Να καθησυχάσει και να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, ενόψει της λαίλαπας που ετοιμάζεται να εξαπολύσει σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά, επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, με αφορμή την πρώτη συνάντηση που είχε την Τρίτη 29 Σεπτέμβρη με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές ενώσεις, μετά την ανάληψη εκ νέου των καθηκόντων του.
Σε πλήρη αντιδιαστολή με το τεχνητό κλίμα «κοινωνικού διαλόγου» και «συνεννόησης» που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία αναμονή και καμία ανοχή. Να προετοιμαστούν για σκληρό απεργιακό αγώνα, να οργανώσουν από τα κάτω την πάλη τους, για να αποτρέψουν τα επώδυνα μέτρα που έρχονται και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αντεπίθεσης.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαιρέτισε την παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ μέχρι το τέλος του έτους, που επί της ουσίας παρατείνει την ΠΥΣ του 2012 με την οποία καταργήθηκε η ισχύουσα τότε Εθνική Σύμβαση και μειώθηκαν οι κατώτεροι μισθοί κατά 22% και 32% στους νέους. Όπως σημείωσε ο υπουργός, αυτό δίνει τη δυνατότητα μέχρι το τέλος του χρόνου να νομοθετήσει η κυβέρνηση, ώστε «να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων»!
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια τακτική που κράτησε τους πρώτους 7 μήνες του έτους, που ενώ υποσχόταν ότι θα φέρει νόμο που θα καταργεί τις «μνημονιακές» αντεργατικές παρεμβάσεις των προηγούμενων ετών, τελικά κατέληξε να υπογράψει το 3ο μνημόνιο, που περιέχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.
Η ευρωπαϊκή «κανονικότητα» είναι «θηλιά» για τους εργαζόμενους
Επιδιώκοντας να συγκαλύψει αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση υπόσχεται πάλι ότι θα επαναφέρει τις «συλλογικές διαπραγματεύσεις», χωρίς βέβαια να δεσμεύεται για επαναφορά των μισθών και των συμβάσεων και την ίδια στιγμή τα παραπέμπει όλα στο «διάλογο» με τους δανειστές, με τη μεσολάβηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτά τα πλαίσια ο Γ. Κατρούγκαλος θα έχει συνάντηση με το γενικό διευθυντή της ΔΟΕ και στις 12 Οκτώβρη με την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αυτό που θέλει να κρύψει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει χρόνο, είναι ότι το πλαίσιο των ανατροπών είναι συμφωνημένο με τους ίδιους που τώρα λέει ότι θα διαπραγματευθεί! Δηλαδή, με την ΕΕ και τους μεγαλοεργοδότες, για τους οποίους ετοιμάζεται να νομοθετήσει νέες ανατροπές στις ομαδικές απολύσεις και στο συνδικαλιστικό νόμο (προϋποθέσεις προκήρυξης απεργίας), αλλά και τη νομιμοποίηση των σαρωτικών ανατροπών που έχουν υποστεί οι εργασιακές σχέσεις τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης.
Κι ενώ η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους δεν κρύβεται με τίποτα, ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί και αναγάγει την ΕΕ σε πρότυπο, εκθειάζοντας την «ευρωπαϊκή κανονικότητα» στις εργασιακές σχέσεις. Όμως αυτή η «κανονικότητα» είναι που έδωσε το έναυσμα να εφαρμοστούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις και να μειωθούν οι μισθοί.
Πολύ δε περισσότερο που οι εργαζόμενοι στη Ρώμη, το Παρίσι και τη Μαδρίτη, χώρες που ο υπουργός στη δήλωσή του έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση, βρίσκονται και αυτοί κατάφατσα με τεράστιες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και μάλιστα χωρίς να έχουν μνημόνια. Για παράδειγμα, στην Ιταλία νομοθετήθηκαν την περασμένη άνοιξη μέτρα διευκόλυνσης των απολύσεων, ενώ στη Γαλλία, μόνο φέτος, πέρασαν νόμοι που προβλέπουν μεγαλύτερη απελευθέρωση στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
Το «ρυθμό» δίνει ο Γιούνκερ
Την «κανονικότητα» αυτή, πέρα για πέρα αντεργατική, σκοπεύει να φέρει στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και η Κομισιόν, όπως διαβεβαίωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο συνέδριο της ITUC, που εκφράζει τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό σε επίπεδο ΕΕ.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, «εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προτείνουμε την άνοιξη του 2016 έναν πυλώνα ελάχιστων κοινών εργασιακών δικαιωμάτων, ένα προστατευτικό δίχτυ στην αγορά εργασίας», προσθέτοντας πως θα υπάρξουν κανόνες σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, που δεν θα «προσαρμόζονται επί το δυσμενέστερο» για τους εργαζόμενους.
Πρακτικά, δηλαδή, κατεύθυνση της ΕΕ αποτελεί ένα πλέγμα νόμων που θα διασφαλίζει το κατώτατο σημείο των εργασιακών δικαιωμάτων, γεγονός που σύμφωνα με τον Γιούνκερ θα συμβάλει «στη σύγκλιση όσον αφορά τη σφαίρα της απασχόλησης στην Ευρώπη», φυσικά προς τα κάτω, προς το χειρότερο.
Από αυτή την άποψη ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, μετά το τέλος της συνάντησης κάλεσε την εργατική τάξη «να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση». «Ειδικά στο Ασφαλιστικό, σημείωσε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, ετοιμάζουν βάρβαρα μέτρα. Ιδιαίτερα για τη νέα γενιά οι ανατροπές θα ισοπεδώσουν ό,τι έχει απομείνει. Το ΠΑΜΕ δεν θα δώσει καμία ανοχή. Οι εργαζόμενοι πρέπει άμεσα να ετοιμαστούν για σκληρό απεργιακό αγώνα και να οργανώσουν την πάλη τους».
Το κάλεσμα αυτό του ΠΑΜΕ γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο καθώς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, συμβάλλοντας και αυτή από τη μεριά της στο κλίμα αναμονής και δημιουργώντας εκ νέου αυταπάτες, μετά από οκτώ μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, ζήτησε «να αλλάξει το ανθρωποκτόνο μείγμα πολιτικής» της κυβέρνησης!