Ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο οι πολυεθνικές του φαρμάκου δοκιμάζουν τα σκευάσματά τους πριν τα διοχετεύσουν στην αγορά, προκαλεί η είδηση ότι ένας άνθρωπος έμεινε «εγκεφαλικά νεκρός» και πέντε ακόμη μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, σε κρίσιμη κατάσταση μετά από αποτυχημένη δοκιμή φαρμάκου σε εργαστήριο της Γαλλίας.
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Γαλλίας Μαρισόλ Τουρέν, συνολικά 90 εθελοντές ηλικίας από 28 ως 49 ετών, συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή για λογαριασμό πορτογαλικής φαρμακευτικής εταιρείας και είχαν λάβει το συγκεκριμένο πειραματικό φάρμακο.
Οι έξι που κινδυνεύει πλέον η ζωή τους, μετείχαν σε μια ομάδα που είχε λάβει πολλές φορές το συγκεκριμένο σκεύασμα, σε διάφορες δοσολογίες. Η υπουργός Υγείας προσπάθησε, ωστόσο, να υποβιβάσει τη σημασία του περιστατικού, λέγοντας ότι είναι «πρωτοφανές» στα χρονικά στη Γαλλία και ότι δε γνωρίζει κανένα άλλο «συγκρίσιμο περιστατικό».
Πριν χορηγηθεί σε ανθρώπους, το φάρμακο είχε δοκιμαστεί σε ζώα. Αν και η Γαλλίδα υπουργός Υγείας, διέψευσε ότι το πειραματικό φάρμακο ήταν ένα παυσίπονο που περιείχε κάνναβη ή παράγωγά της, επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η σύστασή του επηρεάζει το ενδοκανναβινοειδές σύστημα του ανθρώπου και ότι παρασκευάστηκε για την καταπολέμηση του άγχους και άλλων προβλημάτων στη διάθεση.
Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, οι τέσσερις από τους πέντε εθελοντές παρουσιάζουν «νευρολογικές διαταραχές» και οι τρεις από αυτούς κινδυνεύουν με «μη αναστρέψιμη αναπηρία». Ο έκτος από τους νοσηλευόμενους δεν παρουσιάζει συμπτώματα, όμως «παρακολουθείται στενά».
Οι γιατροί δεν μπορούν ακόμα να διευκρινίσουν αν οι παρενέργειες προήλθαν από τη σύσταση του φαρμάκου ή αν φταίει η υψηλή δοσοληψία.
Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι τη δοκιμή είχε αναλάβει από το καλοκαίρι ένα ιδιωτικό κέντρο ιατρικών ερευνών, για λογαριασμό της εταιρείας που παρασκεύασε το φάρμακο. Η εταιρεία αυτή πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές για διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες.
Για αυτές τις δοκιμές, απαιτείται στη Γαλλία η έγκριση των υγειονομικών αρχών. Γίνονται αρχικά σε υγιείς εθελοντές, κατόπιν σε περιορισμένο αριθμό ασθενών και, σε τρίτη φάση, σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ασθενείς. Κάθε χρόνο χιλιάδες εθελοντές, πολύ συχνά φοιτητές που προσπαθούν να βρουν χρήματα για τις σπουδές τους, συμμετέχουν σε τέτοιες κλινικές δοκιμές.