Το αυτοβιογραφικό έργο της Δήμητρας Πέτρουλα «Πού ‘ναι η μάνα σου μωρή;», το οποίο διασκεύασε για το θέατρο η Σοφία Αδαμίδου, θα ανέβει στη σκηνή LAB του θεάτρου «Σημείο» (Χαρ. Τρικούπη 10, Καλλιθέα, τηλέφωνο: 210922 9579), στις αρχές Δεκέμβρη, σε σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια και φωτισμούς Ένκε Φεζολλάρι, με την Βέρα Κρούσκα. Τα σκηνικά – κοστούμια είναι της Χριστίνας Κωστέα. Παίζουν επίσης: Αγάπη Παπαθανασιάδου και Ορνέλλα Λούτη. Φωτογραφίες Κική Παπαδοπούλου.
Αντιμέτωποι με την Ιστορία. Μια γυναίκα ή μάλλον μια ψυχή ή καλύτερα ένα παιδί βιώνει τον Εμφύλιο. Ζει την αγριότητα και την ωμότητα ενός σκληρού πολέμου. Ενηλικιώνεται βίαια και αποτρόπαια ζώντας 31 σφαγές των ανθρώπων της από ντόπιους Χίτες, πρώην συνεργάτες των ναζί και μετέπειτα διώκτες των κομμουνιστών που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση…
Το «Πού ‘ναι η μάνα σου μωρή;» αποτελεί μια εκ βαθέων προσωπική μαρτυρία και συγχρόνως ένα ιστορικό ντοκουμέντο με αληθινά γεγονότα και υπαρκτά ονόματα. Σ’ αυτήν την προσωπική τραγωδία αντικατοπτρίζεται όλη η ιστορία της Ελλάδας, που βίωσε μια από τις πιο ζοφερές περιόδους στην ιστορία της. Η Βέρα Κρούσκα, με τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Ένκε Φεζολλάρι, ενσαρκώνει την ηρωίδα του βιβλίου, έχοντας στο πλευρό της την Αγάπη Παπαθανασιάδου και την Ορνέλλα Λούτη, οι οποίες δρουν σαν ένα είδος χορικού, αγγίζουν τις σκληρές και συνάμα συγκινητικές σελίδες-γεγονότα που έζησε η ίδια η Δήμητρα Πέτρουλα, κόρη του Σωτήρη Πέτρουλα. Και θεία του άλλου Σωτήρη Πέτρουλα που σκότωσαν το 1965, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Νεολαίας Λαμπράκη. Καπετάνιος του ΕΛΑΣ ο πατέρας της. Κομμουνιστής. Και γι’ αυτό του ξεκλήρισαν την οικογένεια.
Ένα κοριτσάκι τριών χρονών να γυρίζει πάνω στα πτώματα και να θηλάζει το στήθος της σκοτωμένης του μητέρας. Εμφύλιος. Κτηνωδίες. Κτηνωδίες που γίνονταν στην αυλή μας, κτηνωδίες που γίνονται στην πόρτα μας, στη Συρία, στην Αφρική, παντού… Εγκλήματα χωρίς καταδίκη. Παιδιά που δεν έζησαν παιδικά χρόνια, που γέρασαν στο βυζί της μάνας τους. Άνθρωποι που είχαν ιδανικά και πολεμούσαν για ν’ αλλάξει ο κόσμος.