Θέμα χρόνου είναι η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Ειδομένη όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι τουλάχιστον 2000 μετανάστες, σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα, αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.
«Το θέμα θα λήξει τις επόμενες μέρες. Δεν μπορώ να σας πω σε μία ή δύο, αλλά δεν θα είναι και σε 10-15», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον «ΣΚΑΪ».
Ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια να μην χρησιμοποιηθεί βία δεν μπορεί να κρατάει στο διηνεκές και «επομένως είναι πιθανό κάποιοι άνθρωποι να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν με μια λελογισμένη βία», όπως ανέφερε προκλητικά. Παρέκαμψε βεβαίως το γεγονός ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστολή το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Είπε ακόμα ότι στην περιοχή πηγαίνουν αστυνομικές δυνάμεις για να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες ενώ ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι κανείς μετανάστης δεν θα περάσει τα σύνορα.
Όπως είπε οι λύσεις που υπάρχουν για τους μετανάστες είναι η υποβολή αιτήματος ασύλου, η οικειοθελής επιστροφή και η αναγκαστική επιστροφή όσων έχουν λήξει τα έγγραφα τους.
Το κλίμα της αστυνομικής επέμβασης καλλιεργείται συστηματικά εδώ και μέρες με την βοήθεια της τοπικής διοίκησης. Η πρόεδρος της Κοινότητας Ειδομένης ζήτησε σήμερα την ένταση της αστυνόμευσης ενώ τις προηγούμενες μέρες έκανε λόγο για κινητοποιήσεις, προειδοποιώντας ότι θα εμποδίζονται τα λεωφορεία να φτάνουν στην περιοχή.
Ο δήμαρχος Παιονίας από την πλευρά του έκανε εμπρηστικές δηλώσεις, λέγοντας ότι «θα γίνει πόλεμος».
Επιπλέον, κλιμακώνεται η πίεση των πολυεθνικών (COSCO κ.ά.), μεγαλοεπιχειρηματιών και επιχειρηματικών φορέων για να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή η οποία έκλεισε από τις 19 Νοέμβρη και να ξεκινήσει και πάλι η εισαγωγή και εξαγωγή των εμπορευμάτων.
Στο μεταξύ, και σύμφωνα με την Κομμισιόν την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να φτάσει στην Ειδομένη το κλιμάκιο του Frontex, ενώ ήδη από την περασμένη Παρασκευή έχουν εγκατασταθεί δύο λυόμενες κατασκευές για τον εξοπλισμό τους.
Ο Γιάννης Μουζάλας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει τη Frontex αλλά υπό τον έλεγχο της ελληνικής αστυνομίας, ενώ, όπως είπε, η κυβέρνηση ζήτησε 1600 άνδρες της Frontex και έχουν έρθει περίπου 170.
Στο μεταξύ άλλοι 2.276 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά προερχόμενοι από την Λέσβο και την Χίο.