Παρασκηνιακά μαγειρέματα πριν από το συνέδριο της ΓΣΕΕ Οι ταξικές δυνάμεις αποκάλυψαν τις μεθοδεύσεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού πίσω από την πλάτη των εργαζομένων



Την ώρα που οι ταξικές δυνάμεις στα Γιάννενα προετοίμαζαν την απεργία στις 4 Φλεβάρη (φωτ.), ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός μηχανορραφούσε πίσω από τις πλάτες των εργαζομένωνΤην ακύρωση του νόθου αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, που επιχείρησαν να εκλέξουν με παράτυπο τρόπο οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του, την περασμένη Δευτέρα, ύστερα από παρέμβαση των συνδικαλιστών που εκλέγονται με τη στήριξη του ΠΑΜΕ.

 Η εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΓΣΕΕ προϋποθέτει τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων των σωματείων τα οποία εκπροσωπούνται στο τριτοβάθμιο όργανο μέσα από το Εργατικό Κέντρο και όχι μέσα από τις κλαδικές τους Ομοσπονδίες. Πριν από τη Γενική Συνέλευση, χρειάζεται να προηγηθεί η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος σε αυτή.

Μεθοδεύσεις εν κρυπτώ

Στην περίπτωση, όμως, του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων ούτε συγκλήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο ούτε έγινε νομιμοποίηση των αντιπροσώπων ούτε συνήλθε η Γενική τους Συνέλευση. Αντί για τα παραπάνω, ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής γραμματέας υπογράφουν ένα πρακτικό, σύμφωνα με το οποίο αντιπρόσωπος εξελέγη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, σε μια διαδικασία που υποτίθεται ότι έλαβε χώρα στις 3 Φλεβάρη, παραμονές της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεδρίαση του ΔΣ και νομιμοποίηση των αντιπροσώπων!

Μάλιστα, στη μεθόδευση αυτή παρέκαμψαν τον γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, που είναι συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, αλλά και την πλειοψηφία της διοίκησης, 7 από τα 13 μέλη της οποίας κατήγγειλαν πως δεν είχαν καμία ενημέρωση. Η όποια διαδικασία, αν ποτέ υπήρξε τέτοια στην πραγματικότητα και όχι μόνο στα χαρτιά, έγινε εν αγνοία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και βέβαια πίσω από την πλάτη των εργαζομένων της περιοχής.

Είναι φανερό ότι ο λόγος για τον οποίο οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές κατέφυγαν στην παραπάνω μεθόδευση, είναι η πρεμούρα τους να εξασφαλίσουν την εκλογή του αντιπροσώπου. Οταν αποκαλύφθηκαν τα παραπάνω, την περασμένη Δευτέρα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου έθεσαν ζήτημα ακύρωσης της εκλογής του αντιπροσώπου, απόφαση που πάρθηκε τελικά κατά πλειοψηφία. Οι πρωταγωνιστές της μεθόδευσης επιχείρησαν να προκαλέσουν ένταση στη συνεδρίαση, καλώντας ακόμα και την Αστυνομία, χωρίς να καταφέρουν να τη διαλύσουν.

Μετράνε «κουκιά» στην Κέρκυρα

Σε τακτική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του έχει καλέσει και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας για τις 24 Φλεβάρη, χωρίς ωστόσο να κάνει σαφές ποια είναι τα μέλη της Συνέλευσης αυτής, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται αρχαιρεσίες σε διάφορα σωματεία.

Σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν τα εξής: «Για την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Κέρκυρας, οι αντιπρόσωποι των εργαζομένων είναι «κουκιά» και ως τέτοιους τους αντιμετωπίζουν. Προσθαφαιρούν ολημερίς νούμερα μέχρι να τους βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα! Στήνουν σωματεία – μαϊμού όχι γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που πρέπει να εκπροσωπηθούν, αλλά γιατί όλα γίνονται πίσω από την πλάτη αυτών των εργαζομένων μιας και γι’ αυτούς οι εργαζόμενοι είναι μόνο αριθμοί που δεν χρειάζεται να σκέφτονται, να δρουν!».

Καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να δυναμώσουν τα σωματεία και τον ταξικό τους προσανατολισμό, να δώσουν το «παρών» στη Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου στις 24/2, δίνοντας τη μάχη για να γίνει ουσιαστική συζήτηση και οργάνωση του αγώνα.

Με τις πλάτες της Δικαιοσύνης

Στο μεταξύ, αυτούσια την πρόταση της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ (τελευταία εμφανίζεται με το όνομα ΑΣΚΕ) για διορισμό νέας προσωρινής διοίκησης, 6μηνης θητείας, στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων (ΕΚΤ), στην οποία δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα εκλεγμένα μέλη της ΔΑΣ (παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), δέχτηκε το Πρωτοδικείο Τρικάλων, όπου προσέφυγαν οι δύο παρατάξεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Την απόφαση αυτή κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της ΔΑΣ, επισημαίνοντας ότι κανένα από τα 13 μέλη του ΔΣ δεν έχει παραιτηθεί από τη θέση του, οπότε δεν υπάρχει έλλειμμα διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τη μη συγκρότηση προεδρείου μετά τις τελευταίες εκλογές, με ευθύνη των δύο παρατάξεων, που δεν δέχονταν την πρόταση της ΔΑΣ για αντιπροσωπευτικό – αναλογικό προεδρείο, οι εκπρόσωποί της σημείωσαν πως το δικαστήριο θα μπορούσε να ορίσει προσωρινό προεδρείο που θα οδηγούσε σε νέο συνέδριο το ΕΚΤ, ή και σε προεδρείο με την αρχή της αναλογικότητας, όπως εκφράστηκε στο πρόσφατο συνέδριο.

Επισήμαναν, επίσης, τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε ταχύτατα, την παραμονή της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη, εν μέσω κηρυγμένης αποχής των δικηγόρων, παίρνοντας εξαίρεση! Από τα παραπάνω προκύπτει η σαφής προσπάθεια του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, με τις πλάτες της Δικαιοσύνης, να πετάξει εκτός διοίκησης τις ταξικές δυνάμεις.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός