ομοσπονδία πληρώνει 150 ευρώ το μήνα για το κάθε δωμάτιο όπου μένουν οι αθλητές της. Ένα τρίτο ζήτημα, μεγάλο, είναι τα ελάχιστα οδοιπορικά που δίνονται στους αθλητές που είναι παγκοσμίου και ολυμπιακού επιπέδου. «Πονοκέφαλο» αποτελεί και η επικείμενη πώληση του Άγ. Κοσμά, με την ανησυχία των ανθρώπων της γυμναστικής να εστιάζεται στο ποιος θα πληρώσει τα μεταφορικά για το ΟΑΚΑ, εάν και εφόσον εγκριθεί η μεταστέγαση, αλλά και τα ενοίκια για να μείνουν οι αθλητές στους ξενώνες του. Ερωτήματα υπάρχουν επίσης σχετικά με το πού θα γυμνάζονται οι αθλητές καθώς υπάρχει το κλειστό γυμναστήριο το οποίο είναι λυόμενη κατασκευή, όμως χρειάζονται χρήματα για τη διάλυσή του και την επανασυναρμολόγησή του και, το κυριότερο, θα πρέπει να βρεθεί χώρος για την τοποθέτηση.
Ψίχουλα για την ανάπτυξη του αθλήματος
Η κουβέντα για ανάπτυξη του αθλήματος μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να θεωρηθεί, γιατί από τότε που σταμάτησε εδώ και δύο χρόνια ο θεσμός του σωματειακού προπονητή, τα σωματεία δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν το άθλημα σε βάθος.
Ο προϋπολογισμός της Ομοσπονδίας έχει μειωθεί γύρω στο 50% και πλέον είναι μόλις 1,1 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχει λάβει 800.000 ευρώ και περιμένει άλλες 300.000 ευρώ, ωστόσο αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν καθώς 430.000 ευρώ πηγαίνουν στους μισθούς των 21 υπαλλήλων. Άρα για την ανάπτυξη του αθλήματος μένουν ψίχουλα.
*Ο Νίκος Γεωργόπουλος είναι πρώην πρωταθλητής του στίβου και πρώην τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ