Ο Μαρίνος Αντύπας γεννήθηκε στα Φερεντινάτα της Κεφαλονιάς το 1872.Οταν το 1896 ξέσπασε η επανάσταση στην Κρήτη, ο Αντύπας πήγε και πήρε μέρος ως εθελοντής μαζί με άλλους συμφοιτητές του.
Πρωταγωνίστησε στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώθηκε στις 14 του Σεπτέμβρη 1897 στην πλατεία Ομονοίας. Και ως κύριος ομιλητής καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά των μεγάλων δυνάμεων και του Παλατιού, γεγονός που προκάλεσε τη σύλληψή του και την προσαγωγή του σε δίκη, που έγινε στις 8/1/1898, έχοντας ως αποτέλεσμα την καταδίκη του σε φυλάκιση ενός έτους.Μετά την αποφυλάκισή του, φαίνεται ότι εγκαταλείπει οριστικά τις σπουδές του και επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά.
Το 1903, λόγω των καταδιώξεων εναντίον του, ο Αντύπας έκανε ένα, καθοριστικό για τη ζωή του, ταξίδι στον θείο του Γεώργιο Σκιαδαρέση, που διέμενε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και ύστερα από πολλές συζητήσεις τον έπεισε να επενδύσει αγοράζοντας γη στο θεσσαλικό κάμπο. Πράγματι ο Γ. Σκιαδαρέσης, μαζί μ’ έναν άλλο συμπατριώτη του, τον Αρ. Μεταξά, αγόρασε στην περιοχή των Τεμπών ένα μεγάλο κτήμα 300.000 στρεμμάτων13. Στο κτήμα αυτό θα πήγαινε μερικά χρόνια αργότερα ο Μ. Αντύπας για να εργαστεί ως διευθυντής, να διαδώσει τις ιδέες του υπέρ των κολίγων κι εντέλει να συναντήσει το θάνατο. Προηγουμένως, όμως, στα 1904, επέστρεψε στην Κεφαλονιά, ξαναεξέδωσε την εφημερίδα του «ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ» και ίδρυσε μια πολιτικο- εκπαιδευτική λέσχη με τον τίτλο Λαϊκό Αναγνωστήριο «Η ισότης».
Ο Αντύπας ανέλαβε τη διεύθυνση των κτημάτων του θειου του τον Ιούνη του 1906. Εκεί συνάντησε μια κατάσταση που δεν μπορούσε να μην τον αφήσει ανεπηρέαστο. Οι σχέσεις ιδιοκτησίας πάνω στη γη είχαν μείνει όπως ήταν επί Τουρκοκρατίας. Το ίδιο συνέβαινε και με τις συνθήκες εργασίας των χωρικών στα χτήματα των τσιφλικάδων. Ετσι ο νεαρός σοσιαλιστής επεξεργάζεται ένα πολιτικό πρόγραμμα για την απελευθέρωση των κολίγων, το οποίο και προπαγανδίζει ανοιχτά, προκαλώντας την οργή της κρατικής εξουσίας και των μεγαλοκτηματιών.
Τη νύχτα της 8ης του Μάρτη 1907 επιστρέφοντας από μια δίκη του στη Λάρισα με τον νομάρχη Νιώτη, ο Μαρίνος Αντύπας δολοφονήθηκε άνανδρα από τον Κυριακού, δεχόμενος σφαίρα από δίκαννο «εκ των όπισθεν και εις την οσφυακήν χώραν».Με τη δράση του όσο και με τη θυσία του να θεωρείται ο προάγγελος του Κιλελέρ και όλων των αγροτικών αγώνων που ακολούθησαν ώστε να απαλλαγούν οι κολίγοι από τα δεσμά του τσιφλικαδισμού.