Βρετανικά βομβαρδιστικά στην Κύπρο πριν ξεκινήσουν τις επιδρομές στη Συρία
Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των τρομοκρατών του «Ισλαμικού Κράτους», που ίδιοι οι ιμπεριαλιστές δημιούργησαν για να προωθήσουν τα σχέδιά τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ώστε τα μονοπώλιά τους να ελέγξουν τον πλούτο και τις αγορές, η συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία και τη δράση στην επέμβαση στη Συρία.
Το βρετανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έναρξη βρετανικών επιδρομών στη Συρία με 397 ψήφους υπέρ (και από τα δύο μεγάλα κόμματα) έναντι 223 κατά, μεταξύ αυτών και ο νέος ηγέτης των Εργατικών, Τζ. Κόρμπιν, για διαδικαστικούς λόγους, που όμως είχε ταχθεί υπέρ της κατά συνείδηση ψηφοφορίας. Λίγη ώρα μετά, τέσσερα βρετανικά βομβαρδιστικά (τύπων Τornado και Τyphoon) απογειώθηκαν από τη βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου και βομβάρδισαν, όπως ανέφεραν, έξι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τζιχαντιστών στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ.
Και η Γερμανία προωθεί την αποστολή γερμανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου Tornado, μία φρεγάτα, ένα αεροπλάνο που θα ανεφοδιάζει με καύσιμα τα συμμαχικά αεροσκάφη στον αέρα και έως και 1.200 στρατιωτικούς, που παρουσιάζει ως «επιμελητηριακή συνδρομή στους Γάλλους και άλλους συμμάχους». Σήμερα, η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή αναμένεται να ψηφίσει για την έγκριση της αποστολής, που σηματοδοτεί την ενεργότερη συμμετοχή του γερμανικού ιμπεριαλισμού στις επεμβάσεις.
Παράλληλα και οι Ρώσοι εμφανίζονται (σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους) έτοιμοι να δημιουργήσουν και δεύτερη μεγάλη αεροπορική βάση στην κεντρική Συρία, διευρύνοντας τις εγκαταστάσεις τους και αυξάνοντας τους διαδρόμους προσγείωσης – απογείωσης στη βάση Shaayrat. Στο μεταξύ, ολοκλήρωσαν τις (επί ένα 15θήμερο) στρατιωτικές ασκήσεις με το συριακό στρατό στην επαρχία της Λατάκειας, προετοιμάζοντας επιχείρηση για την ανακατάληψη περιοχών της επαρχίας Ιντλίμπ που ελέγχεται από τζιχαντιστές. Επιπλέον, η Ρωσία προχώρησε χτες και σε ανάπτυξη ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων «S-300» σε στρατηγικές περιοχές του Ιράν, στο πλαίσιο διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας.
«Χειροκροτώ τις αποφάσεις που αναλήφθηκαν από τη Βρετανία και τη Γερμανία, που αποδεικνύουν την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας» δήλωσε χτες στο CBS ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας πως μολονότι οι ΗΠΑ αυξάνουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους «για να καταπολεμήσουν το «Ισλαμικό Κράτος», δε θα ακολουθήσουν το μοντέλο της εισβολής στο Ιράκ, με τάγματα που να μετακινούνται μέσα στην έρημο».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που αναμένεται σήμερα στην Αθήνα έπειτα από τα ταξίδια του σε Βελιγράδι και Λευκωσία, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πάταξη των τζιχαντιστών «σε μήνες», εφόσον υπάρξει αφενός εκεχειρία στη Συρία μεταξύ συριακού στρατού και «μετριοπαθών» αντικυβερνητικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης. Αφετέρου εκτίμησε ως απαραίτητες «χερσαίες επιχειρήσεις από συριακές και αραβικές δυνάμεις κατά του Νταές» (αραβικό ακρωνύμιο του «Ισλαμικού Κράτους») τονίζοντας: «Χωρίς τη δυνατότητα να βρούμε χερσαία στρατεύματα έτοιμα να αντιταχθούν στο Νταές, δε θα μπορέσουμε να κερδίσουμε πλήρως τη σύγκρουση αυτή μόνο με τα αεροπορικά πλήγματα». Διευκρίνισε, πάντως, ότι σε αυτές τις δυνάμεις δε συνυπολογίζει τους δεκάδες νέους κομάντος που στέλνουν οι ΗΠΑ για να ενισχύσουν τους 50 (όπως ισχυρίζονται) που βρίσκονται ήδη στη Συρία, προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις απελευθέρωσης ομήρων, δολοφονίας ηγετικών στελεχών των τζιχαντιστών, συλλογή πληροφοριών κατασκοπείας κ.λπ. Και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ μαζί με τη Ρωσία και άλλους θα πάνε να πολεμήσουν το Νταές… Φανταστείτε μόνο με ποια ταχύτητα θα εξαλειφόταν η μάστιγα αυτή, κυριολεκτικά μέσα σε διάστημα μηνών, αν είμαστε ικανοί να φτάσουμε σ’ αυτή την πολιτική διευθέτηση».
Το ίδιο 24ωρο, στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαιρέτισε την έναρξη βρετανικών επιδρομών στη Συρία, «αλλά και κάθε ανάληψη δράσης που έχει στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση του ΙΚ…». Νωρίτερα, βέβαια, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε επαναλάβει το αίτημά του για διεθνές «μέτωπο σαν μία ισχυρή γροθιά κατά των τρομοκρατών στη Συρία», μην παραλείποντας αιχμές κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους…
Στο Παρίσι, ο Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε τις πρώτες βρετανικές αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς τη «νέα απάντηση στην έκκληση για αλληλεγγύη των Ευρωπαίων».
Στο Βερολίνο, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντε Λέγερν, προτού αναχωρήσει για την Αγκυρα (με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στη Συρία και στο μέτωπο κατά των τζιχαντιστών), αναφέρθηκε στη γερμανική στρατιωτική συνδρομή, υποστηρίζοντας ότι θα έχει τρεις συγκεκριμένες αποστολές: α) παροχή πληροφοριών κατασκοπείας στους συμμάχους τους, δορυφορικά και από αέρος, β) παροχή επιμελητηριακής υποστήριξης όπως εναέριος ανεφοδιασμός συμμαχικών αεροσκαφών και γ) προστασία των γαλλικών ναυτικών επιχειρήσεων.
- Η δημοσιοποίηση βίντεο των τζιχαντιστών που καταγράφουν τον αποκεφαλισμό Τσετσένου που είχαν κατηγορήσει για κατασκοπεία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «όποιος σκότωσε εκείνον τον άνδρα… δε θα ζήσει για πολύ».