Με αφορμή την καπιταλιστική κρίση κι επικαλούμενοι ιδιαίτερα τις «παρενέργειες» από τα capital controls, βιομήχανοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Μετάλλου στο Βόλο, κλιμακώνουν το τελευταίο διάστημα την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους. Σε αγωνιστική απάντηση καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», που ξεκίνησε άμεσα δράση για την οργάνωση της πάλης. Συγκεκριμένα:
- Στη «Sovel Ελληνική Εταιρεία Επεξεργασίας Χάλυβος ΑΕ», θυγατρική του ομίλου «Βιοχάλκο», που εδρεύει στον Αλμυρό, η εργοδοσία έθεσε σε διαθεσιμότητα τους 350 εργαζόμενους από προχτές Δευτέρα και για τρεις βδομάδες. Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της εταιρείας ότι μετά από αυτό το διάστημα θα επιστρέψουν κανονικά στη δουλειά, οι εργαζόμενοι αγωνιούν για τις θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα φοβούνται ότι μπορεί να υποστούν νέες απώλειες στο εισόδημά τους με το που θα ξαναπιάσουν δουλειά. Και τούτο διότι υπάρχει «κακό προηγούμενο», καθώς το Μάρτη του 2013, όταν επέστρεψαν στην εργασία τους μετά από ένα μήνα διαθεσιμότητας, η εργοδοσία τούς ανάγκασε να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας που προέβλεπαν μείωση των μισθών κατά 15%. Οι μειώσεις εκείνες είχαν χαρακτηριστεί, τότε, «προσωρινές», αλλά παραμένουν σε ισχύ μέχρι και τώρα. Να σημειώσουμε ότι η «Sovel» είχε απολύσει 15 εργαζόμενους τον περασμένο Ιούλη, λίγο μετά την ανακοίνωση της εταιρείας «ΣΙΔΕΝΟΡ» (στην οποία ανήκει και η «Sovel») για τη διασυνοριακή συγχώνευσή της με την «ΩΣΗ Viohalco SA».
- Ανάλογη επίθεση της εργοδοσίας στους εργαζόμενους εκδηλώνεται και σε άλλες μεγάλες χαλυβουργίες, όπως π .χ. στη «Χαλυβουργική», το εργοστάσιο της οποίας είναι κλειστό από τον Ιούνη του 2012 και η εταιρεία απολύει με νέο πρόγραμμα «εθελούσιας αποχώρησης». Αλλά και στη «Χαλυβουργία Ελλάδος» του Μάνεση, που έχει κλείσει το εργοστάσιο του Ασπροπύργου από το Φλεβάρη του 2014, ενώ η διοίκηση της βιομηχανίας διαρρέει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περαιτέρω περιορισμό της δραστηριότητάς της, έχοντας ήδη μειώσει τους μισθούς κατά 12% από τις αρχές του 2015 στο εργοστάσιο του Βόλου.
- Στην επιχείριση μεταλλικών και μηχανουργικών κατασκευών «ΒΕΜΕΚΕΠ», που εδρεύει στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, οι 220 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας από την αρχή της προηγούμενης βδομάδας και μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2015. Προχτές το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων – σχετικό κάλεσμα είχε απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας – που αποφάσισε, ως πρώτη απάντηση, να γίνουν 2ωρες στάσεις εργασίας από τις 12 μ . έως τις 2 μ.μ., από αύριο Πέμπτη μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη. Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, «η εταιρεία επικαλείται μείωση εργασιών, αλλά ουσιαστικά κάνει πρόβα για να εφαρμόσει νέες εργασιακές σχέσεις που θα είναι γκιλοτίνα για τους εργαζόμενους. Δεν πρόκειται να σταματήσει σε αυτό το μέτρο, παρά μόνο εάν οι εργαζόμενοι δείξουν την αντίθεσή τους με αποφασιστικό τρόπο».
- Στην εταιρεία «Λεβεντέρης» (παράγει σύρμα, συρματόσχοινα κ.ά.), οι 40 εργαζόμενοι, για 4η συνεχή χρονιά, έχουν τεθεί από τον εργοδότη σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, η οποία διαρκεί τους 9 από τους 12 μήνες του χρόνου. Με αγωνιστική παρέμβαση του επιχειρησιακού σωματείου, στις 26 του περασμένου Ιούνη υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ του σωματείου, της εργοδοσίας και της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία προέβλεπε την άρση της εκ περιτροπής εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων από 17 Αυγούστου 2015. Ομως η εργοδοσία, επικαλούμενη τα capital controls, δεν τήρησε τη συμφωνία που υπέγραψε. Αμεση ήταν η απάντηση του σωματείου, που οργάνωσε στάση εργασίας την περασμένη Πέμπτη και συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου, στην οποία παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, Κ. Στεργίου, δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κι εκπρόσωποι άλλων φορέων της περιοχής.
- Στην «Κιολεϊδης», τέλος, οι 60 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Φλεβάρη και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την 1η Ιούλη.