Με την αγωνία αν θα γίνουν δεκτά τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ζουν χιλιάδες εργατικές – λαϊκές οικογένειες, αφού την Τρίτη 1 Σεπτέμβρη – θεωρητικά – ξεκινά η λειτουργία τους για τη χρονιά 2015 – 2016. Παρ’ όλα αυτά όλα είναι στον αέρα, με δεδομένο ότι φέτος αναμένεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι θέσεις οι οποίες αφορούν το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (δεν υπάρχουν τροφεία), αλλά και τους παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν οι ίδιοι οι δήμοι (επιβάλλονται τροφεία).
Κάποιες προβλέψεις κάνουν λόγο για περίπου 80.000 παιδιά που θα φιλοξενηθούν δωρεάν μέσω ΕΣΠΑ σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ. Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα, επισημαίνει πως οι προσφερόμενες θέσεις ίσα – ίσα που ξεπερνούν τις 100.000.
Ακόμα και αυτός ο αριθμός, όμως, αναμένεται να πέσει αισθητά, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει το «ξεκαθάρισμα» σε αιτήσεις που έχουν ταχυδρομηθεί, αλλά και σε δομές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πέρυσι οι αιτήσεις παιδιών έφτασαν τις 112.282 και ως «έγκυρες» θεωρήθηκαν 97.629. Στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ – ΜΕΑ τελικά μπήκαν 74.912 βρέφη και παιδιά.
Ετσι, παρά τα ευχολόγια του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, που έλεγε πριν μερικές εβδομάδες στη Βουλή πως «καλό θα ήταν κάποια στιγμή να φτάσουμε στις 125.000 παιδιά», για φέτος τα 184 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν φτάνουν για περίπου 80.000 παιδιά.
Ακόμα και η ίδια η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που έχει αφήσει στη μοίρα τους τις κοινωνικές δομές, συμβαδίζοντας με τις κυβερνητικές πολιτικές τόσο των προηγούμενων όσο και της νυν κυβέρνησης, επεσήμανε πως πρέπει να αυξηθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός του προγράμματος σε 250 εκατομμύρια ευρώ για τη σχολική χρονιά 2015 – 2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ .
Σε όλο αυτό το κλίμα, λοιπόν, ήδη υπάρχουν δήμοι που ζητούν από τα λαϊκά στρώματα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, καθώς «μόνο έτσι», όπως τονίζουν, θα μπορούν να λειτουργήσουν τους σταθμούς και να κρατήσουν και το προσωπικό. Από την άλλη, είναι δεδομένο πως λόγω υποχρηματοδότησης οι υπάρχοντες παιδικοί σταθμοί θα υπολειτουργήσουν όταν θα ανοίξουν, αφού είναι γνωστά τα προβλήματα με τις προσλήψεις προσωπικού, που γίνονται με τεράστιες καθυστερήσεις.